Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk rozjel plán B pro případ soudní prohry. Prodal akcie Tesly za sedm miliard dolarů

Elon Musk
čtk

Nejbohatší člověk světa Elon Musk prodal v minulých dnech akcie automobilky Tesla v hodnotě 6,9 miliardy dolarů. Vyplývá to z výkazů pro Americkou komisi pro kontrolu cenných papírů (SEC). Musk uvedl, že akcie prodal pro případ, že by prohrál soudní spor se společností Twitter a nakonec ji musel převzít.

Reklama

„Je důležité vyhnout se nouzovému případnému nouzovému prodeji akcií Tesly v případě, že budu přinucen koupit Twitter,” tweetnul Musk v úterý v noci. Tento scénář ale zároveň zhodnotil jako málo pravděpodobný. 

„Lidé si tento pokerový tah vysvětlí tak, že šance na dohodu s Twitterem je nyní pravděpodobnější,” napsal na twitteru analytik Dan Ives ze společnosti Wedbush Securities.

Musk v dubnu za technologickou firmu Twitter nabídl 44 miliardy dolarů (přes bilion korun), v červenci ovšem od dohody ustoupil. Obě strany tak nyní čeká právní bitva, která Muska může přijít na miliardy dolarů. Twitter chce, aby Musk akvizici dokončil. Šéf Tesly ale tvrdí, že Twitter jeho samotného i další investory úmyslně oklamal, pokud jde o počet falešných nebo spamových účtů na platformách, což je zásadní pro obchodní výsledky. Soud začíná 17. října.

Musk přitom letos v dubnu řekl, že neplánuje další prodej svého podílu Tesly. Stalo se to poté, co prodal akcie v hodnotě 8,6 miliardy dolarů. Musk je nyní nejbohatším člověkem světa, podle žebříčku dolarových miliardářů agentury Bloomberg jeho majetek v úterý dosahoval hodnoty kolem 250 miliard dolarů (zhruba šest bilionů korun).

Právní experti ovšem tvrdí, že pokud šéf Tesly a společnosti SpaceX prohraje svoji při s Twitterem a bude nucen ho koupit nebo zaplatit vysokou pokutu, je možné, že bude muset prodat další akcie společnosti vyrábějící elektromobily.

Musk v dubnu za technologickou firmu Twitter nabídl 44 miliardy dolarů, později ovšem od dohody ustoupil a obě strany nyní čeká dlouhá právní bitva, která Muska může přijít na miliardy dolarů.

Z výkazů pro SEC vyplývá, že Musk mezi 5. a 9. srpnem prodal asi 7,92 milionu akcií Tesly. Nyní vlastní 155,04 milionu akcií.

Sergej Brin se rozvádí

Stanislav Šulc: Okurková sezona je tu. I Wall Street řeší, s kým se vyspal Elon Musk

Tipněte si, co v současnosti nejvíce hýbe Wall Street? Rekordní inflace? Ani náhodou! Úrokové sazby a jejich případné další zvyšování Fedem? Tipujte dál. Možná by vás napadlo, že by to mohla být válka na Ukrajině a s ní spojené problémy? Ale ani to není tak úplně pravda. Nejvíce americkým byznysem v současnosti otřásá skandál Elona Muska, který se údajně vyspal s manželkou zakladatele Google Sergeje Brina.

Přečíst článek

Od 20. července, kdy výrobce elektromobilů Tesla vykázal lepší výsledky hospodaření, než se očekávalo, si akcie podniku připsaly téměř 15 procent. Přispěl k tomu i návrh zákona o klimatu předložený administrativou prezidenta Joea Bidena, který by v případě schválení zrušil omezení daňových úlev pro elektromobily.

Účet Elona Muska patří k nejcennějším na Twitteru

Pět dnů, které otřesou Muskem, nebo Twitterem. Soud bude už v říjnu

Twitter může urychlit soudní spor s miliardářem Elonem Muskem kvůli tomu, že Musk odstoupil z nákupu této sociální sítě za 44 miliard dolarů (bilion korun). Hlavní soudkyně soudu v Delaware rozhodla, že proces by se měl konat v říjnu a trvat pět dní, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Twitter

Musk úmyslně porušil dohodu, tvrdí právníci Twitteru. Jejich žalobě se šéf Tesly vysmál

Právníci Twitteru považují zrušení dohody o jeho převzetí ze strany miliardáře Elona Muska za neplatné a nezákonné. Twitter se podle nich proti dohodě za 44 miliardy dolarů (přes bilion korun) neprovinil, jak tvrdí Musk.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme