Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pandemie zdraží i nábytek. Ikea už růst cen ohlásila

IKEA
ČTK

Prázdné regály a nejasné vyhlídky. To je denní realita snad všech obchodníků, těch s nábytkem nevyjímaje. I na obchodní domy Ikea stále doléhá krize v zásobování. Kvůli problémům v dodavatelském řetězci a rostoucím cenám vstupů přikročí společnost Inter Ikea, která je majitelem této švédské nábytkářské značky, ke zvýšení cen.

Reklama

Hrubý zisk společnosti Inter Ikea v uplynulém finančním roce klesl o 16 procent na 1,71 miliardy eur (asi 44 miliard korun). Na vině jsou vyšší náklady na dopravu a suroviny, jež převážily nad růstem tržeb, uvedla firma, která poskytuje franšízu na obchody Ikea a má na starosti jejich zásobování, ze kterého pochází většina jejích zisků. S problémy v dodavatelském řetězci se společnost potýká nadále, přikročí proto ke zvýšení cen.

Zásobovat obchody a sklady Ikea je obtížné. Výpadky v dodavatelském řetězci vedly k výraznému poklesu dostupnosti produktů, ze kterého se teprve musíme zotavit. Očekáváme, že to bude pokračovat i po značnou část tohoto finančního roku,” uvedla firma.

Finanční ředitel podniku Martin van Dam v rozhovoru s agenturou Reuters upozornil, že vzhledem k nedostatku surovin a růstu jejich cen i vzhledem k logistickým problémům bude v tomto finančním roce obtížné dosáhnout růstu. „Dopady globální krize dodavatelského řetězce a vysoké ceny energií mohou trvat poměrně dlouho,” uvedl van Dam a dodal: „Samozřejmě růst plánujeme, ale bude to znamenat velmi tvrdou práci v našem dodavatelském řetězci a s našimi dodavateli.” 

mezinárodní obchod, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Přepravní a výrobní krize si vybírá svou daň. Výrobní inflace se urvala

Ceny v průmyslu rostly v srpnu nad očekávání závratně, meziročním tempem 9,3 procenta. To je nejvýraznější nárůst od dubna 1993.

Přečíst článek

Uvedl také, že majitelé obchodů Ikea budou mít určitou volnost v tom, do jaké míry se rozhodnou přenést zvýšení cen na zákazníky.

Už minulý měsíc společnost oznámila, že celkové tržby značky Ikea se ve finančním roce do 31. srpna zvýšily o šest procent na rekordních 41,9 miliardy eur (téměř 1,1 bilionu korun). K růstu tržeb přispěl mimo jiné prudký vzestup prodeje prostřednictvím internetu.

Většinu prodejen Ikea vlastní společnost Ingka Group. Ta minulý měsíc oznámila, že tržby v jejích prodejnách se v uplynulém finančním roce zvýšily o šest procent na 37,4 miliardy eur.

IKEA působí také v České republice, kde trhu nábytkářských sítí dominuje. Provozuje v Česku čtyři obchodní domy, dva v Praze, další v Brně a v Ostravě.

IKEA

Covid výlety do Ikei nezastavil. Zákazníci rekordně utráceli na internetu

Lidé nakupovali nábytek i přes loňské lockdowny, přesunuli se na internet. Švédskému řetězci Ikea se díky tomu tržby vyšplhaly dokonce na rekord. Lidé v jeho prodejnách utratili v přepočtu přes bilion korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme