Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk zaplavil charitu miliardami, aby ušetřil na daních

Elon Musk
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Technokrál Tesly, jak zní oficiální titul šéfa automobilky, Elon Musk věnoval loni v listopadu na charitu pět milionů akcií Tesly v hodnotě asi 5,7 miliardy dolarů, vyplývá to z povinného hlášení pro regulátora. Muskovo filantropické vzedmutí má i krajní motiv, snížení jeho daňové povinnosti.

Reklama

Elon Musk si v závěru loňského roku zahrál na dobrosrdečného strýčka, když na charitu poslal svých pět milionů akcií automobilky Tesla. Jejich hodnota podle tehdejších průměrných cen činila zhruba 5,74 miliardy dolarů (124 miliard korun). Ukazuje to v pondělí zveřejněná zpráva pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

V listopadu nechal Musk uživatele sociální sítě Twitter hlasovat o tom, zda má prodat deset procent svých akcií Tesly, a slíbil, že se výsledku hlasování podřídí. Hlasování se zúčastnilo přes 3,5 milionu lidí, zhruba 58 procent se vyslovilo pro prodej akcií.

Elon Musk

Musk: Tesla letos žádné nové modely neuvede, chybí jí čipy

Automobilka Tesla má za sebou rekordní, přelomový rok. Čistý zisk jí vzrostl o 665 procent na 5,5 miliardy dolarů (zhruba 120 miliard korun). Výrobce elektromobilů se statečně popral s celosvětovou čipovou krizí. Světový nedostatek polovodičů je ale také důvod, proč letos Tesla neuvede na trh žádné nové modely. Výroba očekávaného futuristického elektrického pick-upu Cybertruck se tak přesouvá až na rok 2023, píše CNBC.

Přečíst článek

Od té doby už Musk prodal akcie v hodnotě 16,4 miliardy dolarů. Velká část příjmů z jejich prodeje by měla směřovat na uhrazení daní. Musk před časem uvedl, že za loňský rok na daních v důsledku využití akciových opcí zaplatí přes 11 miliard dolarů. Dar na charitu by nicméně měl pomoci Muskovu daňovou povinnost snížit, upozornila agentura Bloomberg.

Šéf Tesly se opakovaně stával terčem kritiky, že neplatí spravedlivý podíl na daních. Americká senátorka Elizabeth Warrenová jej například přes Twitter vyzvala, aby platil daně a přestal „žít na účet všech ostatních”.

Musk je nejbohatším člověkem na světě, podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje hodnota jeho majetku nyní zhruba 227 miliard dolarů. Časopis Time i ekonomický list Financial Times loni v prosinci vyhlásily Muska osobností roku.

Elon Musk

Musk za den přišel o 26 miliard dolarů, na akciích tratila řada miliardářů

Poklesy akcií zejména technologických firem zamávaly pořadím a výší majetku nejbohatších obyvatel zeměkoule. Lídr žebříčku, spoluzakladatel Tesly a vizionář Elon Musk, jen během čtvrtka přišel o 25,8 miliardy dolarů (560 miliard korun). Meziročně chudší je 18 z 20 nejmovitějších miliardářů na světě, vyplývá z aktuálního žebříčku agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk prodal loni akcie Tesly za miliardy, další dal na charitu. A zbytek si už nechám, prohlásil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme