Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gates: Pauza ve vývoji umělé inteligence nic neřeší

Bill Gates, miliardář, filantrop, zakladatel Microsoftu
ČTK
 ČTK

Pauza ve vývoji umělé inteligence (AI) nastupující problémy nevyřeší. Agentuře Reuters to řekl spoluzakladatel americké softwarové společnosti Microsoft Bill Gates. Komentoval tak otevřený dopis, jenž rozvířil debatu o budoucnosti umělé inteligence. Microsoft je v této oblasti jednou z vůdčích firem.

Reklama

„Nemyslím si, že požádat jednu konkrétní skupinu, aby přestala, problémy vyřeší,“ řekl Gates. „Je zřejmé, že tyto věci mají obrovské výhody... co musíme udělat, je identifikovat složité oblasti,“ domnívá se. Lepší by podle něj bylo zaměřit se na to, jak AI co nejlépe využít.

Více než 1000 odborníků na umělou inteligenci spolu s šéfem podniků Tesla a Twitter Elonem Muskem zveřejnilo před několika dny dopis, v němž požadovali naléhavou pauzu ve vývoji systémů, které jsou výkonnější než nový chatovací systém GPT-4. Za ním stojí skupina OpenAI sponzorovaná právě Microsoftem. GPT-4 mimo jiné dokáže vést lidskou konverzaci, skládat písničky a shrnovat dlouhé dokumenty.

Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Sedmašedesátiletý průkopník osobních počítačů, zakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates vysekl poklonu před nepřehlédnutelným trendem a fenoménem v technologiích, umělou inteligencí (AI). „Je to nejrevolučnější technologie, jakou jsem za poslední desetiletí viděl. Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vytvoření mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu,“ napsal v úterý na svém blogu.

Přečíst článek

Věk umělé inteligence

Nynější komentář je Gatesův první po zveřejnění dopisu. Spoluzakladatel Microsoftu byl vždy odhodlaný příznivec umělé inteligence. Považuje ji za stejnou revoluci jako internet nebo mobilní telefony. V příspěvku na blogu z 21. března s názvem „Začal věk umělé inteligence“ napsal den před zveřejněním otevřeného dopisu, že umělá inteligence by se podle něj měla používat tak, aby omezila některé největší nerovnosti ve světě.

Reklama

V rozhovoru s Reuters Gates také řekl, že případná pauza ve vývoji by se těžko vymáhala. „Opravdu nechápu, kdo by podle nich mohl přestat, a jestli by každá země na světě souhlasila s tím, že přestane, a proč přestat,“ řekl. „Ale v této oblasti existuje mnoho různých názorů,“ dodal muž, který nyní většinu svého času věnuje dobročinné nadaci Billa a Melindy Gatesových.

OpenAI má obavy z vlastního chatbota. Lidi připraví o práci

Šéf společnosti OpenAI, z jejíž dílny vzešel chatovací robot ChatGPT, má podle médií trochu obavy z umělé inteligence a z toho, jak ovlivní pracovní sílu, volby a šíření dezinformací. Společnost OpenAI koncem loňského listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti a systém si rychle získal popularitu. Na základě jednoduchých dotazů dokáže generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii. Jako pomocníka ho mimo jiné používají programátoři či marketéři.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme