Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Matka Googlu pokořila další metu. Je z ní dvoubilionová firma

Alphabet
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Společnosti Apple a Microsoft přivítaly do klubu nejhodnotnějších firem dalšího z Big Tech hráčů. Firma Alphabet, která je mateřskou společností Googlu, dnes díky růstu akcií překonala tržní hodnotu dvou bilionů dolarů (43,6 bilionu korun). Pomohly jí k tomu rostoucí příjmy z digitální reklamy a cloudových služeb.

Reklama

Alphabet se stala po firmách Apple a Microsoft třetí americkou veřejně obchodovanou společností, která tuto hranici pokořila, uvedla agentura Bloomberg.

Akcie podniku si od začátku letošního roku připisují asi 70 procent. Během dnešního obchodování se jejich cena vyšplhala až na rekordních 3020,69 dolaru za kus. Hranici jednoho bilionu dolarů tržní hodnota Alphabetu poprvé překonala v lednu 2020. 

„Je to jen číslo, ale domnívám se, že demonstruje, že to jsou vedoucí podniky," uvedla analytička Kim Forrestová ze společnosti Bokeh Capital Partners. „Je to opravdu jednoduché - trh odměňuje jejich růst a jejich růstové vyhlídky vysokou tržní hodnotou,” dodala.

Tržní hodnota společnosti Alphabet dosáhla dvoubilionového milníku Bloomberg

Akcie Alphabet platí na Wall Street za favorita. Ze 49 analytiků, které agentura Bloomberg sleduje, jejich nákup doporučují všichni až na jednoho. Průměrný 12měsíční cenový cíl je pak 3321 dolarů za akcii, což naznačuje 11procentní návratnost z aktuální ceny akcií a činí z titulu atraktivnější investici než je třeba koupě akcií Amazonu nebo Microsoftu. Budoucí zisky akcií Alphabet jsou taženy pokračujícím růstem zisků. Zisk na akcii by podle odhadu analytiků měl v roce 2023 dosáhnout téměř 130 dolarů.

dluhopisy, ilustrační foto

S&P 500: Index, který přináší nadprůměrné zhodnocení

Akciový index S&P 500 zahrnuje akcie 500 nejvýznamnějších společností v USA, které jsou obchodované na burze. Řadou odborníků je považován za nejpřesnější ukazatel výkonu americké ekonomiky. Pro investory je důležité, že dlouhodobě nabízí vysoký výnos. Ostatně investici do S&P 500 doporučuje i jeden z nejbohatších mužů světa, Warren Buffett.

Přečíst článek

Alphabet v poslední době těží z oživení výdajů na digitální reklamu a z růstu v oblasti cloudových služeb, segmentu, který je trhem zatím nejvíce podceňován.

Alphabet minulý měsíc oznámila, že ve třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 68 procent na téměř 19 miliard dolarů. Její celkové tržby stouply o 41 procent na více než 65 miliard dolarů, takže překonaly očekávání analytiků.

Většinu tržeb společnosti Alphabet tvoří příjmy z reklamy. Poptávka po službách podniku v poslední době roste, protože pandemie covidu-19 přiměla lidi trávit více času na internetu. Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou.

Facebook se přejmenuje na Meta

Analýza: Facebook se mění v Meta. Co to přinese českému trhu?

Facebook mění jméno na Meta a chce ještě více urychlit transformaci společnosti v plně digitální, či dokonce virtuální svět. Pokud to udělá špatně, v Česku může přijít o dosavadní výlučné postavení.

Přečíst článek

Netflix, ilustrační foto

Analýza: Big Tech firmy chtějí do herního průmyslu. Zatím jim to moc nejde

Netflix koupil první herní studio a Amazon konečně vydal svou očekávanou onlinovku Nový svět. Naplní se konečně predikce, že Big Tech firmy začnou vydělávat na herní branži?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Týden tradera: Čekání na recesi investorům zpříjemňují vyšší než očekávané zisky Big Techů

Přečíst článek
ilustrační foto

Týden tradera: Burzy brzdí s tím, jak Fed krotí naděje na snížení sazeb

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme