Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sotheby’s chystá unikátní aukci. Prodá kolekci 104 NFT CryptoPunks za miliony dolarů

CryptoPunk na Pražském hradě
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Půjde o první aukční prodej svého druhu. Kolekce 104 digitálních originálů pochází z ucelené sbírky ustavené již v roce 2017. Jedná se navíc o prestižní sálovou aukci, nikoli jen webovou, jak bylo u NFT doposud zvykem.

Reklama

Digitální kolekce CryptoPunks patří k největším popkulturním fenoménům posledních let. Jedná se o deset tisíc digitálních originálů, takzvaných NFT, které vznikly v roce 2017 a dnes jejich cena překonává stovky tisíc dolarů, vlastní je slavné celebrity i prestižní instituce, jako jsou galerie nebo třeba Visa.

Aukční síň Sotheby’s na 23. únor přichystala unikátní akci, na níž se bude prodávat jediná položka nazvaná Punk It! „Exkluzivně nabízíme kolekci 104 CryptoPunks, což představuje více než jedno procento celé sbírky. Nový majitel se tak okamžitě zařadí mezi největší držitele těchto uměleckých děl,“ uvádí katalogová položka na serveru aukční síně.

Paris Hilton

Kontroverzní diva Paris Hilton hlásí návrat. Je světovým guru v NFT

Celebrita, která „nikdy nic neuměla“, opět prokázala skvělý cit pro budoucí byznys. Do segmentu non-fungible tokenů nastoupila již v roce 2017 a v současnosti patří k lídrům na trhu s digitálními obrázky. Části její sbírky se prodávají na nejprestižnějších aukcích světa. 

Přečíst článek

Kolekce je v nabídce jako celek a její nový majitel si bude muset připravit pořádnou částku. Sotheby’s zatím odhady hodnoty tají, vyvolávací cena ale je 14 milionů dolarů, hodnota transakce převodu celé kolekce na novou peněženku, která bude dražena podle EtherScanu pak byla více než 16 milionů dolarů.

Konečná cena však půjde daleko výš. Podle portálu NonFungible.com se momentálně jednotliví CryptoPunks prodávají za ceny v řádu stovek tisíc dolarů. V posledních sedmi dnech navíc o tato NFT roste zájem a došlo k několika výrazným prodejům, kdy se jeden „Pankáč“ prodal za 23 milionů dolarů a další za sedm milionů dolarů, což průměr značně vychýlilo. Navíc u podobných prodejů není nikdy jasné, zda neskončily v jiné peněžence stejného sběratele, který vysokou částkou na sebe pouze upozorňuje.

Cena se vyšplhá k vyšším desítkám milionů dolarů

I tak ale lze očekávat, že se konečná částka za sbírku více než sta originálů vyšplhá k vyšším desítkám milionů dolarů. „Sbírka je totiž unikátní také v tom, že zachycuje variabilitu původního algoritmu, na jehož základě vznikla,“ píší odborníci ze Sotheby’s v katalogu aukce. Konkrétní postavy obsažené v kolekci najdete na webu aukční síně. Podstatou celé kolekce CryptoPunks totiž je, že každá „postavička“ má soustavu vlastností, které jsou škálovatelné. Právě těmito vlastnostmi se pak definuje vzácnost a v důsledku i cena jednotlivých položek.

Portoriko, ilustrační foto

Kryptoboháči „kolonizují” Portoriko. Místní děsí neúnosné ceny realit

Spekulanti v oboru kryptoměn v čase covidu objevili nový ráj na Zemi, karibské Portoriko. Ostrov kryptokolonizátory láká na daňové úlevy i práci z pláže. Ne všichni jsou ale z jejich „nájezdu“ nadšení. Starousedlíci jsou nepříjemně zaskočení z astronomického růstu cen nemovitostí. Domy s cenovkou v desítkách milionů dolarů už nejsou výjimkou, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Nejdražšími samostatně prodávanými postavami jsou v tuto chvíli mimozemští pankáči, protože těch je v celé kolekci pouhých devět. Jednoho z nich ostatně vydražila i aukční síň Sotheby’s, a to loni v červnu za 11,8 milionu dolarů.

Omračující pak je také celková částka, která se v těchto uměleckých dílech protočila. Podle serveru DailyCoin.com jde o částku až 2,9 miliardy dolarů, konzervativnější odhad serveru NonFungible.com pak hovoří o částce 2,1 miliardy dolarů. To z CryptoPunks činí nejúspěšnější sérii svého druhu na světě. Jedinou konkurencí se stává obdobná kolekce Bored Apes Yacht Club, jež vznikla vloni a má obdobnou koncepci. V ní se podle NonFungible.com protočilo již 2,5 miliardy dolarů.

CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

Co přinese rok 2022 fenoménu NFT? Podivné obrázky za miliony čekají perné chvíle

Kdo loni investoval velké částky do digitálních tokenů známých pod zkratkou NFT, může letos přijít o hodně. Tlak na cenu mnoha sérií je enormní a zájem o ně upadá. Propad cen se nevyhýbá ani nejúspěšnějším sériím, jako jsou CryptoPunks nebo Bored Ape Yacht Club.

Přečíst článek

Cyber Trade

Do Metaversu promlouvá i slovenská firma

Gamingová a NFT platforma Qorpo a hra CyberTrade mají našlápnuto na globální trh.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Zlatý Křik I od Mikuláše Medka

Čeští umělci bodovali v aukci Sotheby's. Nejdráž se prodalo dílo Mikuláše Medka

Přečíst článek
Součástí prodeje sbírky rozvádějícího se páru Macklowových byl i obraz Andyho Warhola Blue Airmail Stamps, který byl prodán za 1,32 milionu dolarů.

Sotheby´s hlásí rekordní prodeje. Trh s uměním je na rozdíl od toho akciového neprůstřelný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme