Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moderna má problémy se zásobami vakcíny. Akcie padají

Moderna
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Tak rušno jako v posledních dvou dnech u akcií farmaceutických firem již dlouho nebylo. Tržní kapitalizace Moderny se za poslední dva dny zřítila o třetinu, naopak Pfizer jde nahoru i kvůli výsledkům testů nových léků na covid-19.

Reklama

Měly zachránit svět před pokračující pandemií covidu-19, namísto vůči vakcínám panuje stále velká nedůvěra, kterou navíc posilují zhoršující se statistiky nakažených v posledních týdnech. Pozornost se tak pomalu přesouvá na léky, které by měly chorobu skutečně léčit.

Ve čtvrtek Velká Británie jako první země na světě schválila k běžnému užití anitivirotikum molnupiravir od americké farmaceutické společnosti Merck. A dnes velmi dobré výsledky svých lékových preparátů ohlásil také Pfizer.

„Lék od Pfizeru, který se bude prodávat pod názvem Paxlovid, snižuje pravděpodobnost hospitalizace či úmrtí o 89 procent, pokud je podán do tří dní od prvních symptomů,” cituje výsledky testů deník The New York Times. „Přesná a detailní data společnost zveřejní ve chvíli, kdy americký lékový úřad povolí lék používat na území USA,” dodává list. „Výsledky jsou zcela nad našimi očekáváními,” citují pak Timesy Annaliesu Andersonovou, která vedla tým Pfizeru vyvíjející lék.

Ilustrační foto

Pandemie neřekla poslední slovo a ještě ovlivní ekonomiku, shodují se byznysmeni

V následujících měsících globální hospodářství stále poroste, shodují se podnikatelé oslovení poradenskou společností McKinsey. Optimismus však vyjadřuje stále méně z nich. Hlavními riziky jsou nadále pandemie, ale také inflace. Obavy byznysmenů jsou přitom odlišné kontinent od kontinentu.

Přečíst článek

Moderna má problémy

Akcie Pfizeru na pozitivní zprávy reagují výrazným nárůstem. Hned po otevření burz její cenné papíry vyrostly o téměř deset procent a vymazaly čtvrteční propad ceny způsobený oznámením Velké Británie o uznání léku od konkurenčního Mercku.

Smutným hrdinou posledních dní se pak stává Moderna, jedna z pár společností nabízející vysoce funkční vakcínu proti covidu. Moderna ohlásila, že její hospodářské výsledky zaostanou za očekáváním. Tržby by mohly být mezi 15 a 18 miliardami oproti původně odhadovaným 20 miliardami. Důvodem přitom jsou problémy s dodávkami. „Věříme, že se nám je podaří co nejrychleji vyřešit,” prohlásil šéf Moderny Stéphane Bancel. Akcionáře tím ale nepřesvědčil, protože akcie Moderny již dva dny prožívají volný pád. A za pouhé dva dny společnost tratila téměř třetinu hodnoty.

Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer

Lék Pfizeru proti covidu může ukončit pandemii. Kdo je šéf firmy Pfizer Albert Bourla

Téměř 90procentní ochranu před hospitalizací i úmrtím poskytuje lék proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Pfizer. Ten je v poslední fázi schvalovacího procesu v USA pro běžné použití. Právě Pfizer tak je jedním z hlavních "vítězů" boje proti pandemii, protože vedle účinné vakcíny finišuje také s lékem. V čele Pfizeru stojí Albert Bourla, kterému nikdo nemůže odepřít to, že je zejména zdatný obchodník.

Přečíst článek

A extrémně volatilní pak jsou například akcie Novavaxu, další společnosti vyvíjející vakcínu proti covidu-19. Ta si v končícím týdnu připsala nejprve nárůst až o 30 procent kvůli několika dobrým zprávám od regulátorů, ale vzápětí téměř veškeré zisky umazala.

Barbara Paldusová

Přišla s technologií na urychlení výroby vakcín. Teď vyvíjí kosmetiku

V Silicon Valley založila dvě úspěšné firmy. Prodej jedné z nich jí a investorům vynesl 225 milionů dolarů. Teď Barbora Paldusová, americká vědkyně a podnikatelka s českými kořeny, svoje znalosti z vědy uplatňuje při vývoji a výrobě přírodní kosmetiky.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vakcína proti covidu-19

Vakcínové akcie pod tlakem. Od začátku roku Pfizer a spol. investorům prodělávají

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme