Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sněm ANO bez překvapení. Do užšího vedení Babišova hnutí míří jen jeden nový člen

Bývalý premiér Andrej Babiš
ČTK
 ČTK

Bývalý premiér Andrej Babiš opět obhájil pozici předsedy opozičního hnutí ANO, které vede nepřetržitě od založení v roce 2012. Tentokrát mu delegáti na celostátním sněmu v Praze dali zhruba 90 procent hlasů, před dvěma lety získal Babiš čtyři pětiny hlasů. V čele ANO tak pokračuje i přesto, že předloni tvrdil, že už znovu na pozici kandidovat nebude. Užší vedení hnutí se příliš nezměnilo ani na dalších místech.

Reklama

Prvním místopředsedou zůstal bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy a nynější místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček. Řadovými místopředsedy jsou stále šéfka poslaneckého klubu ANO a dřívější ministryně financí Alena Schillerová, bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec, někdejší předseda Sněmovny Radek Vondráček a nově poslanec Robert Králíček. Ostatní členové ANO, kteří získali nominace na funkci místopředsedy, se před volbou této možnosti vzdali.

Svůj projev na sněmu Babiš založil zejména na kritice vlády Petra Fialy (ODS). Česko podle něj nikdy nemělo tak arogantní, amatérský a neschopný kabinet v čele s nekompetentním premiérem. Úkolem ANO je vrátit se v roce 2025 do vlády a po pětikoalici znovu uklidit celou zemi, řekl Babiš. Do sněmovních voleb chce ANO vést jako lídr.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš je v seznamech StB veden oprávněně. Se stížností u slovenského ústavního soudu neuspěl

Předseda hnutí ANO a český expremiér Andrej Babiš neuspěl na Slovensku s ústavní stížností vůči rozhodnutím bratislavského krajského soudu a nejvyššího soudu, které zamítly jeho žalobu, že je neoprávněně veden v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB jako agent. Vyplývá to z oznámení ústavního soudu, podle kterého o tom příslušný senát rozhodl na neveřejném jednání 1. února. Babiš už loni oznámil, že jeho právníci podali v případu novou žalobu.

Přečíst článek

K opětovnému zvolení do čela ANO sice premiér Fiala Babišovi poblahopřál, zároveň ale uvedl, že si přeje, aby se bývalý předseda vlády ve Sněmovně choval víc jako politik než jako král chaosu, osobních útoků, polopravd a lží. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v reakci vytkl představitelům ANO některé jejich výroky, oslabují podle něj důvěryhodnost základních institutů demokracie a právního státu. Místopředseda opozičního SPD Radim Fiala uvedl, že je jeho hnutí připravené spolupracovat s ANO jako společná parlamentní opozice vůči asociální a arogantní vládě.

Podle Babiše ANO neusiluje o voliče hnutí SPD, ale o zrazené voliče vládních stran. Novinářům řekl, že za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách.

Babiš také dnes ocenil fungování stínové vlády a poslaneckého klubu hnutí ANO. Za důležité považuje, aby se všichni členové ANO aktivně zapojili do nadcházejících předvolebních kampaní, i když se jich přímo netýkají. Hnutí podle něj také potřebuje změny ve struktuře řízení, kromě krajských struktur je podle něj nutné vybudovat i okresní.

Tucker Carlson při rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Karel Pučelík: Tucker Carlson jako užitečný idiot

Tucker Carlson je prvním novinářem, který od začátku války na Ukrajině udělal rozhovor s Vladimirem Putinem. Není to však vyznamenáním za jeho práci, spíše jen posloužil zločinnému režimu, jako už mnozí jeho předchůdci SSSR či nacistickému Německu.

Přečíst článek

Stínovou vládu vede první místopředseda ANO Havlíček. V projevu se hodně věnoval sněmovním volbám v roce 2025, které podle něj budou největším politickým soubojem od roku 1989. Proti ANO se před nimi sešikují strany, ale i většina médií, neziskových organizací a lobbistů, míní. ANO podle něj musí ostatní „přepracovat“ a sázet při tom na komunikaci s lidmi či nezkorumpovatelnost. Schillerová za zásadní hodnoty ANO považuje plnění slibů, odvahu, podporu jak podnikatelů, tak sociálně slabších, autentickou osobní komunikaci a odpor ke zlodějinám, klientelismu, podvodům a korupci.

Navzdory dřívějším předpokladům dnes hnutí na sněmu nepředstavilo podobu kandidátky pro červnové volby do Evropského parlamentu, neboť ji dosud neschválil republikový výbor ANO. Oproti plánovanému programu nabral sněm spád, předseda a místopředsedové byli zvoleni už v 13:30, počítalo se s tím přitom zhruba v 16:00. Jakýmsi průvodním tématem sněmu byla hmotnost členů ANO, o níž často vtipkoval Brabec i další účastníci. Babiš podle nich na snižování váhy politiků hnutí bazíruje.

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme