Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko „přišlo” o malíře Maleviče i Repina, galerie je prezentují jako Ukrajince

Obraz Kazimira Maleviče s názvem Mystic Suprematism (Black Cross on Red Oval) vystavený v roce 2015 v aukční síni Sotheby´s v New Yorku. Odhadovaná prodejní cena tehdy činila 45 milionů dolarů (téměř miliardu korun)
profimedia.cz
 ČTK

Městské muzeum Amsterodam (Stedelijk Museum) přestalo prezentovat avantgardního umělce Kazimira Maleviče jako Rusa a nově o něm hovoří jako o malíři narozeném na Ukrajině rodičům polského původu. Také Metropolitní muzeum v New Yorku přezkoumalo informace o národnosti některých umělců a jako Ukrajince nově představuje Ilju Repina nebo Ivana Ajvazovského. Informoval o tom magazín The Art Newspaper.

Reklama

Informace o Malevičovi už nizozemské muzeum změnilo v textech ve výstavních sálech i na webových stránkách. Otázka Malevičovy národnosti je přinejmenším komplikovaná. Malevič se sice narodil v Kyjevě, ale v době jeho narození, v roce 1879, město patřilo k Ruskému impériu. 

Malevič (1879-1935) je považován za průkopníka geometrického abstraktního umění a zakladatele avantgardního hnutí suprematismu. Jeho obraz s názvem Mystic Suprematism (Black Cross on Red Oval) vystavený v roce 2015 v aukční síni Sotheby´s v New Yorku (na hlavním snímku) měl tehdy prodejní cenu 45 milionů dolarů (téměř miliardu korun).

Čeká se český aukční rekord. Kubištu sesadí Kokoschka

S vyvolávací cenou 200 milionů korun půjde v březnu do aukce obraz Oskara Kokoschky s názvem Frau mit dem Sklaven (Žena a otrok). Za pořádající aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery to sdělila Kateřina Sokolová. Malíř se na něm vyobrazil se svou někdejší milenkou Almou Mahlerovou.

Přečíst článek

Také Ilja Repin (1844-1930) se narodil na území dnešní Ukrajiny, a to ve městě Čuhujiv nedaleko Charkova. Národní galerie v Londýně k jeho původu uvádí: „Repin byl předním umělcem ruského realistického hnutí konce 19. století. Narodil se na Ukrajině a začínal jako malíř ikon." Ajvazovskij (1817-1900), který proslul svými malbami moře, se narodil ve Feodosiji na poloostrově Krym.

K přezkoumání informací o národnosti některých umělců ve svých materiálech světová muzea na sociálních sítích vyzývala historička umění Oksana Semenikovová. „Pokud jde o Ajvazovského, tak jsem Metropolitní muzeum nežádala, aby z něho udělalo Ukrajince. Ale Rus rozhodně není. Byl Armén a celý život žil na Krymu na Ukrajině," sdělila Semenikovová časopisu The Art Newspaper.

Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky

Umění 2022: Rekordní prodej Bohumila Kubišty ukazuje ochotu sběratelů utrácet

Komplikovaný. Tak hodnotí končící rok odborníci ze všech sfér lidské činnosti. Umění nevyjímaje. Kvůli válce na Ukrajině a rostoucím obavám z ekonomické recese se na sběratelství a umění zdánlivě nedostávalo. Přesto i takto komplikovaný rok přinesl celou řadu výjimečných událostí. Ty nejdůležitější vybírají Anna Pulkertová a Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Přečíst článek

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

Češi se v prostředí rekordní inflace přetahovali o umění. V aukcích utratili přes 1,6 miliardy

Sběratelé a investoři na tuzemských aukcích výtvarného umění utratili v končícím roce více než 1,6 miliardy korun. Obrat sálových aukcí v ČR se tak velmi pravděpodobně vyhoupne na nový rekord. Uvedl to Jan Stuchlík, šéfredaktor serveru Artplus.cz, který se specializuje na trh s uměním. Ve srovnání s loňským rokem, kdy obrat činil 1,46 miliardy korun, by tak měl být letošní obrat zhruba o deset procent vyšší.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vzkaz ukrajinských obránců Hadího ostrova ruským okupantům se posléze ocitl i na billboardech a dalších místech jako obecný výraz odporu Ukrajinců proti okupaci.

Lingvistické žně. V Německu je spojením roku „klimatičtí teroristé", na Ukrajině vulgární vzkaz Rusům

Přečíst článek
Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Ruské přístavy a sklady jsou zahlceny obilím. Nepomáhají slevy ani rekordní vývoz

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme