Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krach manželství Macloweových vyústil v aukci století. Prodalo se umění za 15 miliard

Krach manželství Macloweových vyústil v aukci století. Prodalo se umění za 15 miliard
Sotheby´s
Petra Jansová

V pondělí večer v newyorské aukční síti Sotheby´s proběhla jedna z nejočekávanějších aukcí posledních třech let. Prodalo se během ní 35 děl ze sbírky investora Harryho Macklowea a jeho bývalé manželky za 676 milionů dolarů (asi 15 miliard korun). 

Reklama

Během aukce se zatím prodala jen polovina děl z nabídky, přesto šlo podle generálního ředitele Sotheby´s Charlese Stewarta o výjimečnou akci. Přestože se prodalo jen 35 z celkem 65 nabízených uměleckých artefaktů, překonala dražba cenu, která byla odhadem požadovaná ze celou sbírku. 

„Jde o dosud největší prodej děl od jednoho vlastníka, který v naší síni proběhl,“ řekl pro server agentury Bloomberg šéf síně Stewart.

Brian Armstrong 1

Coinbase chystá burzu NFT. Má být větší než trh s kryptoměnami

Zakladatel a CEO Coinbase Brian Armstrong (na snímku) věří, že se mu podaří přilákat až 2,5 milionu uživatelů. Dosavadní největší tržiště unikátních digitálních tokenů OpenSea přitom má kolem 250 tisíc aktivních traderů.

Přečíst článek

Bývalí manželé Harry a Linda Mackloweovi nashromáždili za 60 let společného života mimořádně pestrou a velkou sbírku umění. Tu právní zástupci Harryho během jejich rozvodu v roce 2018 ohodnotili na 788 milionů dolarů. Protistrana, advokáti Lidny, kolekci ocenili na 625 milionů dolarů. 

Aukce století

První aukce, druhá se odehraje na jaře příštího roku, ukázala, že i vyšší odhad hodnoty děl byl spíše konzervativní. „Skutečným výsledkem prodeje jsem velmi potěšen,“ komentoval aukci developer Harry Maclowe.

Podívejte se ve videu, jaká díla aukce nabídla:

Sotheby´s

Prestižní aukcí síň Sotheby´s se o privilegium pořádat tuto aukci utkala s konkurenčními síněmi. K tomu, aby v tomto boji obstála, se například musela zavázat, že z prodeje získá minimálně tu částku, která byla stanovena odhady, tedy alespoň 625 milionů dolarů. „Šlo o nejsilnější závazek z naší strany. Ale naše sázka na zvýšení ceny u některých děl se vyplatila,“ dodal Stewart. Prodalo se 35 děl za 676 milionů dolarů.

Leonardo Da Vinci: Salvator Mundi

Fake za půl miliardy? Podle odborníků nejdražší obraz nenamaloval Leonardo

Aukční světový rekord drží obraz Salvator Mundi, který byl v roce 2017 prodán za neuvěřitelných 450 milionů dolarů. Odborníci muzea Prado nyní prohlásili, že jeho autorem není Leonardo da Vinci, ale že jej renesanční mistr nanejvýš autorizoval. Osudy tohoto obrazu jsou však ještě mnohem barvitější a točí se v nich opravdu hodně peněz.

Přečíst článek

Není divu, že Sotheby´s použila všechny možné prostředky k tomu, aby uspěla, konstatuje dále Bloomberg. Úspěch prodeje si aukční síň totiž pojistila nejenom mohutnou inzertní kampaní, ale i osobním kontaktem s největšími sběrateli umění z Hongkongu, Tchaj-peje, Šanghaje, Tokia, Los Angeles, Londýna, Paříže nebo New Yorku.

Aukční rekordy

Už samotný začátek aukce předpovídal, že lze očekávat optimistický výsledek. Jako první přišly na řadu levnější kousky, a to kolekce Baccarat Crystal od Jeffa Koonse. Díla oceňovaná na 1,2 milionu dolarů se prodala za téměř dva miliony. A odhad překročila i konečná cena malého obrazu od Roberta Rymana, který se prodal za 4,9 milionu dolarů. Sběratelé na něj přihazovali tolik, že jeho cena se zvýšila na dvojnásobek odhadu.

A odhadovanou cenu překročily i mnohem dražší obrazy. Například obraz z roku 1977 od Willema de Kooninga se nakonec prodal za 24,4 milionu dolarů, tedy o 6,4 milionu dolarů více než majitelé, potažmo aukční síň, původně požadovali.

Buchtík, ředitel STEM

Bohatých Čechů bude přibývat. Ale chudých také, říká šéf STEM

Do vyšší střední vrstvy patří v Česku nyní asi dva a půl milionu lidí. To je o milion a půl víc než před dvaceti lety. Podle sociologa a ředitele výzkumného ústavu STEM Martina Buchtíka jde o nejvýraznější sociologickou změnu v české společnosti za poslední generaci.

Přečíst článek

Rekordmanem aukce je obraz Jacksona Pollocka z roku 1961 původně odhadovaný na 25 milionů dolarů, který aukce posunula až k hodnotě 61,2 milionu dolarů.

Víc než optimistický výsledek aukce lze podle Bloombergu připsat i tomu, že odhady některých položek byly hodně nadhocené. Přičemž k tomuto kroku Sotheby´s jednoznačně přistoupila proto, aby získala privilegium prodeje unikátní sbírky. Riziko síň kompenzovala možností zakoupit díla prostřednictvím tzv. externího financování, kdy záruku za nákup nese třetí strana. Tohoto modelu se využilo při odprodeji 22 položek.

Více o investicích do umění čtěte zde.

Cristine Lagardeová, šéfka ECB

Inflace v příštím roce zmírní, zopakovala Lagerdeová. Připustila ale, že to bude trvat déle

Růst eurozóny i nadále zpomalují narušené dodavatelské řetězce a vysoké ceny energií. Vyšší inflace se tak udrží déle, než se předpokládalo, uvedla prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová. Utažení měnových kohoutů však nechystá.

Přečíst článek

Rekonstrukce Masarykova nádraží dostala zelenou.

Modernizace Masaryčky má zelenou. Na nové střeše vznikne náměstí

Projekt, který významně změní tvář Prahy kolem Florence, získal zelenou. Rekonstrukcí Masarykova nádraží přibyde do území nové náměstí, umístěné na novém zastřešení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Součástí prodeje sbírky rozvádějícího se páru Macklowových byl i obraz Andyho Warhola Blue Airmail Stamps, který byl prodán za 1,32 milionu dolarů.

Sotheby´s hlásí rekordní prodeje. Trh s uměním je na rozdíl od toho akciového neprůstřelný

Přečíst článek
CryptoPunk na Pražském hradě

Sotheby’s chystá unikátní aukci. Prodá kolekci 104 NFT CryptoPunks za miliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme