Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělecká senzace: Michelangelův otisk prstu byl nalezen na voskové figuríně

Vosková figurína Otrok od Michelangela.
Victoria and Albert Museum
Viliam Buchert

Velké pozdvižení v uměleckém a vědeckém světě způsobila v minulých dnech informace, že na voskové figuríně „Otrok“ od slavného Michelangela byl objeven otisk jeho prstu.

Reklama

Nová vědecká analýza uvádí, že na 500 let staré voskové plastice, která se jmenuje „Otrok“, a která je připisována Michelangelovi, se nachází otisk legendárního renesančního umělce. Informovala o tom britská média i vědecký web LiveScience. 

Michelangelo údajně vytvořil voskovou sochu jako studii pro daleko větší sochu, kterou plánoval pro baziliku svatého Petra ve Vatikánu. Větší dílo ale nikdy nebylo dokončeno a model v současnosti patří Victoria and Albert Museum v Londýně.

Tam byla vosková figurína vystavena, ale kurátoři ji v době neobvykle teplého jara v roce 2020 přesunuli z galerie do chladnějšího skladovacího prostoru, když bylo muzeum dočasně uzavřeno během koronavirové pandemie. O pět měsíců později kurátoři figurínu zkontrolovali a všimli si, že měnící se teploty a vlhkost změnily i složení vosku, což způsobilo, že otisk je více patrný než předtím.

A v prach se obrátí

Má se za to, že Michelangelo sošku skutečně vytvořil, proto by měl otisk prstu patřit jemu. „Je to velmi vzrušující vyhlídka, že jeden z Michelangelových otisků mohl ve vosku přežít,“ prohlásila Peta Mottureová, vedoucí kurátorka Victoria and Albert Museum.

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl

Galerie Kodl prodává Banksyho. Za miliony

Ceny ověřených printů startují na 300 tisících a jdou do milionů. Některé z nich už mají nového majitele.

Přečíst článek

Michelangelo zničil podle Mottureové mnoho svých voskových modelů a kreseb, než zemřel. Není známo, proč nařídil díla spálit či zničit, ale jeho životopisec Giorgio Vasari se domnívá, že možná nechtěl, aby lidé věděli, co přesně se dělo při samotné přípravě, protože chtěl vypadat jako génius a odevzdával pouze dokonalá díla. Americký list The New York Times zase uvádí, že tyto práce ničil, aby zabránil možnému plagiátorství.

Plastiku „Otrok“ získalo muzeum v roce 1854. Protože vědci chtějí dokázat, že otisk prstu je skutečně Michelangelův, plánují jej porovnat s jeho otiskem na terakotové soše z roku 1530 známé jako „Dva zápasníci“.

Leonardo da Vinci, hlava medvěda
video

Da Vinciho kresba medvědí hlavy se prodala za čtvrt miliardy korun

Kresba medvědí hlavy na papíře 7x7 centimetrů se prodala za více než čtvrt miliardy korun. Stala se tak suverénně nejdražším předmětem v dražbě britské aukční síně Christie's.

Přečíst článek

Míšeňský porcelán

Desítky tisíc eur za talíř? Investice do Míšně mohou pomoci s inflací

Díky dálnici D8 jste tam za chvíli. Návštěva muzea a fabriky míšeňského porcelánu je skvělý tip na výlet. A možná i dobrou investiční příležitostí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Socha Boy od Matouše Háši se představuje v londýnské aukční síni Phillips

Ohromný úspěch. Mladý český sochař Matouš Háša vystavuje v Londýně po boku Mariny Abramović a dalších legend

Přečíst článek
Sadiq Khan

Londýňané si zvolí nového starostu. Labourista Khan se těší, že konečně spojí síly se stejnobarevnou vládou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme