Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Analýza: Facebook se mění v Meta. Co to přinese českému trhu?

Facebook se přejmenuje na Meta
ČTK
Stanislav Šulc

Facebook mění jméno na Meta a chce ještě více urychlit transformaci společnosti v plně digitální, či dokonce virtuální svět. Pokud to udělá špatně, v Česku může přijít o dosavadní výlučné postavení.

Reklama

Po ohlášení plánu přejmenování Facebooku na Meta a vytváření plnohodnotného virtuálního vesmíru se vyrojila celá řada hodnocení. S jedním z nejzajímavějších přišel server Vice, který prohlásil, že Facebook plně sází na budoucnost, aby se zapomnělo na jeho minulost. Tedy přesněji přítomnost, protože až nyní Facebook začíná čelit skutečné kritice za problémy, které napáchal na společnosti i jednotlivcích, zejména dětech.

Mark Zuckerberg velmi dobře chápe, že přejmenování společnosti je velmi riskantní, ale také potenciálně velmi ziskový tah. Navíc když jej spojí s vizí, která je téměř stejně epická, jako samotné začátky sociálních sítí.

Vytvoření Metaversu, v němž lidé budou trávit čím dál více času, budou zde do velké míry realizovat veškeré chování známé z „normálního” života, což se postupně doplní o nejrůznější zařízení v podobě brýlí i obleků, je vskutku pompézní představa. Není sice nová a podobné světy již nyní existují. Ostatně původem česká společnost Somnium Space takový svět také buduje.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg chystá Matrix. A chce nás tam všechny

Do několika let chce největší sociální síť světa vytvořit digitální prostor, kde budeme žít více než v realitě. A Facebook zdaleka není sám. Jaký potenciál tyto snahy mají? A mohou uspět?

Přečíst článek

Přesto fakt, že na tento krásný nový svět chystá největší sociální síť, jejíž produkty dohromady využívá kolem pěti miliard lidí (!), je revoluční. A pokud někdo má tu moc přesvědčit postupně miliardy lidí, aby se do Metaversu skutečně zapojili, tak jsou to právě Facebook, Google, Amazon a další společnosti z takzvaného Big Tech sektoru.

Češi jsou konzervativní

Facebook opravdu cele sází na budoucnost, protože si to může dovolit. A to téměř všude, protože jeho hlavní produkt již u velké části pro něj důležitého publika využívá služby jiné (zejména Messenger a Instagram, ale i od konkurence). Nicméně je tu jedna malá země uprostřed Evropy, která se chová jinak.

Čeští uživatelé jsou proslulí svou strnulostí a Facebook tu je stále nejdůležitějším kanálem pro to, k čemu jinde lidé už opravdu používají něco úplně jiného. A tak snaha Facebooku přesouvat se do virtuálního prostoru může paradoxně u českých uživatelů narazit. Brýle Oculus tu testuje zatím hrstka uživatelů a určitě v tom svou roli hraje i fakt, že se tato zařízení prodávají dráž než ohromná televize, kterou většina Čechů má stále jako centrum obýváku.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg ukázal první střípek z jím budovaného digitálního vesmíru

Facebook, největší sociální síť světa, chce vytvořit digitální prostor, kde budeme žít více než v realitě. Sneak peek toho, jak by to v novém "Matrixu" mohlo vypadat, nyní ukázal šéf firmy Mark Zuckerberg.

Přečíst článek

Češky a Češi se tak do Zuckerbergova Metaversu asi nijak zvlášť nepohrnou a pokud tento fakt bude Facebook (tedy pardon, společnost Meta) ignorovat, může o ně postupně přijít. Tak jako se mu to stalo v jiných zemích.

Upřímně: Zuckerbergovi, který v tu dobu bude mít před konkurencí ve virtuálních službách ohromný náskok, bude ta malá zemička v srdci Evropy nejspíš zcela lhostejná. Ale kdo ví, jak moc důležitým kanálem Facebook v současnosti je pro celou tuzemskou ekonomiku, jistě cítí velkou příležitost. Otázka za miliardy tak zní: kdo Čechům naservíruje jejich oblíbené služby, kdy je Facebook opustí a odletí kamsi do Metaversu?

Mark Zuckerberg

Další rána pro Zuckerberga. Na Blízkém východě se přes Facebook prodávají lidé

Před dvěma lety Apple pohrozil provozovateli nejrozšířenější sociální síti světa Facebook a Instagramu, že stáhne jejich aplikace ze svého obchodu. Důvodem byly obavy, že se sítě staly nástrojem pro obchodování s lidmi a jejich vykořisťování na Blízkém východě. Facebook sice slíbil, že zakročí, nyní ale přiznal, že jeho snaha zabránit této nekalé činnosti není dostatečná. Uvedla to agentura AP s odkazem na interní dokumenty Facebooku označované jako Facebook Papers. V nabídce Applu ale sítě zůstaly. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Z britského vicepremiéra „ministrem zahraničí“ Facebooku. Jak vypadá neveřejná tvář Mety?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme