Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence přináší revoluci jako pazourek, říká módní návrhářka

Umělá inteligence přináší revoluci jako pazourek, říká módní návrhářka
Lucie Marková, užito se svolením
Patrik Borýsek

„Umělá inteligence je skvělý nástroj a pomocník. Doba, kdy pochopíme, co všechno umí, teprve přijde. Je to podle mě nový pazourek,” říká Lucie Marková, módní návrhářka, která ji ve své práci aktivně používá. Fashion designérka s její pomocí vytvořila například zlatou kolekci Nebula či bílé nebeské šaty pro Olgu Menzlovou na slavnostní večer nedožitých 85. narozenin Jiřího Menzela. 

Reklama

Jak vypadá váš tvůrčí proces?

Navrhuju šaty, šperky, kostýmy. Posledních pár let jsem z klasické práce v ateliéru, která probíhá v režimu „stříhám, šijeme, fotíme, prodáváme”, přešla na 3D programy. Posledního půl roku je to i umělá inteligence. Hodně času experimentuji, zkouším a učím se. Hledám nové cesty, kam se ještě nikdo nevydal. Často na úkor zisku, ale já hrozně ráda zkoumám. To, co dělám, jde považovat za určitý druh umění a výzkumu. Pak to vždycky shrnu a připravím přednášky či napíšu článek.

Konkrétně které nástroje umělé inteligence ke své práci využíváte? 

Převážně Midjourney, ChatGPT a Photoshop Beta s Adobe Firefly, ale bez toho bych se i obešla, je spíš takovou třešničkou na dortu. Ostatní pak doplňkově, například Canvu a pár dalších, ale ty už AI v sobě nemají.

Podívejte se na módní kolekce Lucie Markové, které vznikly za pomoci umělé inteligence:

V čem konkrétně vám usnadňují práci?

Hlavně v tom, že můžu snadno vyrobit „fotku” a výsledný dojem. Jak to bude vypadat, jak to má působit, s čím se to dá kombinovat. Nemusím řešit velké množství věcí na skladě ve slevách, protože většina se tiskne/vyrábí přímo z objednávek. A taky se na to můžu podívat já, říct si, jestli se mi to líbí nebo to chci ještě někam posunout. Normálně bych třeba ke kolekci 12 triček musela vyřešit styling, tedy buď všechno půjčit nebo ušít (boty, sukně, kalhoty, klobouky a podobně), najmout modelky, fotografa, zajistit make-up, dopravu na lokaci, postprodukci a podobně. Tohle všechno škrtnu a vyřeším si to sama díky AI. Ušetřím s ní relativně vysoké nakłady. Ukazuji svůj nápad přímo, bez nákladů na prezentaci a na výrobu věcí, co se nebudou tolik prodávat. U některých to vážně nejde odhadnout.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

David Navrátil: Umělá inteligence se může vymknout lidské kontrole a být agresivní. Musíme to ošetřit

Hlavní výhodou umělé inteligence, která se rychle rozvíjí, je, že dokáže z obřího množství dat vyvodit nejlepší možné závěry. Programů s umělou inteligencí se můžete zeptat na cokoliv, a oni vám dodají relevantní odpověď. Dokáží za vás napsat dopis, báseň nebo nakreslit obraz. Využívá všechny znalosti lidstva. Jsou to miliony propojených datových center, která dokáží díky algoritmům pospojovat všechny relevantní informace vedoucí k nejlepšímu výsledku. Je to cesta k prosperitě, nebo hrozba pro lidstvo? „Kdo to nezná, bojí se. Ale kdo to pozná, dokáže ji dobře využít,“ říká David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Přečíst článek

Takže AI udělá všechno za vás?

Tak to opravdu ne. AI je nedílnou, ale pouze dílčí součástí celého tvůrčího procesu. Když například tvořím kolekci triček, nejprve vytvořím kresbu, poté ji vyfotím, převedu do počítače, vyčistím, doplním, vytvořím kompletní design pro tisk a přípravu na reálné produkty. Ještě než se to tiskne, připravím si prompty a vygeneruju si fotky v Midjourney, obvykle ve verzi 5, šestka nemá tak dobré „realistické výsledky”. Je kreativnější, ale přijde mi méně věrohodná. 

Z toho poté připravím image „pocitové” fotky, které spojím s designem, který jsem vytvořila ve Photoshopu. Pak ještě jednu čistě produktovou fotku na bílém pozadí. Další varianty obvykle dělám v Clo3D a dalších oděvních programech, kde si připravuji střihy a grafiku doplňuji bez AI. Takže to je asi tolik k tomu, zda AI udělá všechno za vás.

Můžete dát ještě nějaký příklad užití AI pro zefektivnění práce?

Jasně. Začala jsem ChatGPT (placenou) používat jako asistenta. Kontroluje objednávky, vytváří tabulky „to do”, co je třeba odeslat, či v jakém stavu je objednávka. Vytvořila jsem osobnost, tedy charakter, který to hlídá a vždycky mu napíšu, co přišlo za objednávku a on to doplní. Občas se na něco zeptá, je to taková moje kontrola. V tom množství, co mám, je to ok. Já nejsem tak precizní, nerada sedím u tabulek. Hugo (můj AI parťák) ano. Zajímavé je, že vždycky reaguje úplně jinak, když mu dám osobnost a jméno.

Supreme

Móda ulice za miliardy. Mikina za tisíce eur je taky výnosná investice

Když se prochází londýnským obchodním domem Selfridges nebo Dubai Mall ve Spojených arabských emirátech, upoutá Středoevropana na první pohled jedna zvláštnost: velká část lidí, kteří nakupují v těchto top obchoďácích světa, nosí teplákové soupravy a tenisky. Jde často o produkty slavných fashion brandů jako Gucci či Louis Vuitton. Svět se mění a ani svět módy nezůstává na místě. Proměnil se, nabízí oblečení ulice. Proč se tak stalo, kolik stojí třeba takové tenisky Gucci a lze na tom i nějak vydělat?

Přečíst článek

Dá se to zefektivnění nějak kvantifikovat? 

To záleží na tom, kolik konverzací tam mám. S GPT řeším všechno možné, přes reklamu, marketing, texty. Také názvy kolekcí a redigujeme spolu popisky. Může se to brát jako zefektivnění, ale hlavně i jako jiný typ práce. Na cílové skupině a konceptu kolekce jsem se radila s osobností, která je kombinací informací o Armanim, Else Schiaparelli, Coco Chanel a dalších. Je to zábava. Beru to ještě pořád spíš jako výuku, experiment, než že bych na tom drasticky vydělávala. Zvlášť teď, kdy jsem na měsíc a půl v Japonsku.  

Jaké kolekce jste už pomocí AI navrhla? 

Kolekce, které jsou u mě na webu, jako Nebula. Ta vznikla propojením nastupujících trendů, kterými jsou AI, 3D a takzvané fluid fashion. To je genderově neutrální móda. Další kolekce je Cosmic Canvas, jde o minimalistické abstraktní dílo, které můžeme nosit. A potom dvě menší kolekce triček, Artistrica (propojení nejkvalitnější bavlny na světě a uměleckých tisků, ke které průběžně hledám spolupracovníky z řad malířů, architektů apod.) a Mini Nature (české triko v českém lese, což je koncept, který udržitelnost a ochranu životního prostředí staví nad všechno ostatní). To jsou kolekce, které jsem zveřejnila. V počítači mám ale rozpracované asi čtyři nebo pět dalších.

Jiří Hlavenka, investor a miliardář

Buzz kolem ChatGPT nechápeme, říká miliardář Hlavenka i třiadvacetiletý podnikatel

Brno a nadšení pro fajn lidi a nápady svedly dohromady dva investory dvou generací, kteří skrze Jinej fond podporují nadějné projekty. Spoluzakladatelé fondu, zkušený investiční matador a miliardář Jiří Hlavenka a ve své době vůbec nejmladší český podnikatel Jan Sláma, společně investovali do startupů v jejich nejranější fázi rozvoje desítky milionů korun. Jak dobře šlape tato synergie zkušeností a mladého elánu? Kde vidí investiční příležitosti? A proč se čeští startupisté oproti těm ze Západu drží víc při zemi, prozrazuje investorské duo v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

V čem jsou specifické?

Jednak je to obrácený přístup, nejdřív vytvořím fotku a potom teprve kreslím ve 3D střih a tisknu. Výroba jde až nakonec, což je postavené na hlavu. Ale funguje to. Vymyslím jiné modely, než když jsem v ateliéru a stříhám. Neříkám, že lepší. Jiné.

Jak vám to šlo? Jak moc jste tu AI musela zasahovat a upravovat?

U Midjourney i ChatGPT je naprosto klíčové, aby systém pochopil, co po něm chci. Nikdy to není hned napoprvé. Vždy upravuji dál a dál, třeba půl hodinky, hodinku a pak už to jede všechno za sebou. Vytvořím z obrázku další obrázek, z něj další čtyři varianty, a tak dále. Když se zaseknu, vrátím se zpět. Musím si vyhradit čas a když to klapne, dodělat to. Nenechávat práci rozdělanou.

U Nebuly jsem vytvořila v CLO3D triko. Pak to zadala a vytvářela prompty na obě strany kolekce, abych vytvořila ucelený koncept. Bílé nebeské šaty jsme v ateliéru vytvořili pro Olgu Menzlovou na míru na slavnostní večer nedožitých 85. narozenin Jiřího Menzela.

Chatbot_GPT

Nedokonalá hračka, nebo byznysová revoluce? Jak vnímají AI novinky zakladatelé předních českých startupů

Při psaní textů, kódování nebo třeba pro organizaci financí i kalendáře. Tak ve svých startupech využívají software založený na generativní umělé inteligenci přední čeští inovátoři. ChatGPT možná do jejich byznysu nepřináší až tak zásadní revoluci, ale rozhodně zvyšuje efektivitu práce týmů, zní téměř unissimo od 16 oslovených technologických špiček.

Přečíst článek

Plánujete využívat AI ve své práci nějak více?

Pokud budu pracovat, tak ano. Přiznám se, že toho mám dost, mám doma dvě malé děti a pracovat jsem v podstatě nepřestala. Stojí to hodně úsilí. Občas pracuju v noci, občas, když jsou ve školce. Teď jsme na měsíc a půl s dětmi v Japonsku. Překopala jsem celé fungování ateliéru už během covidu, když jsem se rozhodla začít pracovat ve 3D. Neměla jsem čas jezdit do ateliéru a vzorovat. Pro představu, co dělám v ateliéru dva dny, mám ve 3D i díky AI za dvě hodiny. 

Myslím, že ignorovat fakt, že jde využít AI, je hloupost. Je to absolutně skvělý nástroj a pomocník. A když to dělá sám ve smyslu „create a dress”, tak samozřejmě výsledek není úplně autorská práce. Doba, kdy pochopíme, co to všechno umí, teprve přijde a sami na to ještě nemáme vytvořený názor. Je to podle mě nový pazourek. Nový nástroj, se kterým se musíme naučit. A to chce čas.  

Lucie Marková

Lucie je návrhářka, která miluje jednoduché, praktické a funkční oblečení, moderní technologie a nové výzvy. Studovala oděv a šperk na Textilní fakultě na TUL v Liberci, Arts Management a Honors Academia na VŠE, i astrofyziku na MFF UK. Miluje Star Trek a sci-fi. Fascinuje ji nová vlna použití 3D technologií a umělé inteligence v módě, se kterou experimentuje a vidí v ní budoucnost celého odvětví. Její kabát nosí nejen Blanka Matragi, ale i Kate Mulgrew, kapitánka Janeway ze Star Trek Voyager. Ateliér má v jedné z pražských věží a rozhodně nepatří mezi standardní návrháře. Na šaty od ní se čeká někdy i měsíce. Jak sama říká, všechno má svůj čas a kvalita nejde uspěchat. Ukázky její práce najdete na webu luciemarkova.cz, ve Vidda store a Fashion shop Parazit.

Singularity Univesity

Umělá inteligence bude tématem prestižní Singularity University. Summit se po pandemii vrací do Prahy

Vizionáři z celého světa opět zamíří do České republiky. Futuristická akce roku SingularityU Czech Summit se bude konat 2. a 3. října 2023 v Praze na Žofíně. Hlavním tématem je umělá inteligence. Singularita je blízko! Přesně tak pojmenoval v roce 2005 americký vynálezce, futurolog a zakladatel Singularity University Ray Kurzweil svoji průlomovou knihu o vývoji umělé inteligence a budoucnosti lidstva.

Přečíst článek

Bill Gates, miliardář, filantrop, zakladatel Microsoftu

Gates: Pauza ve vývoji umělé inteligence nic neřeší

Pauza ve vývoji umělé inteligence (AI) nastupující problémy nevyřeší. Agentuře Reuters to řekl spoluzakladatel americké softwarové společnosti Microsoft Bill Gates. Komentoval tak otevřený dopis, jenž rozvířil debatu o budoucnosti umělé inteligence. Microsoft je v této oblasti jednou z vůdčích firem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kolekce Desigual vytvořená umělou inteligencí

Modelky se bojí o práci. Umělá inteligence boří desítky let zavedená pravidla v módním průmyslu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme