Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sbohem, Putinovo Rusko. Další miliardář se kvůli invazi na Ukrajinu vzdal ruského občanství

Miliardář Igor Makarov se zřekl ruského občanství. Je to šestý člověk ze seznamu největších boháčů, který se od vypuknutí války Ruska proti Ukrajině zřekl ruského občanství.
NickVG / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Miliardář Igor Makarov se zřekl ruského občanství. Je to šestý člověk ze seznamu největších boháčů, který se od vypuknutí války Ruska proti Ukrajině zřekl ruského občanství, uvedla ruská redakce BBC s odvoláním na miliardářův profil na webu amerického časopisu Forbes. Makarov, který má ještě kyperské občanství, tuto informaci nekomentoval.

Reklama

Makarovův majetek časopis odhadl na 2,2 miliardy dolarů (asi 48 miliard korun), což mu v letošním žebříčku nejbohatších Rusů podle Forbes stačilo na 57. příčku.

Spoluzakladatel a šéf britského fintechového start-upu Revolut Nikolay Storonsky (Nikolaj Storonskij) se kvůli odporu vůči ruské invazi na Ukrajinu vzdal ruského občanství.

Další sbohem Rusku. Občanství se vzdal miliardář a zakladatel fintechového Revolutu

Spoluzakladatel a šéf britského fintechového start-upu Revolut Nikolay Storonsky (Nikolaj Storonskij) se kvůli odporu vůči ruské invazi na Ukrajinu vzdal ruského občanství. Informovala o tom agentura Bloomberg. Podobný krok oznámil tento týden podnikatel Oleg Tiňkov (Oleg Tinkoff). Ten po začátku invaze patřil k prvním z hrstky ruských podnikatelů, kteří otevřeně vystoupili proti válce a kritizovali ruskou armádu. Vyzval přitom další podnikatele, aby ho následovali.

Přečíst článek

Makarovova společnost Itera na konci 90. let minulého století prodávala zemní plyn z Turkmenistánu. V roce 2012 vytvořila společný podnik s ruskou ropnou společností Rosněfť a o rok později Rosněfť vykoupila podíl partnera za 2,9 miliardy dolarů, z čehož 1,8 miliardy připadlo Makarovovi.

Na sankčním seznamu čtyř zemí 

Austrálie, Británie, Kanada a Nový Zéland po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu uvalily na Makarova sankce, uvedla také BBC.

Makarov, který býval jako cyklista sovětským šampionem a reprezentantem, je čestným předsedou ruské cyklistické federace.

Nejbohatším Rusem je v současnosti Andrej Melničenko

Hodnota majetku ruských miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů

Hodnota majetku ruských dolarových miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun), tedy o více než dvě pětiny. Přispěly k tomu vysoké ceny přírodních zdrojů a obnovování hodnoty majetku po propadu, který nastal bezprostředně po začátku ruského útoku na Ukrajinu. Na předválečnou úroveň se však hodnota majetku ruských miliardářů ještě nevrátila. Uvedla to podle agentury Reuters ruská verze časopisu Forbes.

Přečíst článek

Oleg Tiňkov, magnát, který se zřekl ruského občanství

Nenávidím Putinovo Rusko, vracím pas, připojte se, napsal ruský magnát

Podnikatel Oleg Tiňkov oznámil, že se rozhodl kvůli odporu proti válce na Ukrajině zřeknout ruského občanství. Vyzval další podnikatele, aby ho následovali. Příslušný dokument zveřejnil na sociální síti.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Megajachta Alfa Nero, o níž se předpokládá, že ji vlastní Andrej Grigorjevič Gurjev, ruský fosfátový magnát, na nějž USA uvalily sankce za spojení s prezidentem Vladimirem Putinem.

Západ s pompou zabavil jachty ruských oligarchů. A se zatnutými zuby platí miliony za údržbu

Přečíst článek
Musk podle nové biografie loni vypnul Starlink u Krymu, Ukrajinci nemohli útočit

Musk loni vypnul Starlink u Krymu, chtěl zabránit útoku na ruskou flotilu, píše se v jeho nové biografii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme