Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ohromný úspěch. Mladý český sochař Matouš Háša vystavuje v Londýně po boku Mariny Abramović a dalších legend

Socha Boy od Matouše Háši se představuje v londýnské aukční síni Phillips
aukční síň Phillips - použito se svolením
Stanislav Šulc

Prestižní aukční síň Phillips v Londýně zahájila kolektivní výstavu děl Seeing Red řady uznávaných světových umělců včetně Mariny Abramović, Helen Beard, Justina Mortimera nebo Martina Edera. Na výstavě se představuje také mimořádně talentovaný český sochař Matouš Háša, který pracuje s mramorem. Jeho dílo stojí desítky tisíc liber.

Reklama

Seeing Red. Tak se jmenuje výstava v londýnské aukční síni a galerii Phillips, na níž čtyři desítky uznávaných umělců představují svá díla inspirovaná spojením „vidět rudě“. Na výstavě jsou k vidění díla řady uznávaných uměleckých celebrit včetně Mariny Abramovićové či Justina Mortimera. Vedle nich se tu představí také dílo mladého českého sochaře Matouše Háši.

Podívejte se na dílo Matouše Háši

Matouše jsem objevila ještě při jeho studiu na Akademii výtvarného umění v Praze. V roce 2022 měl u nás výstavu společně s malířm Norbertem Stefanem,“ uvedla Olga Trčková, majitelka DSC Gallery, která se na projektu Seeing Red podílí. „Máme radost, že se díky nám dostal do společnosti světového kalibru,“ dodala Trčková.

Jednou z kurátorek výstavy je Jane Neal, která s pražskou DSC Gallery spolupracuje a na duben letošního tu chystá výstavu Helen Beard.

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Mimořádný talent

Matouš Háša ve své tvorbě využívá mramor, tedy velmi tradiční materiál, se kterým se pojí také velmi tradiční očekávání. Ty Háša naplňuje vždy jen do určité míry – v jeho tvorbě najdeme často busty krásných, téměř antických hrdinů. Ale vždy je nabourává velmi současný motiv typu namalovaných rtů, nafouknuté bubliny žvýkačky nebo plynové masky.

„Ve své tvorbě vědomě čerpá z kořenů západní kultury, které přenáší do podoby psychoanalytického portrétu postmoderního člověka. Zabývá se otázkou identity, kterou současnost zbavila tajemství a soukromí. To vše při zachování formálních aspektů klasického sochařství. Tento mladý sochař staví svůj výraz na kontrastu mezi tradičním a současným,“ popisuje tvorbu Matouše Háši Karolína Juřicová z DSC Gallery.

V Londýně se nyní představuje dvojice Hášových soch – Boy a John. Obě je zároveň možné koupit ať už přímo v síni, nebo prostřednictvím stránek galerie. Ceny se pohybují mezi 10 a 20 tisíci liber.

Kurátorka a partnerka DSC Gallery Karolína Juřicová

Kurátorka Karolína Juřicová: Až pětina sběratelů začíná nákup umění na sociálních sítích

Jen letos se podílela na mimořádných výstavách Anselma Reyleho či Jiřího Petrboka a zároveň se Karolína Juřicová stala spolumajitelkou vlivné pražské DSC Gallery. Jak umění mění sociální sítě? Co obnáší spolupráce s impulsivními umělci? A jak složité je jednání se sběrateli z řad tuzemských miliardářů? „Je zajímavé, co vám na sebe lidé prozradí při sledování obrazu,“ popisuje Karolína Juřicová v rozhovoru pro newstream.cz , který proběhl v neveřejných prostorách DSC Gallery plných děl těch nejzvučnějších jmen českého i evropského umění.

Přečíst článek

Aukční síň Phillips

Phillips je známá jako jedna z nejvýznamnějších světových aukčních síní a rovněž i galerií. V současné době má globální sítí poboček a má zastoupení v New Yorku, Londýně, Hongkongu, Ženevě, Los Angeles, Paříži, Miláně či Tokiu. Do historie se zapsala krátce po svém vzniku v polovině 18. století, kdy se v ní dražily obrazy z osobní sbírky princezny Marie Antoinetty a předměty z osobního vlastnictví císaře Napoleona Bonaparta. Také je jedinou aukční síní, které bylo dovoleno uspořádat aukci uvnitř Buckinghamského paláce.

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Úplně poprvé se do finálové pětice architektonických realizací prestižní evropské přehlídky Cena Miese van der Rohe probojoval i projekt z tuzemska. Odbornou porotu zaujala transformace ostravských jatek na galerii.

Přečíst článek

Newstream vydává třetí číslo magazínu newstream CLUB. Tématem je odkaz, hvězdou František Kinský

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází. Na obálce je František Kinský, hvězdami čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková, Luděk Sekyra, Zbyněk Frolík nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme