Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pět dnů, které otřesou Muskem, nebo Twitterem. Soud bude už v říjnu

Účet Elona Muska patří k nejcennějším na Twitteru
ČTK

Twitter může urychlit soudní spor s miliardářem Elonem Muskem kvůli tomu, že Musk odstoupil z nákupu této sociální sítě za 44 miliard dolarů (bilion korun). Hlavní soudkyně soudu v Delaware rozhodla, že proces by se měl konat v říjnu a trvat pět dní, informuje agentura Bloomberg.

Reklama

Musk navrhoval, aby řízení začalo až v únoru příštího roku. Twitter naopak požadoval zahájení řízení již v září. Soudem stanovený termín je tak bližší k návrhu firmy Twitter. Soudkyně Kathaleen McCormicková uvedla, že situace si zaslouží rychlé vyřešení, protože Twitter je veřejně obchodovanou společností. Dodala, že průtahy by mohly způsobit „nenapravitelnou škodu“ na straně prodávajících.

Musk koncem dubna nabídl, že Twitter koupí za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Tento měsíc však oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti. Společnost Twitter následně Muska zažalovala. Obvinila jej z porušení podmínek dohody a požádala soud, aby nařídil dokončení transakce za sjednanou cenu.

Musk by měl zaplatit za každou akcii

Twitter označuje důvody, které Musk uvedl při odstoupení od smlouvy, za záminku, jež nemá opodstatnění. Podle firmy rozhodnutí opustit dohodu souvisí spíše s poklesem akciového trhu, zejména akcií technologických společností. Podle dohody by měl Musk za každou akcii Twitteru zaplatit 54,20 dolaru (1296 korun). Pondělní obchodování na burze přitom cena akcií Twitteru uzavřela na 38,41 dolaru (919 korun). 

Elon Musk

Twitter žaluje Muska. A podle právních expertů má šanci u soudu uspět

Sociální síť Twitter podala žalobu na Elona Muska kvůli porušení dohody o její koupi za 44 miliard USD (1,1 bilionu korun). Požaduje po soudu, aby Muskovi nařídil dokončit transakci za dohodnutou cenu 54,2 USD za akcii.

Přečíst článek

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 220 miliard dolarů (zhruba 5,3 bilionu korun).

Musk, kterého na Twitteru sleduje více než 95 milionů lidí, si na síti dříve stěžoval, že společnost nedokázala naplnit svůj potenciál jako platforma pro svobodu projevu. V dopise zveřejněném v podání pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) jeho právní zástupce Mike Ringler píše, že „Twitter nedodržel své smluvní závazky.“ Muskovi prý neposkytnul relevantní obchodní informace, které požadoval. Musk dříve uváděl, že chce posoudit tvrzení Twitteru, že asi pět procent jeho zpeněžitelných denních aktivních uživatelů jsou spamové účty.

Sociální síť Twitter - ilustrační foto

Twitter odepsal dvě miliardy dolarů ze své hodnoty. Za zrušenou dohodu čeká Muska bouřlivý soud

Akcie společnosti Twitter po oznámení nejbohatšího muže planety Elona Muska, že odstupuje od dohody o koupi sociální sítě, klesly před začátkem obchodování na americké burze o více než sedm procent. Tržní hodnota firmy se tak snížila o zhruba dvě miliardy dolarů (asi 48,5 miliardy korun) na asi 28 miliard dolarů. O dalším pohybu akcií bude rozhodovat soud, u kterého se akcionáři Twitteru budou domáhat naplnění dohody o prodeji firmy Muskovi za 44 miliard dolarů (asi bilion korun), uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Elon Musk

Musk pohřbil nákup Twitteru. Akcionáři ho chtějí zažalovat

Miliardář Elon Musk ukončil smlouvu o koupi sociální sítě Twitter. Vyplývá to z oznámení americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Muskovi právníci zprávu dopisem oznámili představenstvu společnosti.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme