Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finové si zvolili nového prezidenta. Ten je pro úzkou spolupráci s NATO

Nový finský prezident Alexander Stubb
ČTK
 ČTK

Novým finským prezidentem se stane bývalý premiér Alexander Stubb. Jeho soupeř, někdejší ministr zahraničí Pekka Haavisto, ve druhém kole prezidentských voleb uznal porážku. Podle konečných výsledků získal Stubb 51,6 procenta hlasů, zatímco Haavisto obdržel 48,4 procenta hlasů. Volební účast činila 70,7 procenta, uvedla agentura DPA.

Reklama

Hlavním úkolem vítěze voleb bude vést zahraniční a bezpečnostní politiku této severské země, která loni v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu vstoupila do NATO. Pětapadesátiletý konzervativec Stubb je stejně jako jeho soupeř ze Zeleného svazu považován za proevropsky orientovaného politika. Oba jsou zároveň silnými podporovateli Ukrajiny v její válce s Ruskem.

Stubb vítězství v prezidentských volbách označil za největší poctu ve svém životě. „Mám pocit klidu, pokory, ale zároveň jsem samozřejmě nesmírně šťastný a vděčný, že Finové v tak velkém počtu hlasovali a že mohu sloužit jako prezident Finska,“ dodal.

Haavisto svému soupeři pogratuloval. „Věříme, že Finsko nyní dostává dobrého prezidenta,“ prohlásil. „Alexander Stubb je pro tuto práci zkušený a kompetentní člověk,“ dodal.

Bývalý premiér Andrej Babiš

Sněm ANO bez překvapení. Do užšího vedení Babišova hnutí míří jen jeden nový člen

Bývalý premiér Andrej Babiš opět obhájil pozici předsedy opozičního hnutí ANO, které vede nepřetržitě od založení v roce 2012. Tentokrát mu delegáti na celostátním sněmu v Praze dali zhruba 90 procent hlasů, před dvěma lety získal Babiš čtyři pětiny hlasů. V čele ANO tak pokračuje i přesto, že předloni tvrdil, že už znovu na pozici kandidovat nebude. Užší vedení hnutí se příliš nezměnilo ani na dalších místech.

Přečíst článek

Vítěz voleb na začátku března v čele státu vystřídá dosavadního prezidenta Sauliho Niinistöa, který po dvou šestiletých funkčních obdobích podle finské ústavy nemohl znovu kandidovat.

Úzká spolupráce s NATO

Stubb je zastáncem úzké spolupráce v rámci NATO, včetně umožnění přesunu jaderných zbraní přes finské území a stálého umístění některých jednotek NATO ve Finsku. Haavisto prosazuje zachování zákazu přítomnosti jaderných zbraní na finském území a považuje stálé umístění jednotek NATO ve Finsku za současné situace za zbytečné.

Stubb v prvním kole prezidentských voleb obsadil první místo, získal 27,2 procenta hlasů. Haavisto v prvním kole obdržel 25,8 procenta hlasů.

Český premiér Petr Fiala

Dalibor Martínek: Na co vláda čeká? Fiala slíbil smršť nových opatření, která zvednou Česko. Kde nic, tu nic

Krásný motivující proslov přednesl premiér Fiala během vánočních svátků. Bylo v něm spousta slov o naději, lepší budoucnosti. Že prý nás letos čeká lepší rok, než byl ten minulý. Jo, nadějí se každý může opíjet.

Přečíst článek

Prezident ve Finsku společně s vládou rozhoduje o zahraniční a bezpečnostní politice. Jmenuje také členy vlády, podepisuje zákony a je vrchním velitelem ozbrojených sil. Do domácí politiky se však obvykle příliš nevměšuje.

Finsko má 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem. To pohrozilo Finsku odvetou za jeho vstup do NATO a za podpis dohody o obranné spolupráci se Spojenými státy. Přechody na rusko-finské hranici jsou už několik měsíců uzavřeny a před několika dny finská vláda toto opatření prodloužila až do poloviny dubna. Finsko obviňuje ruské úřady, že na hranice záměrně posílají žadatele o azyl bez potřebných dokladů, aby tak Finsku působily problémy.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Novým finským prezidentem je pětapadesátiletý expremiér a kandidát vládní středopravé Národní koalice Alexander Stubb

Karel Pučelík: Finský gentlemanský souboj vyhrál vůči Rusku ostřejší Stubb

Přečíst článek
Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme