Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dominik Hašek - informace o tématu

Olympiáda v Paříži by měla proběhnout bez Rusů, vyzývají europoslanci

Dnes je to přesně rok do začátku Letních olympijských her v Paříži 2024. Otázky ohledně účasti ruských a běloruských sportovců pod neutrální vlajkou přitom stále visí ve vzduchu. Na červnovém plenárním zasedání Evropského parlamentu proto uspořádala europoslankyně Michaela Šojdrová na toto téma diskusi, jejímž výstupem je výzva adresovaná Mezinárodního olympijského výboru, aby došlo ke zpřísnění podmínek pro účast ruských a běloruských sportovců na LOH'24.

Přečíst článek

Dominik Hašek: Ruští sportovci, kteří odsoudí válku, by si zasloužili evropský azyl. I s rodinami

Přečíst článek
Reklama

News box

Přibližně 2️⃣8️⃣0️⃣​​​​​​​ občanů Srí Lanky bylo naverbováno, aby bojovalo na obou stranách konfliktu na Ukrajině. Uvedli to dnes srílanští úředníci, kteří byli pověřeni vyšetřováním zapojení svých krajanů do války, informuje agentura AFP.
Americké společnosti Boeing 📉 klesly v dubnu objednávky na nová letadla a zrušené objednávky výrazně překonaly nově získané. To je další známkou krize, která firmu sužuje, uvedla agentura AP. Boeing podle svého prohlášení minulý měsíc získal objednávky na pouhých sedm letadel, což je neobvykle malý počet. 
Policisté navrhli v jedné z větví kauzy Dozimetr, která se týká výběrových řízení na zakázky pražského dopravního podniku (DPP), obžalovat podnikatele Jindřicha Špringla, uvedla Česká televize, podle níž je muž majitelem firmy Analogia, kterou kriminalisté navrhli jako právnickou osobu obžalovat už v polovině dubna. Špringl je podle ČT viněn z toho, že 🤝 pomáhal při uplácení tehdejšího člena dozorčí rady DPP.
Pražská burza po pondělním růstu 📉 ztrácela, index PX dnes odepsal 0,15 procenta na 1555,77 bodu. Po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí se nedařilo akciím energetické společnosti ČEZ, oslabila i Komerční banka. Naopak v plusu skončily emise Monety i Erste. Vyplývá to z výsledků na webu burzy. Koruna dnes mírně oslabila k euru a zpevnila vůči dolaru.
Ministerstvo kultury navrhuje 📈 zvýšit televizní poplatek o 15 korun na 150 korun měsíčně a rozhlasový o deset korun na 55 korun. Původně navrhovalo televizní poplatek 160 korun, navrhovanou výši rozhlasového zachovalo. V dalších letech by poplatky vláda mohla zvyšovat svým nařízením o inflaci, pokud by od poslední změny překročila šest procent.
Francie dodá v příštích dnech a týdnech vojenskou pomoc Ukrajině. V dnešním telefonátu s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským to podle Elysejského paláce řekl francouzský prezident 👨 Emmanuel Macron. Hlava Francie také odsoudila sílící ruské údery na Ukrajinu, například na její energetickou infrastrukturu, uvedla agentura AFP. 
Nejméně devět zraněných si dnes vyžádal ruský 🚀 vzdušný útok na Charkov, oznámil starosta druhého největšího ukrajinského města Ihor Terechov na sociální síti. Rusové podle něj zasáhli výškovou budovu s mnoha byty v centru Charkova.
Podnikatel 👨 Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje TV Barrandov. Čermák, nebo jedna z jeho společností, získal od Jaromíra Soukupa zbývajících 50 procent Empresy. 
Německá zbrojovka Rheinmetall, která vyrábí například tanky Leopard, 📈 zvýšila v letošním prvním čtvrtletí provozní zisk meziročně o 60 procent na 134 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy korun). Firma, která těží z růstu výdajů na zbrojení v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu, to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě.
Gruzínský parlament dnes ve třetím a závěrečném čtení  schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, který prosazuje vládní strana Gruzínský sen, informují agentury. V ulicích hlavního města Tbilisi proti předloze už týdny demonstrují desetitisíce lidí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme