Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prezident a premiér se vzácně shodli. Ceny energií překročily únosnou mez

Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala (ODS) na schůzce v Lánech
ČTK
 ČTK

Dva nejvyšší představitelé České republiky se po delší době sešli v Lánech. Hlavní téma? Energetická krize, která stále drtivěji dopadá na občany i firmy. Došlo ale i na podporu Ukrajiny nebo na kontroverzního šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka.

Reklama

Prezident Miloš Zeman se s premiérem Petrem Fialou (ODS) shodli, že vývoj cen energií překročil nejhorší očekávání. K zajištění energií pro české firmy i občany za přijatelné ceny jsou podle nich potřeba kroky na evropské i národní úrovni. Fiala to řekl novinářům po pravidelné schůzce, kterou měl s prezidentem na zámku v Lánech. K dalším tématům setkání patřila situace šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka a zahraniční politika.

„Velmi podrobně jsme se bavili o situaci s cenami energií a s energetickou politikou jak v České republice, tak v Evropě. Shodli jsme se na tom, že vývoj cen elektřiny - zvláště v těch posledních dnech - překračuje všechna, i ta nejhorší očekávání,“ řekl premiér.

Petr Fiala a Miloš Zeman

Živě: Briefing premiéra Petra Fialy po jednání s prezidentem Milošem Zemanem

Prezident Miloš Zeman dnes od 18.00 na zámku v Lánech přijal na pravidelné schůzce premiéra Petra Fialu (ODS). Sejdou se po dvou měsících. Zabývat by se mohli válkou na Ukrajině, otázkami souvisejícími s českým předsednictvím v EU a také ekonomikou a opatřeními proti inflaci. Vzhledem k tomu, že vláda chce do dvou týdnů rozhodnout o dani z neočekávaných zisků v některých sektorech, je pravděpodobné, že s hlavou státu premiér nápad na takzvanou válečnou daň probere. Fiala se ke schůzce vyjádří ve 20.00 v přímém přenosu.

Přečíst článek

„Bavili jsme se o nastavení úsporného tarifu, o tom, co už vláda udělala, i o tom, co je možné udělat v budoucnosti. Budeme se snažit iniciovat nějaké evropské společné řešení, které by samozřejmě bylo nejúčinnější. Začátkem příštího týdne o tom budu mluvit s (německým) kancléřem (Olafem) Scholzem při jeho návštěvě v Praze a samozřejmě s dalšími představiteli evropských států,“ popsal FIala.

Zeman podporuje Ukrajinu. Odsoudil ruskou agresi

Zeman a Fiala si podle premiéra také vzájemně potvrdili, že mezi vládou a prezidentem panuje shoda na základním směřování a postojích zahraniční politiky - včetně podpory Ukrajiny a odsouzení ruské agrese.

Ohledně Mlejnka, který čelí kritice kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v korupční kauze Dozimetr, Zeman podle Fialy respektuje pozici vlády. „Vyslechl si moji informaci i důvody, proč se vláda rozhodla, že neshledala důvody pro odvolání,“ řekl premiér.

Dalibor Martínek: Přišly nové zálohy. Půjde se do ulic, nebo lidé zatnou zuby?

Uběhl jeden rok a plyn zdražil čtyřikrát, elektřina třikrát. Už to docela leze do rodinného rozpočtu. A asi ještě není konec. Nejdříve přišly nové a vyšší zálohy za plyn a elektřinu v březnu. Bylo to dvojnásobné navýšení. Člověk si říkal, že to nějak snese. Že je to naše daň za ruskou agresi. Zatneme zuby a utáhneme si opasky.

Přečíst článek

„Velmi okrajově jsme se bavili o prezidentské volbě. Nebylo to ve směru, že by pan prezident někoho přímo označil jako svého kandidáta nebo favorita,“ doplnil Fiala. Zemanovi skončí druhý prezidentský mandát na začátku března.

Zeman s Fialou se v Lánech naposledy sešli koncem června. Prezident tehdy předsedovi vlády oznámil, že jmenuje ministrem školství poslance STAN a ústavního právníka Vladimíra Balaše. Hovořili také o vstupu Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Prezident na posledním jednání vyjádřil plnou podporu rozhodnutí evropských státníků, kteří udělili Ukrajině status kandidátské země Evropské unie.

Premiér republiky Petr Fiala v Evropském parlamentu

Lukáš Kovanda: EU by mohla pozastavit prodej emisních povolenek. Pomohlo by to i českým krajům

Kraje bijí na poplach, nemají na plyn. Fialova vláda by měla využít předsednictví EU pozastavení obchodování s povolenkami.

Přečíst článek

Jaderná elektrárna

Rusko způsobilo, že jaderná energetika vstává z mrtvých

Z nukleární energetiky se stává investiční megatrend. Nejen v Evropě, ale po celém světě se chystá řada jaderných projektů. Do boomu se dá investovat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala při novoročním projevu v Kramářově vile

Lukáš Kovanda: Fiala v novoročním projevu slíbil zlevňování. To však letos určitě nenastane

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron v Praze

Lukáš Kovanda: Prestižní agentura sází na to, že Fialův kabinet zvládne energokrizi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme