Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon se vrátí do Česka. Natočí tu i druhou řadu Kola času

Stanislav Šulc

Fantasy seriál Kolo času podle stejnojmenné knižní ságy se stal historicky největším filmovým projektem u nás. Amazon tu natáčel 163 dní a utratil kolem dvou miliard korun.

Reklama

Amazon a Sony Pictures Television se rozhodly, že natáčení 2. řady seriálu Kolo času proběhne opět v České republice. K rozhodnutí přitom došlo ještě před premiérou první série, která se uskuteční 19. listopadu na videotéce Amazon Prime. Ta je dostupná i v Česku a velkou část obsahu nabízí alespoň s českými titulky.

„Čeští filmaři zastávají ve štábu řadu klíčových kreativních i technických pozic. Chválu si vysloužili, když obstáli ve tvrdé zkoušce při natáčení jedné z nejnáročnějších scén,“ uvedla Česká filmová komise lákající zahraniční filmové štáby do České republiky.

„Natáčení v České republice pro nás bylo jedinou volbou,“ říká výkonná producentka seriálu The Wheel of Time Marigo Kehoe. „Hlavními důvody byly fantastický filmový štáb a nádherné lokace v srdci Evropy,“ dodala.

Reklama

Tuzemský filmový průmysl se tak může těšit na další příliv peněz. Natáčení první série ságy podle knižních předloh Roberta Jordana totiž trvalo 163 dní a stálo zhruba dvě miliardy korun, navíc je značně protáhla pandemie koronaviru. Filmový štáb The Wheel of Time čítá 600 lidí, z čehož jen 80 představují zahraniční členové štábu.

Hra o oliheň (v originále Squid Game)
video

Hra na oliheň vydělá Netflixu 891 milionů dolarů. To je čtyřicetkrát víc, než stála

Drsný jihokorejský seriál Hra na oliheň (v originále Squid Game), který se stal podzimním hitem Netflixu včetně Česka, se nejpopulárnější streamovací službě vyplatí. Podle interních dokumentů firmy, na které se odvolává server Bloomberg, by měl seriál o hře na přežití vygenerovat hodnotu 891 milionů dolarů (asi 19,5 miliardy korun). Výroba seriálu stála 21,4 milionu dolarů, tedy asi čtyřicetkrát méně. Netflix uniklé neoficiální informace nekomentoval.

Přečíst článek

Pobídky ze státního rozpočtu fungují

Na vzniku seriálu se tak podílí více než 500 českých filmařů. Spolu s týmem české Partnership Pictures vedené Alešem Komárkem, která produkuje natáčení v České republice, je to hlavní architekt Ondřej Nekvasil, vedoucí produkce Lukáš Hares, tým kaskadérů v čele s Janem Petřinou, filmaři vytvářející speciální efekty se supervizorem Ondřejem Nierostkem a dále kamerový štáb, osvětlovači, stavba, výprava, rekvizity, trénink koní a odborný dohled nad zvířaty. Čeští filmaři se podílejí také na tvorbě zvuku a vizuálních efektů.

Pro volbu České republiky v takto nákladných projektech však hrají významnou roli také finanční podmínky, které štáb dostane od místní vlády. Díky daňovým vratkám produkce Kola času z utracených dvou miliard jako pobídku dostala zpět 352 milionů korun, uvádí Česká filmová komise.

HBO Max odstartuje v Evopě

HBO Max nabídne premiéry filmů krátce po kinech i v Česku

Očekávaný vstup globální videotéky na český trh zatím stále nemá pevné datum. Důležité detaily ale již HBO zveřejnilo. Je mezi nimi i distribuční revoluce: velké filmové hity budou k dispozici pro domácí sledování již 45 dní od premiéry namísto dosavadních 90. 

Přečíst článek

Na podobnou částku si Amazon a Sony nejspíše sáhnou i u druhé řady. Pobídky ve výši 800 milionů korun pro rok 2021 totiž byly již vyčerpány, vláda ale v polovině září rozhodla o dodatečném navýšení o 300 milionů korun.

„Peníze pro filmové pobídky se naší ekonomice bohatě vrátí. S filmovým průmyslem je spojeno ubytování, stravování a umělecká řemesla, kterým tak pomůžeme po covidové pandemii,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) prohlásil, že díky navýšení částky o 300 milionů se podaří přitáhnout projekty za dvě miliardy korun. „Kdyby k tomu dnes nedošlo, museli bychom říci, že nejsme schopni další nabídky přijímat. Nyní jsme schopni říct, že jsme připraveni na další projekty v roce 2021 a 2022,“ dodal Zaorálek.

Točí hlavně Netflix a spol.

Množství projektů, které se v Česku natáčí, sleduje hlavně Asociace producentů v audiovizi. Její data ukazují, že pandemie koronaviru se na filmovém průmyslu podepsala negativně, ale nikoli likvidačně.

„V roce 2020 došlo k propadu českého audiovizuálního trhu o 1,7 miliardy korun, tedy o více než 20 procent oproti roku 2019, v němž audiovizuální průmysl naopak dosáhl nejlepšího výsledku za posledních 20 let,” uvedla Asociace producentů v audiovizi ve své každoroční zprávě. „Celkový obrat českých produkčních společností sdružených v APA v roce 2019 dosáhl 9,4 miliardy korun, v roce 2020 se pak propadl na 7,7 miliardy korun,” vypočítali producenti.

Netflix, ilustrační foto

Analýza: Hry jsou pro Netflix nezbytností

Globální televize Netflix údajně zvažuje vstup do herního byznysu. Slovo "údajně" si ale škrtněte. Pro Netflix jsou hry nezbytností. A pořádně se u toho zapotí.

Přečíst článek

Výraznějšímu celkovému propadu tak zabránily zejména zakázky od velkých nadnárodních videoték typu Netflix či Amazon. Výhodou pro místní producenty je zejména to, že tyto videotéky zkrátka musejí dodávat nový obsah svým předplatitelům neustále, a to nehledě na pandemii a další omezení.

Podle APA tak dokonce došlo ke zvýšení poptávky po zakázkové výrobě audiovizuálních děl ze stran poskytovatelů služeb videa na vyžádání, streamovacích platforem a televizních společností.

„Globální investoři jako Amazon a Netflix potřebují vyrábět okamžitě, proto jsou nyní kvůli nedostatku kapacity ve státech s vyšší pobídkou ochotni vyrábět i v ČR s nízkou 20procentní pobídkou,” uvádí APA.

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

Jan Kaláb: Vibration in White Ellipse 821

Aukce v Sotheby's nabídne české talenty. Jejich cena značně vyroste

Na nabídce prestižní aukční síně Sotheby's budou díla Alfonse Muchy, Emila Filly, ale také výkvětu současného českého umění v čele s Janem Kalábem či Pastou Onerem. Odhady jdou do statisíců korun.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme