Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jiří Vančura: Ve financování developerských projektů budeme letos dál růst

Dalibor Martínek

Trinity Bank dosud napůjčovala na rozličné developerské projekty přes dvacet miliard korun a chce tento objem dál zvyšovat. „Dbáme na to, aby naše půjčky byly dobře splatitelné i v době krize,“ říká Jiří Vančura, v Trinity ředitel financování nemovitostí. Banka podle něj ani v době vysokých úrokových sazeb nijak neomezovala financování projektů, tak jak to dělaly některé jiné finanční domy.

Reklama

Mohlo by se zdát, že se současným poklesem sazeb nastane boom výstavby a také jejího financování. V současnosti už ČNB stáhla základní úrokovou sazbu na 5,25 procenta ze sedmi procent z konce loňského roku. Je ovšem otázkou, jak se budou úrokové míry dál vyvíjet.

Obavy vyvolává především inflace, která se po poklesu ze začátku roku ke dvěma procentům v dubnu vyhoupla na 2,9 procenta. K překvapení mnoha analytiků. Další vývoj inflace proto budí obavy. Protože s případným, byť jen mírným růstem inflace je v ohrožení další snižování úrokových sazeb.

Z Century 21 uděláme českou jedničku, říká Tomáš Martinovský

Z Century 21 uděláme českou jedničku, říká Tomáš Martinovský

Tomáš Martinovský se primárně ve své kariéře věnoval finančnímu poradenství. Nicméně usoudil, že nemovitosti jsou součástí investování, a koupil proto s poradenskou firmou 4fin Holding českou master franšízu Century 21 na dalších pětadvacet let. Spojil tak obor finančních služeb a nemovitostní trh, na kterém chce se svou značkou hrát dominantní úlohu.

Přečíst článek

Hlavně žádnou paniku

Nervozitu na trhu se zástupci ČNB snaží zklidnit. Ředitel sekce měnové Petr Král například uvedl v rozhovoru v České televizi, že „není důvod propadat panice, že se inflace přesunula z přesné dvojky do horní hranice inflačního pásma. Pod třemi procenty se bude nacházet i ve zbytku letošního roku a příští rok by se měla opět postupně vrátit do těsné blízkosti dvouprocentního cíle ČNB.“

Reklama

Dění kolem vývoje růstu cen, sazeb a všech vlivů, které ovlivňují cenu peněz, Jiří Vančura z Trinity bedlivě sleduje, protože na tom přímo závisí podmínky, za které na různé projekty banka poskytuje finance. „Pracujeme s variantami, scénáři, kam až sazby budou klesat, protože trh očekává něco, ale realita může být mírně či více odlišná, v závislosti na tom, jak se budou vyvíjet další faktory,“ říká Vančura. Podle něj může nastat situace, kdy třeba sazby v eurozóně nebo v Americe nebudou klesat tak rychle, jak trh očekává.

Tyto Vančurovy úvahy ostatně potvrzuje dění na trzích. Americký Fed nadále ponechává svou základní úrokovou sazbu na úrovni 5,5 procenta, když při svém posledním měnovém zasedání prohlásil, že inflace zůstává „zvýšená“. Což podle tamní prognózy znamená, že inflace by měla v USA do konce letošního roku zpomalit na 2,6 procenta.

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Hned po sametové revoluci se stal federálním ministrem hospodářství, od roku 1992 byl pět let ministrem průmyslu ve vládě Václava Klause. Od roku 2014 byl Vladimír Dlouhý devět let prezidentem Hospodářské komory. Až do loňského května, kdy se rozhodl už dál svůj mandát neobhajovat. Z očí české veřejnosti potom tak trochu zmizel. Nicméně, ve skutečnosti povýšil. Stal se prezidentem celoevropské hospodářské komory, Eurochambres, a v Bruselu lobbuje za evropské firmy. Potkává se s klíčovými evropskými politiky, české politice už se nehodlá věnovat. A už moc nechce chodit ani do médií, je jich přesycen. Pro Newstream udělal výjimku.   

Přečíst článek

Trinity Bank v posledních třech letech, kdy zejména v Česku „řádila“ inflační epizoda, stále rostla a financování developerských projektů nijak nebrzdila. „Máme dlouhodobý cíl růst zhruba o tři miliardy ročně na portfoliu, přičemž dnes máme portfolio jednadvacet miliard v nemovitostních úvěrech. Růst o tři miliardy ročně pro nás znamená dělat nějakých 8 nebo 9 miliard nového byznysu ročně. To je objem, na který každoročně cílíme,“ tvrdí Vančura.

V době vysoké inflace, kdy si lidé a firmy nebrali půjčky kvůli vysokým úrokům a realitní trh celkově zamrznul, rostla Trinity Bank na úkor konkurence, která financování výstavby víc omezovala. Nyní, v době poklesu sazeb, kdy poptávka po financování nových projektů opět začala růst, chce tato menší česká banka i tak dále růst. Už ovšem ve více konkurenčním prostředí. „Když jsme loni nebo předloni chtěli růst na klesajícím trhu, nyní chceme růst úplně stejně na rostoucím trhu. V absolutní částce. V relativní částce je to samozřejmě méně. Trh bude rostoucí, ale i konkurence bude větší. Podmínky se trošku změnily, ale za mě to nemá fatální dopad na byznys,“ říká Vančura.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jiří Vančura: Financovali jsme výstavbu i v době, kdy jiní raději vyčkávali. Chceme dál růst

Přečíst článek
Drobní investoři se už téměř rok stahují z evropských realitních fondů

Evropské realitní fondy přestaly být „sexy“. Investoři z nich stahují své peníze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme