Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie herní společnosti Roblox vystřelily o třetinu za pouhou půlhodinu

David Baszucki
TechCrunch / CreativeCommons / CC BY 2.0
Stanislav Šulc

Firma reportovala za třetí kvartál skvělé výsledky. Tržby vyrostly dvojnásobně, nahoru jde také počet předplatitelů a finanční odměny uživatelů. Od vstupu na burzu letos na jaře akcie Robloxu vyrostly o 60 procent.

Reklama

To jméno si zapamatujte. Roblox totiž může v následujících letech proměnit zábavní průmysl. A spolu s tím by mohly akcie této společnosti vyrůst podobně jako u nejslavnějších technologických firem. První známky tohoto měnícího se trendu představují výsledky videoherní společnosti za třetí kvartál letošního roku. „Tržby vyrostly meziročně o 127 procent na 509,3 milionu dolarů, což překonalo očekávání analytiků,“ uvedl zpravodajský server CNBC. Přesto společnost prohloubila ztrátu z loňských 47,3 milionu dolarů na 74 milionů.

Pro technologickou společnost však nejde o důležitý údaj. V této fázi vývoje chce totiž Roblox zejména pracovat na růstu počtu uživatelů a také na tom, aby uživatelé v prostředí hry trávili co možná nejvíce času. A to se společnosti daří.

Facebook se přejmenuje na Meta

Analýza: Facebook se mění v Meta. Co to přinese českému trhu?

Facebook mění jméno na Meta a chce ještě více urychlit transformaci společnosti v plně digitální, či dokonce virtuální svět. Pokud to udělá špatně, v Česku může přijít o dosavadní výlučné postavení.

Přečíst článek

„Je zjevné, že ačkoli se uživatelé vracejí ke svému předpandemickému způsobu života, Roblox zůstává nedílnou součástí jejich běžného dne,“ uvedl zakladatel a CEO Robloxu David Baszucki. Tomu odpovídají statistiky. Počet lidí, kteří Roblox zapínají denně, vyrostl meziročně o 31 procent na více než 47 milionů. A celkový počet hodin, které během kvartálu uživatelé strávili v prostředí Robloxu, bylo 11,2 miliardy hodin. Oproti předchozímu roku to je nárůst o 28 procent.

Čas jsou peníze

„Právě čas strávený ve hře je naší hvězdou. A jedná se o uživatele každého věku,“ dodal Baszucki.

A akcionáři dávají šéfovi Robloxu za pravdu. Po zveřejnění výsledků akcie společnosti v prodloužené obchodní seanci posílily v jednu chvíli dokonce o 35 procent a překonaly hranici 100 dolarů.
Výrazně také vyrostl majetek Davida Baszuckého, který vlastní zhruba 13 procent společnosti.

Netflix, ilustrační foto

Analýza: Hry jsou pro Netflix nezbytností

Globální televize Netflix údajně zvažuje vstup do herního byznysu. Slovo "údajně" si ale škrtněte. Pro Netflix jsou hry nezbytností. A pořádně se u toho zapotí.

Přečíst článek

Proč se firma, nota bene kotovaná na burze, soustředí na jiné statistiky než na zisk? A proč jí na to skáčou i investoři? Vyplývá to ze zkušeností firem, jako jsou YouTube, Netflix či Facebook. Ty mnoho let vykazovaly operativní ztrátu, investovaly velké prostředky do akvizice uživatelů a vylepšování jejich „zážitku“. Takové budování kmene v určitý moment velmi dobře přetočily do obřích zisků.

Čas se tak v logice Big Tech firem skutečně stává penězi. Firmy totiž velmi dobře umějí monetizovat každou vteřinu, kterou lidé stráví v jejich prostředích. Například Facebook se tak stal největším příjemcem reklamních peněz na světě, když jeho tržby jen z reklam překonávají hranici 90 miliard dolarů ročně.

Vydělávejte v Robloxu

To je však jen část důvodů, proč Roblox může být jedním z klíčových hráčů budoucí digitální ekonomiky a její hodnota může postupně vyrůst na úroveň největších společností dneška. Firma vedená Davidem Baszuckim totiž nabízí unikátní zážitek pro uživatele včetně možnosti vydělat peníze.

Decentraland

Zuckerberg rozpálil kryptoměny metasvětů

Hodnota měny Mana virtuálního světa Decentraland se od pátku zmnohonásobila. Facebook přejmenovaný na Meta evidentně trefil trend. 

Přečíst článek

Podstata Robloxu je totiž dvojí. Jednak jde o klasický herní svět, ve kterém se můžete různě pohybovat, hrát minihry a získávat ocenění za plnění úkolů. Zároveň jde i o programovací jazyk, díky němuž se může autorem hry stát doslova každý. Roblox mu pak vedle autorství nabízí také distribuci a odměnu. A i v tomto je letošní rok pro uživatele Robloxu přelomový.

„Naše komunita vývojářů si jen ve třetím kvartále vydělala 130 milionů dolarů a za celý rok by jejich celkové příjmy měly překonat hranici 500 milionů dolarů. Chceme i nadále investovat do toho, aby naše vývojářská komunita mohla pokračovat v tom, co umí nejlépe – vytvářet a stavět,“ dodal Baszucki.

Do Metaversu a dál

V době, kdy Facebook a další velké společnosti začínají pracovat na takzvaném Metaversu, má Roblox solidní náskok, protože nabízí v podstatě podobný 3D svět, má spoustu uživatelů a rozvinutou funkční infrastrukturu pro tvorbu obsahu v tomto světě a systém plateb za nejrůznější služby či digitální tokeny. Zatím se orientuje zejména na hraní her, zatímco vize Marka Zuckerberga je daleko ambicióznější.

Nicméně velká část odborníků se shoduje, že Zuckerbergům Metaverse je až příliš ambiciózní a alespoň v prvních letech se mu nepodaří přilákat významnější množství uživatelů. Koho však Metaverse lákat bude, jsou právě hráči a herní průmysl. A v tom již má Roblox ohromné zkušenosti.

Pulp Fiction

Tarantino vydraží nezveřejněné scény z Pulp Fiction jako NFT

Do prudce se rozvíjejícího nového trhu s unikátními digitálními kopiemi neboli NFT vstoupila jedna z hvězd filmového průmyslu, oscarový režisér Quentin Tarantino. V aukci na online tržišti OpenSea nabídne sedm unikátních, dosud nezveřejněných scén z kultovního snímku z roku 1994 Pulp Fiction.

Přečíst článek

Alphabet

Matka Googlu pokořila další metu. Je z ní dvoubilionová firma

Společnosti Apple a Microsoft přivítaly do klubu nejhodnotnějších firem dalšího z Big Tech hráčů. Firma Alphabet, která je mateřskou společností Googlu, dnes díky růstu akcií překonala tržní hodnotu dvou bilionů dolarů (43,6 bilionu korun). Pomohly jí k tomu rostoucí příjmy z digitální reklamy a cloudových služeb.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Meta Platforms, matka Facebooku

Facebook se na burze propadl jako žádná jiná firma v historii. Vyplatí se teď nakupovat jeho akcie?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme