Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu. Což takhle dát si salát?

Sklizeň zeleniny
ČTK
Alžběta Shejbalová

Květen je přechodovým obdobím mezi jarem a létem, a právě toto období je ideální pro jemné odlehčení jídelníčku. Využít tak můžeme plodiny, které jsou z podstaty lehce stravitelné, nízkokalorické a plné potřebných živin.

Ačkoliv podle počasí se to venku nezdá, jarní sezona je v plném proudu. Co je vhodné jíst v květnu, co nás podpoří ve zdraví, energii a dobré náladě? Po měsících, kdy byl výběr ovoce a zeleniny omezený na skladované plodiny a dovoz, můžeme pořídit čerstvé, lokální a sezonní suroviny, které jsou nejen chutnější, ale také výživově hodnotnější. Květen je přechodovým obdobím mezi jarem a létem, a právě toto období je ideální pro jemné odlehčení jídelníčku. Využít tak můžeme plodiny, které jsou z podstaty lehce stravitelné, nízkokalorické a plné potřebných živin.

Právě teď je sezona chřestu, která bude opět až za rok. Chřestu existují dva druhy, bílý a zelený. Bílý se pěstuje bez přístupu slunce, má jemnější chuť a musí se vždy oloupat. Zelený roste na světle, je intenzivnější, bohatší na chlorofyl i vitaminy díky zelenému zbarvení a většinou stačí odříznout jen dřevnaté konce. Chřest obsahuje vysoká množství vitamínu K, který je nezbytný pro dobré zdraví srdce a také udržuje kosterní systém funkční a předchází osteoporóze. Bohatý je také na vitamín A, B9, C, B1, železo a měď, čímž nám doplňuje mikronutriční profil v našem jídelníčku. Nejdříve byl chřest využíván jako medicínský prostředek, zejména díky účinkům specifické látky zvané asparagin, která podporuje funkci ledvin.

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek

Dnes víme, že chřest obsahuje celou řadu protizánětlivých a antioxidačních sloučenin – obsahuje flavonoidy jako quercetin, které chrání před vznikem řady onemocnění. Obsahuje také saponiny, které chrání proti vzniku nádorů v organismu. Tomu pomáhá také tím, že jeho konzumace podporuje tvorbu našeho hlavního, naším organismem produkovaného, antioxidantu glutathionu. V kuchyni je výhodou chřestu jeho variabilnost. Zelený je nejlepší podusit, zapéct, dá se jíst i syrový, například pokapaný citrónem či se zálivkou v salátu. Bílý má krémovější konzistenci a kromě pečení jako příloha se hodí do polévek. Jeho chuť i výživové benefity vyniknou nejlépe při jednoduché úpravě, kdy není překrytý příliš mnoha dalšími ingrediencemi.

 

Symbolem jara v kuchyni jsou čerstvé saláty. Jejich hlavní přínos pro naše tělo spočívá v kombinaci minima kalorií s velkým množstvím a širokým spektrem mikroživin – vitamínů, minerálů a různých typů fytochemikálií. Kromě dodání živin také detoxikují a podporují trávení, protože jsou lehce stravitelné a obsahují vlákninu.

Zelené listy mají překvapivě vysoký obsah bílkovin na kalorii – 100 kcal římského salátu dodá podobné množství bílkovin jako 100 kcal libového masa. Vzhledem k extrémně nízké kalorické hustotě by to znamenalo sníst čtyři kila salátu oproti dvousetgramovému stejku. Z toho je ale jasné, jak výživná listová zelenina opravdu je, zvlášť, pokud chceme shodit na váze. Saláty by ale měly být součástí jídelníčku každého, alespoň na jaře a v létě. Biologicky jsme totiž my lidé na živinách v mladých listech závislí, jak říká Dr. Joel Fuhrman, lékař a autor bestselleru Jez, abys žil.

Listy obsahují látky, bez kterých nemohou správně fungovat základní regenerační, imunitní a detoxikační procesy. Glukosinoláty, karotenoidy, chlorofyl, vitamín B9/folát, draslík, vápník, enzymy a polyfenoly – to vše jsou sloučeniny, které udržují buňky v rovnováze, chrání je před poškozením a stimulují přirozenou imunitu. Podle Fuhrmana se na jejich přísun tělo spoléhá podobně, jako se spoléhá na kyslík nebo vodu.

Nedostatek zelených listů tak nevede jen k nutriční nedostatečnosti, ale k oslabení vnitřních procesů, které v těle díky evoluci fungují tisíce let. Pravidelná konzumace salátů pomáhá udržet rovnováhu střevního mikrobiomu, snižuje záněty v těle a přispívá ke zdravé pleti, hormonální rovnováze a vitalitě. Je dobré je kombinovat s kvalitními tuky, které pomáhají vstřebávání látek rozpustných v tucích, například s avokádem či ořechy a semínky.

Ve vrcholné sezoně jsou nyní také bylinky. Kopřiva, pampeliška, sedmikráska, řebříček, česnáček, meduňka, mateřídouška či máta mají specifické účinky na jednotlivé orgánové systémy, zejména játra, ledviny, nervy a ženský hormonální systém. Lze je přidávat do vody, čajových směsí, salátů, pesta, polévek. Většina divokých bylin obsahuje hořčiny a třísloviny, které moderní strava často postrádá, a jejich pravidelné zařazení pomáhá navracet tělu rovnováhu.

Biohacking: Cukrovka ovlivňuje mozek a nástup Alzheimerovy choroby

Alzheimerova choroba je nejčastější forma demence a postihuje miliony lidí po celém světě. Ztráta paměti, zmatenost, změny nálad a zhoršení schopnosti vykonávat každodenní činnosti jsou jen některými z projevů této nemoci. Dlouho se věřilo, že jde o nevyhnutelné důsledky stárnutí. Stále častěji se v odborných kruzích dává Alzheimerově chorobě přezdívka cukrovka třetího typu. Je to proto, že Alzheimerova choroba vykazuje znaky inzulínové rezistence, která je podstatou vzniku cukrovky druhého typu.

Přečíst článek

Sklizeň chřestu

Mrazíky zeleninu nesežehly. Úroda ale může být později

Kromě chladného počasí dělá pěstitelům zeleniny vrásky na čele jarní sucho, kterému ale díky systému závlah zatím úspěšně čelí.

Přečíst článek

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

ilustrační foto

Biohacking: Ani v prosinci nezapomínejte na ovoce a zeleninu. Inspiraci hledejte u předků

Přečíst článek
Doporučujeme