Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko „přišlo” o malíře Maleviče i Repina, galerie je prezentují jako Ukrajince

Obraz Kazimira Maleviče s názvem Mystic Suprematism (Black Cross on Red Oval) vystavený v roce 2015 v aukční síni Sotheby´s v New Yorku. Odhadovaná prodejní cena tehdy činila 45 milionů dolarů (téměř miliardu korun)
profimedia.cz
 ČTK

Městské muzeum Amsterodam (Stedelijk Museum) přestalo prezentovat avantgardního umělce Kazimira Maleviče jako Rusa a nově o něm hovoří jako o malíři narozeném na Ukrajině rodičům polského původu. Také Metropolitní muzeum v New Yorku přezkoumalo informace o národnosti některých umělců a jako Ukrajince nově představuje Ilju Repina nebo Ivana Ajvazovského. Informoval o tom magazín The Art Newspaper.

Reklama

Informace o Malevičovi už nizozemské muzeum změnilo v textech ve výstavních sálech i na webových stránkách. Otázka Malevičovy národnosti je přinejmenším komplikovaná. Malevič se sice narodil v Kyjevě, ale v době jeho narození, v roce 1879, město patřilo k Ruskému impériu. 

Malevič (1879-1935) je považován za průkopníka geometrického abstraktního umění a zakladatele avantgardního hnutí suprematismu. Jeho obraz s názvem Mystic Suprematism (Black Cross on Red Oval) vystavený v roce 2015 v aukční síni Sotheby´s v New Yorku (na hlavním snímku) měl tehdy prodejní cenu 45 milionů dolarů (téměř miliardu korun).

Čeká se český aukční rekord. Kubištu sesadí Kokoschka

S vyvolávací cenou 200 milionů korun půjde v březnu do aukce obraz Oskara Kokoschky s názvem Frau mit dem Sklaven (Žena a otrok). Za pořádající aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery to sdělila Kateřina Sokolová. Malíř se na něm vyobrazil se svou někdejší milenkou Almou Mahlerovou.

Přečíst článek

Také Ilja Repin (1844-1930) se narodil na území dnešní Ukrajiny, a to ve městě Čuhujiv nedaleko Charkova. Národní galerie v Londýně k jeho původu uvádí: „Repin byl předním umělcem ruského realistického hnutí konce 19. století. Narodil se na Ukrajině a začínal jako malíř ikon." Ajvazovskij (1817-1900), který proslul svými malbami moře, se narodil ve Feodosiji na poloostrově Krym.

Reklama

K přezkoumání informací o národnosti některých umělců ve svých materiálech světová muzea na sociálních sítích vyzývala historička umění Oksana Semenikovová. „Pokud jde o Ajvazovského, tak jsem Metropolitní muzeum nežádala, aby z něho udělalo Ukrajince. Ale Rus rozhodně není. Byl Armén a celý život žil na Krymu na Ukrajině," sdělila Semenikovová časopisu The Art Newspaper.

Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky

Umění 2022: Rekordní prodej Bohumila Kubišty ukazuje ochotu sběratelů utrácet

Komplikovaný. Tak hodnotí končící rok odborníci ze všech sfér lidské činnosti. Umění nevyjímaje. Kvůli válce na Ukrajině a rostoucím obavám z ekonomické recese se na sběratelství a umění zdánlivě nedostávalo. Přesto i takto komplikovaný rok přinesl celou řadu výjimečných událostí. Ty nejdůležitější vybírají Anna Pulkertová a Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Přečíst článek

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

Češi se v prostředí rekordní inflace přetahovali o umění. V aukcích utratili přes 1,6 miliardy

Sběratelé a investoři na tuzemských aukcích výtvarného umění utratili v končícím roce více než 1,6 miliardy korun. Obrat sálových aukcí v ČR se tak velmi pravděpodobně vyhoupne na nový rekord. Uvedl to Jan Stuchlík, šéfredaktor serveru Artplus.cz, který se specializuje na trh s uměním. Ve srovnání s loňským rokem, kdy obrat činil 1,46 miliardy korun, by tak měl být letošní obrat zhruba o deset procent vyšší.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vzkaz ukrajinských obránců Hadího ostrova ruským okupantům se posléze ocitl i na billboardech a dalších místech jako obecný výraz odporu Ukrajinců proti okupaci.

Lingvistické žně. V Německu je spojením roku „klimatičtí teroristé", na Ukrajině vulgární vzkaz Rusům

Přečíst článek
NATO kvůli Rusku přitvrdí plány na obranu. A Ukrajinu přijme rychleji, rozhodl summit aliance ve Vilniusu.

NATO se shodlo. Na Ukrajinu příští rok pošle pomoc za bilion, možná už naposledy v takové výši

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme