Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tisíce lidí přijdou o elektřinu od další firmy skupiny Bohemia Energy

Jiří Písařík z Bohemia Energy
ČTK

Dalších asi 8,5 tisíce odběratelů přijde o elektřinu a asi 450 klientů o plyn od další firmy ze skupiny Bohemia Energy. Činnost ukončí Amper Market, učinit tak plánuje v příštím roce, uvedl majitel Bohemia Energy Jiří Písařík (na snímku). Firma je podle něj ztrátová. Bohemia Energy podle něj skončila proto, že banky odmítly skupině kvůli vysokým cenám energií na trhu poskytnout potřebné financování.

Reklama

Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) dodává firma, která jako jediná přežila říjnový konec skupiny, elektřinu asi 8500 zákazníkům. Písařík uvedl, že společnost dodává energie především zákazníkům typu nemocnic, škol, tepláren nebo úřadů a svým závazkům dostojí. Kromě elektřiny Amper Market dodává také zhruba 450 odběratelům plyn.

Bohemia Energy firmu před několika lety koupila od podnikatele Jana Palaščáka. „Chci se omluvit za komplikace klientům Amper Market, eventuálně Europe Easy Energy. Amper Market jsem Bohemia Energy v 2018 prodal se stoprocentně nakoupenou elektřinou,“ napsal již dříve – po oznámení konce Bohemia Energy – na Twitter Palaščák.

„Amper Market je v současné době ztrátová firma a dodávky dotujeme. Ani to není firma, kterou plánujeme držet dlouhodobě a v okamžiku kdy dodáme energie těmto zákazníkům, tak její provoz určitě ukončíme. Očekávám, že to bude někdy během roku 2022,“ řekl dnes Písařík. Konec Bohemia Energy se doposud týkal společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Amper Market jako jediný dodavatel ze skupiny zatím pokračuje v činnosti.

Škoda Auto, ilustrační foto

Potíže v automobilové výrobě stahují dolů celý český průmysl

Meziroční pokles českého průmyslu v září zrychlil na čtyři procenta ze srpnových 1,4 procenta. Může za to zejména omezení výroby aut a jejich dílů. Hodnota nových zakázek proti loňskému roku klesla o 1,2 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,3 procenta. Stavebnictví v září stouplo, naopak zahraniční obchod se meziročně propadl do minusu.

Přečíst článek

Skupina Bohemia Energy ukončila činnost v polovině října a kolem 900 tisíc jejích odběratelů si musí hledat nového dodavatele energií. Dosud největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku to zdůvodnilo přetrvávajícím extrémním růstem energií na velkoobchodních trzích.

Klienti skupiny se nejdříve dostali k takzvanému dodavateli poslední instance, kde mohou zůstat maximálně půl roku. Energetický regulační úřad i ministerstvo průmyslu a obchodu opakovaně vyzvaly, aby lidé v tomto institutu dlouho nezůstávali. Následkem nuceného přechodu k jiným dodavatelům jsou ale pro původní klienty Bohermia Energy razantně vyšší ceny energií.

elektroměr, elektřina

Kolik bude dalších „Bohemia Energy”? Klíč drží Kreml

Zhruba 2,5 milionu odběratelů elektřiny od společnosti ČEZ, jejího největšího dodavatele v ČR, si od Nového roku pořádně připlatí. Elektřina v nejběžnější sazbě D02 totiž zdraží z 1700 na 3120 korun bez DPH za jednu megawatthodinu, tedy o takřka 84 procent. Sazba D02 je určena pro domácnosti, které elektřinu využívají ke svícení nebo pro provoz běžných spotřebičů, jako je lednička, pračka nebo myčka.  

Přečíst článek

 Jedním z důvodů ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy je podle Písaříka neposkytnutí potřebného financování od bank, a to v souvislosti s vysokým růstem cen energií. K nákupu energií, a tím pádem i prodloužení dodávek svým zákazníkům, firma použila například nerozdělený zisk z předchozích let čtyři miliardy korun, řekl.

Písařík uvedl, že Bohemia Energy jednala s bankami o navýšení financování už od léta, v úvahu přicházelo také prodloužení současných úvěrů, Bohemia Energy měla k dispozici dvoumiliardový úvěr se splatností v dubnu 2022. Zlom nastal podle něj 12. října, kdy firma jednala s bankéři 25 bank. „Pětadvacet bankéřů z různých bank přišlo na jednání, kde jsme neočekávali žádné problémy, a sdělili nám nejenom že neprodlouží, ale přišli rovnou s oddělením vymáhání. Já osobně to považuji za velký podraz ze strany bank,“ řekl Písařík, který se během emotivní tiskové konference několikrát rozplakal.

>>>>> Čtěte vše o inflaci zde <<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

vysoké účty

Dalibor Martínek: Kdo nezaplatí energie, propadne peklu. Exekuční mafie už se těší na nové duše

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme