Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přistání první soukromé mise na Měsíci se nezdařilo

Pokus o první komerční přistání na Měsíci podle Tokia zřejmě selhal
ČTK
 ČTK

Dnešní pokus o první komerční přistání na Měsíci podle Tokia zřejmě selhal. Japonská společnost ispace ztratila s modulem Hakuto-R kontakt v předpokládané době dosednutí na měsíční povrch, informoval generální ředitel ispace, kterého citovala agentura Reuters. Hakuto-R kroužil na oběžné dráze kolem Měsíce od března a 2,3 metru vysoký modul měl přistát v kráteru Atlas v 18:40 SELČ.

Reklama

„Ztratili jsme komunikaci, proto musíme předpokládat, že jsme nedokázali dokončit přistání na povrchu Měsíce,“ uvedl ředitel ispace Takeši Hakamada, zatímco se inženýři v Tokiu pokoušeli znovu navázat spojení s modulem.

Letoví kontroloři v Tokiu s kamennými tvářemi hleděli na monitory, zatímco minuty ubíhaly a od modulu nepřicházela žádná zpráva, napsala agentura AP. Komentátor webového přenosu přistání vyzval všechny, aby byli trpěliví a dali kontrolorům čas prověřit, co se mohlo stát.

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Loni vědce i nadšence astronautiky mimo jiné nadchly první úchvatné fotografie pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba (na snímku). Co se v dobývání kosmu očekává letos? Letošní rok bude v astronautice opět vzrušující, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

Pokud by se manévr podařil, šlo by o první přistání soukromé mise na Měsíci. Na palubě měl modul mimo jiné malé lunární vozítko Rašíd Spojených arabských emirátů a ještě menšího robota vyrobeného japonskou vesmírnou agenturou JAXA a japonským výrobcem hraček Tomy.

Dopravit technologii na Měsíc, který se od Země nachází asi 400 tisíc kilometrů, se zatím podařilo jen Spojeným státům, Rusku a Číně v rámci oficiálních vládních programů.

Historicky první „měkké“ přistání na Měsíci v roce 1966 uskutečnil Sovětský svaz s téměř stokilogramovým modulem, ve stejném roce následovalo přistání sondy USA. První úspěšné přistání člověka na družici Země v roce 1969 mají na kontě Spojené státy díky posádce Apolla 11.

Koncept raket Ariane 6, New Glenn a Vulcan Centaur, které má používat projekt Kuiper společnosti Amazon pro vynesení satelitů pro satelitní internet.

Amazon se chystá do vesmíru. Příští rok spustí satelitní internet

Malý krok pro lidstvo, ale velký pro Amazon. Internetový gigant chce v následujících měsících vypustit do vesmíru tisíce satelitů. Do konce příštího roku přes ně začne nabízet internetové připojení. Investice do služby, která bude konkurovat například Starlinku Elona Muska, bude stát zhruba deset miliard dolarů. A ani sám Jeff Bezos si není jistý návratností této investice. Je dost možné, že k tomu nikdy nedojde, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Raketa SLS odstartovala 16. listopadu z floridského mysu Canaveral, nese modul k Měsíci.

Po desítkách let pauzy nabrali Američané opět směr Měsíc

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zahájil program Artemis, který má vrátit člověka zpět na Měsíc. Raketové motory nakonec po odkladech a technických obtížích zažehly v 7:47 středoevropského času a vynesly raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion nad floridský mys Canaveral a dál na oběžnou dráhu. Modul, jehož posádku tvoří testovací figuríny, má v následujících 25 dnech obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi.

Přečíst článek

Jeff Bezos astronautem

Bezos postaví hotel ve vesmíru. Otevře do konce desetiletí

Komerční vesmírnou stanici se chystá do konce desetiletí vypustit soukromá americká kosmická společnost Blue Origin, kterou vlastní zakladatel internetového prodejce Amazon Jeff Bezos. Na oznámení podniku dnes upozornil zpravodajský server BBC. Zveřejněný propagační materiál uvádí, že komerčně zaměřená stanice Orbital Reef bude moci hostit až deset lidí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na Měsíci bude rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin (na snímku sonda Hakuto-R).

Na Měsíci bude nebývale rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin

Přečíst článek
Modul SLIM japonské vesmírné agentury úspěšně přistál na Měsíci

Na Měsíc se dostala pátá země v historii. Japonci tam „hladce“ přistáli s modulem SLIM

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme