Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Rusové v NHL vydělávají miliony dolarů, i když jejich země vede válku

Alexandr Ovečkin
ČTK
Dalibor Martínek

Zatímco ruské tanky postupují ukrajinskou krajinou, ruští hokejisté bruslí před americkými fanoušky hokeje, přihrávají a střílejí – v tomto případě góly.

Reklama

V Evropě rezonují myšlenky na co největší izolaci Ruska. Ať už jde o byznys, diplomacii, finanční svět. Ale i o sport. Češi, Poláci ani Švédové nechtějí hrát s ruskými fotbalisty zápas v kvalifikaci o mistrovství světa. Norská lyžařská federace vzkázala, aby Rusové nejezdili na tamní závody Světového poháru.

Debatu o ruských hokejistech v zámoří zažehl Dominik Hašek, dříve nejlepší hokejový gólman světa, který vychytal zlatou olympijskou medaili v Naganu. Reagoval na slova nejvěhlasnější ruské hvězdy v NHL Alexandra Ovečkina. Ten na dotaz novinářů prohlásil, že nechce válku, že je pro mír, ale že Putin je jeho prezident, a tak se s tím nedá nic dělat.

Před několika lety se Ovečkin netajil v rozhovorech, že má telefonní číslo na Putina ve svém mobilu a že si občas volají. „Bavíme se o hokeji, nic zvláštního,“ citovala Ovečkina před pěti lety média. Snad mu ruský hokejista nevyprávěl nic o potřebě obsadit Ukrajinu.

Český brankář Hašek prohlásil, že by vedení americko-kanadské hokejové soutěže mělo Rusy vyloučit ze hry. Nejslavnější hokejista historie Wayne Gretzky, který má shodou okolností částečně ukrajinské kořeny, formuloval jiný, silný názor. Navrhnul, aby se Rusko neúčastnilo mistrovství světa hráčů do dvaceti let, které se má uskutečnit letos v srpnu v kanadském Edmontonu. Už tato slova byla pro americkou veřejnost dost odvážná.

Pro ruské politruky to byl doslova červený hadr před očima. Okamžitě reagovali svým zažitým způsobem, podpásově a urážlivě. Ve smyslu „…byl to skvělý hráč, ale neúspěšný manažer. Nerozumí, co se děje.“ Záštivý, ublíženecký tón. Poplivat (nebo jako teď na Ukrajině, postřílet) názorového odpůrce.

Majetek ruských oligarchů zmrazí i tradičně neutrální Švýcarsko

Švýcarsko přijme sankce proti ruským činitelům a firmám po vzoru postihů Evropské unie a zmrazí také jejich majetek, oznámila tamní vláda. Alpská země tak opouští svůj tradičně neutrální postoj.

Přečíst článek

Je tu však jedna zajímavá okolnost. O ruských hráčích v NHL nepadlo od nejlepšího hokejisty všech dob a celebrity Gretzského ani slovo. V americké hokejové soutěži se vůbec neuvažuje o nějakých sankcích vůči ruským hráčům. V duchu, vždyť oni jenom jezdí po ledě, politika se jich netýká.

Pravda je však ještě trochu jiná. Rusové v NHL jsou přepláceni, jsou to celebrity svých klubů, a pro majitele týmů je nepředstavitelné, že by peníze do nich vložené vyhodili z okna. Ovečkin ve Washingtonu bere ročně 9,5 milionu dolarů. Nikita Kučerov ve floridské Tampě takéž 9,5 milionu. Kuzněcov 7,8 milionu, Tarasenko 7,5 milionu. Svečnikov 7,75 milionu dolarů ročně. Mimochodem, jeho spoluhráčem u Hurikánů z Karoliny je jeden z mála mladých nadějných českých hokejistů Martin Nečas s ročním platem 860 tisíc dolarů.

Za Rusy jdou z NHL desítky milionů dolarů. Vedení soutěže se tváří, že jde jen o sport, ne o politiku. Což, jak každý ví, není pravda. Sport je hodně velká politika. 
Od sportovních funkcionářů je to podobný přístup, jako když Němci nechtěli dráždit Rusy vykázáním z bankovního systému SWIFT, aby nepřišli jednak o peníze v Rusku investované. A hlavně, aby si Putina nepopudili natolik, aby jim nevypnul plyn. Němci jsou na plyn hákliví.

Ukrajina je pro Ameriku ještě vzdálenější než pro západní Evropu. Na hokejové NHL bylo vlastně vždy přitažlivé, že se věnovala jen hokeji, ničemu jinému. Na jejich webu se nikdy neprobíraly ani americké volby, ani nějaké americké válečné avantýry. Prostě jen hokej. 

NHL je ekonomicky tak silná, že klidně může nechat zcela mimo pozornost nějaké Olympijské hry. Asi musíme odpustit Američanům, že si nevšimli, že se v Evropě zase vede válka. Ale my ze států nedaleko Ruska nemůžeme nechat mimo pozornost, že jedni Rusové zabíjejí lidi v sousední zemi, zatímco se druzí Rusové prohánějí po ledě za potlesku našich spojenců.

Andor Šándor

Vojenský expert Šándor: Proč se Rusové zadrhli? Putin zdaleka nepředvedl, co umí

Z vojenského hlediska jde zatím o nasazení menší síly, než jakou Rusko disponuje, myslí si Andor Šándor, generál ve výslužbě a bezpečností expert. Podle něj záleží na tom, jaké cíle Putin sleduje. Rozhodně mu s nasazeným počtem vojáků nejde o celkové dobytí Ukrajiny. Podle Šándora chce dobýt správní centra. A Ukrajinu tak rozložit, a podrobit si ji.

Přečíst článek

Alza v Brně

Do Ruska už nepošleme ani rubl. Čeští prodejci bojkotují ruské zboží, Budvar zastavil export

Čeští obchodníci stahují z nabídky zboží ruského či běloruského původu, případně produkty spjaté s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem. Reagují tím na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která začala ve čtvrtek. Vyplývá to z ankety mezi prodejci. A naopak se objevují tuzemské firmy, které zastavují vývoz do Ruska, jako například Budvar.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme