Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

NFT jako nové rolexky? Kryptopeněženka může přinést lepší zaměstnání

CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

V Lobkowiczkém paláci se sešli odborníci na krypto, umění i investice. Již za pár let podle nich bude větší část populace žít v plně digitálních prostředích, v nichž je budou reprezentovat nejrůznější atributy. Již nyní si lze v podobě takzvaných NFT neboli nezaměnitelných tokenů pořídit například tenisky nebo luxusní nemovitost. A také umění. A lidé za to vše již nyní platí stovky milionů dolarů.

Reklama

Do lehce vzdálené budoucnosti se mohli přenést návštěvníci konference NFC neboli Non Fungible Castle pořádané v Lobkowiczkém paláci. Zástupce nejmladší generace starobylého rodu Lobkowiczů William Rudolf tu totiž uspořádal konferenci o kryptoaktivech a zejména o jejich potenciálu pro budoucnost. A to nejen z investičního hlediska, ale také z pohledu umění a možností nových technologií v mecenášství.

„My tu jsme již šest století, ale nesmíme usnout na vavřínech. Musíme stále pracovat na tom, abychom byli kulturně relevantní,“ zahájil konferenci o takzvaných nezaměnitelných tokenech WIlliamův otec rovněž William Lobkowicz, který se do Československa vrátil v roce 1990 a od té doby se zde stará zejména o rodinný kulturní odkaz.

Lepší než diplom z Harvardu

NFT jsou největším trendem posledního roku a půl ve světě umění. A právě přes ně se k tomuto fenoménu dostal i šlechtický rod. Mladší William Lobkowicz studoval na Harvardu dějiny umění a během studií se setkal také s kryptoměnami a právě NFT. V době pandemie Lobkowiczovi přišli o většinu příjmů a řešili, jak získávat příjmy na uchování sbírek. Právě NFT se staly jednou z variant.

William Rudolf Lobkowicz

NFT CryptoPunk nevlastním, to je drahé i na mě, říká mladý Lobkowicz

Je zástupcem nejmladší generace Lobkowiczů. William Rudolf vystudoval Harvard, má nesmírné charisma a vystupuje jako opravdový šlechtic. V rodině má na starosti digitální aktivity a uspořádal první velkou akci u nás věnovanou digitálnímu umění, neboli takzvaným NFT. „Investiční potenciál NFT pro mě není až tak podstatný. V tuto chvíli hlavně experimentujeme a objevujeme možnosti, které tato moderní forma nabízí, a řešíme, jak je budeme moci využívat pro uchování našich sbírek,” říká William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

„V tuto chvíli s tou formou experimentujeme. Finanční zisk v tom není podstatný, zajímavější je zjistit, zda se to opravdu nedá využít přímo na lákání dalších mecenášů a patronů, zejména z mladší generace,“ vysvětlil mladý šlechtic.

A hlavní myšlenky, které na konferenci zazněly, mu dávají zapravdu. NFT jsou podle většiny speakerů hlavní branou do takzvaného metaversu. To je termín, který se vžil pro veškeré digitální světy, v nichž lidé využívají své digitální figurky (avatary) a realizují tu nejrůznější akce. Od hraní her přes pracovní schůzky po sledování koncertů. Samozřejmě klíčovou roli v tom hrají možnosti kryptoměn a kryptopeněženek, bez kterých se do systému, jako je třeba Decentraland nebo Somnium Space, nedostanete.

„Kryptopeněženka se může brzy stát hlavním identifikátorem,“ prohlásil Will Pepper, student filosofie na Stanfordu, který založil hned několik veleúspěšných firem zabývajících se infrastrukturou pro kryptoaktiva. „Dneska si můžete klidně sehnat diplom z Harvardu, který ani nikdo nerozezná od originálu. Kryptopeněženka a zápis v blockchainu je ale tímto způsobem nezfalšovatelná,“ dodal Pepper. A navázala na něj investorka Maria Shen, podle níž není daleko doba, kdy kryptopeněženka bude moci člověku zajistit třeba výrazně lepší pracovní příležitost.

Jsi pankáč, nebo rocker?

A právě NFT se stávají prostředkem ke kvalitní kryptopeněžence. Často se vracející myšlenkou na konferenci bylo, že prostřednictvím NFT si lidé postupně vytvářejí svou digitální osobnost. „A až se kapitál přesune do metaversu, a to se stane, protože i republikáni jednou zjistí, že v tom jsou ohromné peníze, pak se tu strhne boj o prestižní NFT,“ upozornil Jamie Burke z Outlier Ventures, který zároveň má úspěšný podcast věnovaný právě multiversu.

NFT, digitální umění, ilustrační foto
video

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Přečíst článek

Ale již nyní v tomto prostředí létají opravdu velké částky. Například před pár měsíci byla vydána série CryptoRocks, přičemž za jeden obrázek byli uživatelé ochotni zaplatit i miliony dolarů. Stejné to je ostatně u dnes již kultovní série obrázků CryptoPunks, které se prodávají za miliony dolarů běžně a například Visa si jedno NFT z této série pořídila za 150 tisíc dolarů. „Jistě to je vysoká částka, ale představte si, kolik by stál marketing, kterého oni tímto způsobem dosáhli. Vznikly o tom miliony postů a článků se stamiliony kliky,“ připomněla Maria Shen.

Ale zpět ke „kryptošutrům“. Mají hodnotu milionů dolarů? Podle investorky Gavity Kupty taková otázka nemá smysl. „Pro někoho má. Představte si, že někdo je pankáč a někdo je zase rocker a chce to dát vědět v metaversu. Tohle je pro něj v tuto chvíli ideální způsob a když na to má, klidně si to dopřeje.“

Cena vs. hodnota

A tím se dostáváme k hlavnímu poselství konference. Tím je opětovně definovaný rozdíl mezi cenou a hodnotou, kterou známe ve světě umění a jež je pro NFT signifikantní.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Zuckerberg chystá Matrix. A chce nás tam všechny

Do několika let chce největší sociální síť světa vytvořit digitální prostor, kde budeme žít více než v realitě. A Facebook zdaleka není sám. Jaký potenciál tyto snahy mají? A mohou uspět?

Přečíst článek

Sběratel NFT a kryptoinvestor vystupující pod přezdívkou GMoney, který se také zúčastnil konference, proslul letos v lednu tweetem, v němž vysvětloval, proč koupil CryptoPunk za 140 Etherů, v té době za zhruba 200 tisíc dolarů (tedy více než čtyři miliony korun). Připomněl tehdy, že v běžném světě jsou také lidé, kteří si koupí rolexky a mají pro ně a pro ostatní nějakou hodnotu bez ohledu na cenu. Totéž se podle něj nyní děje s NFT.

A rozdíl mezi cenou a hodnotou NFT bylo jedním z hlavních témat konference. A velmi dobře to popsal Juan Manuel Sevillano Campalans, distingovaný pán, který vede Gala Salvador Dalí Foundation.

„V NFT stejně jako jinde v umění existují dva pohledy - kreativní a tržní. Každý má jiné cíle, vnitřní motivace i dynamiku. Ale u NFT se tyto dva pohledy velmi vzácně sbližují. Tady nyní oba pohledy téměř splývají,“ uvedl Campalans.

Damien Hirst The Currency

Nejlepší investice roku? Digitální obraz od Hirsta

První digitální dílo od kontroverzního britského umělce stálo dva tisíce dolarů. Po pár týdnech se prodává v průměru za 35 tisíc dolarů, zhodnocení tak jde do tisíců procent.

Přečíst článek

A potvrzuje to také umělec a investor Mitchell F. Chan. „Podobu NFT výrazně ovlivňují možnosti tržitě, kde se prodávají. Ale nebylo to tak vlastně vždy? Srovnejte si renesanci italskou s renesancí nizozemskou. Jsou odlišné. A jsou odlišné i proto, že italští mistři velmi často pracovali pro papeže, zatímco ti nizozemští pro bohaté měšťany,“ připomněl Chan.

Zda má cenu zaplatit za obrázek CryptoPunk miliony dolarů, na to konference Non Fungible Castle odpovědět ani nemohla. Ale přinesla velmi komplexní a globálně platný pohled na zcela nový fenomén, který může proměnit svět nejen umění ale i třeba práce. Ostatně vlastní metaverse připravuje již Facebook a další velké společnosti připravují nástroje na to, abychom se v těchto digitálních světech pohybovali co možná nejpřirozeněji.

Elon Musk

Elon Musk je bohatší než Buffett a Gates dohromady

Jmění technologického vizionáře dosáhlo 236 miliard dolarů.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

První bitcoinový fond přichází. Kryptoměna útočí na rekord

Nejznámější kryptoměna bitcoin tento týden nekompromisně atakuje svůj půl roku starý rekord. Bitcoin se během pátečního obchodování přiblížil hranici 63 tisíc dolarů. Nadohled od dosavadního rekordu z dubna, kdy se virtuální měna prodávala za 64,9 tisíce dolaru.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

The Goose ze série Ringers

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

Přečíst článek
CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

Co přinese rok 2022 fenoménu NFT? Podivné obrázky za miliony čekají perné chvíle

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme