Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prezident a premiér se vzácně shodli. Ceny energií překročily únosnou mez

Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala (ODS) na schůzce v Lánech
ČTK
 ČTK

Dva nejvyšší představitelé České republiky se po delší době sešli v Lánech. Hlavní téma? Energetická krize, která stále drtivěji dopadá na občany i firmy. Došlo ale i na podporu Ukrajiny nebo na kontroverzního šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka.

Reklama

Prezident Miloš Zeman se s premiérem Petrem Fialou (ODS) shodli, že vývoj cen energií překročil nejhorší očekávání. K zajištění energií pro české firmy i občany za přijatelné ceny jsou podle nich potřeba kroky na evropské i národní úrovni. Fiala to řekl novinářům po pravidelné schůzce, kterou měl s prezidentem na zámku v Lánech. K dalším tématům setkání patřila situace šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka a zahraniční politika.

„Velmi podrobně jsme se bavili o situaci s cenami energií a s energetickou politikou jak v České republice, tak v Evropě. Shodli jsme se na tom, že vývoj cen elektřiny - zvláště v těch posledních dnech - překračuje všechna, i ta nejhorší očekávání,“ řekl premiér.

Petr Fiala a Miloš Zeman

Živě: Briefing premiéra Petra Fialy po jednání s prezidentem Milošem Zemanem

Prezident Miloš Zeman dnes od 18.00 na zámku v Lánech přijal na pravidelné schůzce premiéra Petra Fialu (ODS). Sejdou se po dvou měsících. Zabývat by se mohli válkou na Ukrajině, otázkami souvisejícími s českým předsednictvím v EU a také ekonomikou a opatřeními proti inflaci. Vzhledem k tomu, že vláda chce do dvou týdnů rozhodnout o dani z neočekávaných zisků v některých sektorech, je pravděpodobné, že s hlavou státu premiér nápad na takzvanou válečnou daň probere. Fiala se ke schůzce vyjádří ve 20.00 v přímém přenosu.

Přečíst článek

„Bavili jsme se o nastavení úsporného tarifu, o tom, co už vláda udělala, i o tom, co je možné udělat v budoucnosti. Budeme se snažit iniciovat nějaké evropské společné řešení, které by samozřejmě bylo nejúčinnější. Začátkem příštího týdne o tom budu mluvit s (německým) kancléřem (Olafem) Scholzem při jeho návštěvě v Praze a samozřejmě s dalšími představiteli evropských států,“ popsal FIala.

Reklama

Zeman podporuje Ukrajinu. Odsoudil ruskou agresi

Zeman a Fiala si podle premiéra také vzájemně potvrdili, že mezi vládou a prezidentem panuje shoda na základním směřování a postojích zahraniční politiky - včetně podpory Ukrajiny a odsouzení ruské agrese.

Ohledně Mlejnka, který čelí kritice kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupční kauze Dozimetr, Zeman podle Fialy respektuje pozici vlády. „Vyslechl si moji informaci i důvody, proč se vláda rozhodla, že neshledala důvody pro odvolání,“ řekl premiér.

Dalibor Martínek: Přišly nové zálohy. Půjde se do ulic, nebo lidé zatnou zuby?

Uběhl jeden rok a plyn zdražil čtyřikrát, elektřina třikrát. Už to docela leze do rodinného rozpočtu. A asi ještě není konec. Nejdříve přišly nové a vyšší zálohy za plyn a elektřinu v březnu. Bylo to dvojnásobné navýšení. Člověk si říkal, že to nějak snese. Že je to naše daň za ruskou agresi. Zatneme zuby a utáhneme si opasky.

Přečíst článek

„Velmi okrajově jsme se bavili o prezidentské volbě. Nebylo to ve směru, že by pan prezident někoho přímo označil jako svého kandidáta nebo favorita,“ doplnil Fiala. Zemanovi skončí druhý prezidentský mandát na začátku března.

Zeman s Fialou se v Lánech naposledy sešli koncem června. Prezident tehdy předsedovi vlády oznámil, že jmenuje ministrem školství poslance STAN a ústavního právníka Vladimíra Balaše. Hovořili také o vstupu Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Prezident na posledním jednání vyjádřil plnou podporu rozhodnutí evropských státníků, kteří udělili Ukrajině status kandidátské země Evropské unie.

Premiér republiky Petr Fiala v Evropském parlamentu

Lukáš Kovanda: EU by mohla pozastavit prodej emisních povolenek. Pomohlo by to i českým krajům

Kraje bijí na poplach, nemají na plyn. Fialova vláda by měla využít předsednictví EU pozastavení obchodování s povolenkami.

Přečíst článek

Jaderná elektrárna

Rusko způsobilo, že jaderná energetika vstává z mrtvých

Z nukleární energetiky se stává investiční megatrend. Nejen v Evropě, ale po celém světě se chystá řada jaderných projektů. Do boomu se dá investovat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala při novoročním projevu v Kramářově vile

Lukáš Kovanda: Fiala v novoročním projevu slíbil zlevňování. To však letos určitě nenastane

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze

Lukáš Kovanda: Prestižní agentura sází na to, že Fialův kabinet zvládne energokrizi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme