Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Američané se mohou vrátit na Měsíc už dnes. Pokusí se o to soukromá firma

Mise IM-1 se pokusí vrátit USA na Měsíc a o první soukromé lunární přistání
Intuitive Machines
 ČTK

O první soukromé přistání na Měsíci se ve čtvrtek před půlnocí pokusí mise IM-1 americké společnosti Intuitive Machines. V případě, že se modulu podaří hladké přistání, se zároveň Spojené státy vrátí na Měsíc poprvé od roku 1972, kdy skončil program Apollo amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Reklama

Přistávací modul Nova-C, pojmenovaný Odysseus, odstartoval na raketě Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska 15. února. Zhruba týdenní cestu k Měsíci podle Intuitive Machines zvládl bez potíží a ve středu se usadil na lunární orbitě.

Technici v řídicím středisku v texaském Houstonu dnes podle agentury AP nejprve sestoupí s modulem z výšky 90 kilometrů od povrchu Měsíce na pouhých deset kilometrů a ve 23:49 středoevropského času se pokusí přistát zhruba 300 kilometrů od lunárního jižního pólu nedaleko kráteru Malapert A. Oblast je plná nástrah - posetá krátery a útesy, je ale považována za ideální místo pro budoucí mise s posádkou. Předpokládá se totiž, že v trvale zastíněných kráterech se nachází led.

Rusko podle USA pracuje na vývoji zbraně proti satelitům

Máme informace o snaze Ruska vyvinout zbraň proti družicím, uvedl Bílý dům

Rusko pracuje na vývoji zbraně proti satelitům, uvedl mluvčí Bílého domu poté, co vyvolala ve Washingtonu rozruch zpráva o neznámé nové hrozbě pro americkou národní bezpečnost. Americká vláda nyní zdůrazňuje, že zjištění tajných služeb nesvědčí o bezprostředním ohrožení. Prezident Joe Biden podle Bílého domu chce o věci jednat s Moskvou.

Přečíst článek

Odysseus má na lunární povrch snést výzkumný náklad NASA, za což úřad zaplatil 118 milionů dolarů (2,8 miliardy korun). Šest zařízení na přistávacím modulu podle úřadu usnadní přípravy pro posádkovou misi Artemis III. Kromě toho modul veze náklady komerčních klientů včetně série uměleckých předmětů od amerického sochaře Jeffa Koonse - 125 miniatur z nerezové oceli, které znázorňují fáze Měsíce.

Pro Intuitive Machines jde o první pokus o dosažení Měsíce, ale o druhý v rámci nového programu NASA pro komerční dopravu nákladů na přirozenou zemskou družici (CLPS) v přípravě na návrat astronautů na Měsíc. V lednu se společnosti Astrobotic Technology kvůli úniku paliva nepodařilo Měsíce dosáhnout a její modul Peregrine byl záměrně naveden do zemské atmosféry, kde shořel.

NASA chce člověka na Měsíc vrátit ještě do konce této dekády. Na začátku ledna však oznámila, že následující fáze programu Artemis odkládá o rok na září 2025 - kdy má modul s posádkou obletět Měsíc - a na září 2026, kdy na něm mají astronauti i přistát. První fázi NASA zdárně dokončila na konci roku 2022, kdy modul Orion bez posádky Měsíc obkroužil a vrátil se zpátky na Zemi.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Měsíc může být podle nové studie až o 40 milionů let starší, než se myslelo

Měsíc může být o čtyřicet milionů let starší, uvedli vědci. Pomohla jim mise Apolla 17

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme