Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zpopularizoval NFT, nyní umělec známý jako Beeple prodává netradiční sochu

Stanislav Šulc

Skulptura nazvaná Human One je v nabídce aukční síně Christie's jako nezaměnitelný digitální token. Její cena by podle odhadů měla překonat 15 milionů dolarů.

Reklama

Jméno Beeple se posledních měsících ve světě umění začalo vyslovovat stejně vážným tónem jako například Banksy. Oba umělci totiž patří k tomu nejlepšímu a nejpodnětnějšímu, co současná umělecká scéna nabízí, a pozitivně se to odráží také na cenách jejich tvorby.

Potvrdit to má blížící se aukce v newyorské pobočce aukční síně Christie's, kde bude na prodej unikátní skulptura Mika Winkelmanna alias Beepla nazvaná Human One. Jedná se o trojrozměrnou projekci kráčejícího astronauta v měnícím se prostředí.

CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

NFT jako nové rolexky? Kryptopeněženka může přinést lepší zaměstnání

V Lobkowiczkém paláci se sešli odborníci na krypto, umění i investice. Již za pár let podle nich bude větší část populace žít v plně digitálních prostředích, v nichž je budou reprezentovat nejrůznější atributy. Již nyní si lze v podobě takzvaných NFT neboli nezaměnitelných tokenů pořídit například tenisky nebo luxusní nemovitost. A také umění. A lidé za to vše již nyní platí stovky milionů dolarů.

Přečíst článek

Nový kupec pak podle dostupných údajů dostane dílo v podobě skutečné fyzické instalace (tu tvoří čtveřice displejů o 16k rozlišení) a také jako nezaměnitelný token, tedy takzvané NFT. Podle odhadů The Wall Street Journal by socha měla nového kupce vyjít nejméně na 15 milionů dolarů.

Popularizátor NFT

Přitom grafiky od Beepla se ještě před dvěma lety prodávaly ani ne za sto dolarů. Tento vystudovaný počítačový inženýr však dokázal změnit svět umění. V roce 2007 začal tvořit svůj stěžejní projekt nazvaný Everydays. Každý den vytvořil pomocí počítače jeden obrázek. Na tom by nebylo nic až tak zajímavého, ale tento experiment se propojil s novými možnostmi kryptoměn a Beeple se stal v roce 2020 jedním z nejúspěšnějších tvůrců nezaměnitelných tokenů.

Vše prozatím vyvrcholilo letos na jaře, když aukční síň Christie's vydražila Beeplovo dílo Everydays: the First 5000 Days v podobě NFT za neuvěřitelných 69 milionů dolarů. To z Beepla učinilo třetího nejdražšího žijícího umělce současnosti (po Jeffu Koonsovi a Davidu Hockneym). Zda šlo o pouhý sběratelský omyl, nebo se Beeple skutečně stává zásadním hlasem proměňujícího se světa umění, by mohla napovědět právě aktuální newyorská aukce děl 21. století, která se uskuteční již 9. listopadu.

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

Zde bude k dostání také jedna malba Banksyho, jehož cena jde v posledních měsících také strmě nahoru. Odhady odborníků aukční síně Christie's hovoří o tom, že by se jeho sarkastická odpověď na Van Goghovy Slunečnice mohly prodat za 12 až 18 milionů dolarů.

Vůbec nejvyšší odhad pak má fantastické plátno The Guilt of Gold Teeth od Jeana-Michela Basquiata, které by se mohlo prodat až za 80 milionů dolarů. Pokud by cena šla ještě výš, mohla by atakovat také Basquiatův autorský rekord, který aktuálně činí 110,5 milionu dolarů. Pochází z roku 2017, kdy japonský internetový miliardář Jusaku Maezawa za tuto částku v aukci síně Sotheby's koupil jednu z Basquiatových maleb lebky.

William Rudolf Lobkowicz

NFT CryptoPunk nevlastním, to je drahé i na mě, říká mladý Lobkowicz

Je zástupcem nejmladší generace Lobkowiczů. William Rudolf vystudoval Harvard, má nesmírné charisma a vystupuje jako opravdový šlechtic. V rodině má na starosti digitální aktivity a uspořádal první velkou akci u nás věnovanou digitálnímu umění, neboli takzvaným NFT. „Investiční potenciál NFT pro mě není až tak podstatný. V tuto chvíli hlavně experimentujeme a objevujeme možnosti, které tato moderní forma nabízí, a řešíme, jak je budeme moci využívat pro uchování našich sbírek,” říká William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

NFT, digitální umění, ilustrační foto
video

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

CryptoPunk na Pražském hradě

Sotheby’s chystá unikátní aukci. Prodá kolekci 104 NFT CryptoPunks za miliony dolarů

Přečíst článek
Digitální umění se představuje v Praze

Vidět hudbu, slyšet barvy. Světové digitální umění se představuje v Praze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme