Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Zpomalený tuňák. Vědci opět zasahují pánubohu do jeho díla

Naporcovaný tuňák na japonském trhu
ČTK
Pavel Maurer

Tuňák má vynikající maso. Je to ryba, které se ne náhodou přezdívá „mořská kráva”, protože maso je hovězímu vizuálně podobné a navíc chutná méně „rybně”. Tuňáka si rádi dají i ti, kdo na ryby moc nejsou. Má málo kostí, maso je delikátní, jeho úprava má mnoho variant, takový lehce propečený steak z tuňáka potěší každého gurmána.

Reklama

A to také něco stojí. Vlastně poměrně dost. Záleží na tom, zda je to tuňák modro- nebo žlutoploutvý. Některé obří tuňáky (až 500 kilogramů) na mezinárodních rybích tržnicích vydraží za desítky tisíc dolarů, aby je pak kuchaři rozporcovali třeba na malé kousky pro přípravu sushi či sashimi. Plave dost rychle a hlavně pořád, i když spí, protože jinak by nemohl dýchat a zahynul. Nikdy se nezastavuje.

Máte rádi tuňáka? Takhle ho servírují na UniCredit Party v Karlových Varech:

 

To, že je velmi oblíben v gastronomii znamená pro něj paradoxně smrtelné nebezpečí. Některé druhy tuňáků jsou v takovém ohrožení, že se začíná omezovat jejich výlov a dokonce pár světově proslulých restaurantů hrdě píše ve svých menu, že tuto rybu už nebudou nabízet, dokud se situace nezmění.

Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče

Pavel Maurer: Vědci šlechtí „nenáročné“ rajče. A já se ptám, bude mi chutnat?

Rajčata, původně označovaná jako rajská jablka, jsou pro gurmeta Pavla Maurera něco jako pozemský zázrak, rostou téměř všude a v kuchyni umí udělat velkou parádu. Má to ale háček, při pěstování jsou náročná na přísun vody. A ta se s postupující klimatickou změnou stává stále vzácnější. Vědci nelení a šlechtí odrůdy, které tolik závlahy nepotřebují. Co myslíte, ztratí takové nežíznivé rajče na chuti? přemítá Maurer.

Přečíst článek

Člověk se však naučil i tyto neustále se pohybující ryby chovat uměle - totiž v akvakulturách. Znamená to, že jde o ohraničený uzavřený prostor buď přírodní nebo v obřích nádržích. Jenže tuňáka tyto uzavřené cykly nezajímají, protože chce rychle plavat dál na své nekonečné cestě světovými oceány. V akvakultuře tuňáka pacifického (Thunnus orientalis) však dochází v mořských klecích k vysoké úmrtnosti nedospělých jedinců odchovaných v těchto líhních. Podle statistik téměř 80 procent takto chovaných tuňáků páchá nedobrovolnu sebevraždu. Proč?

Tuňák není žádný drobeček. Podívejte se:

Vědci v hlavní roli

Hlavní příčinou úhynu ryb jsou jejich srážky se stěnami klecí způsobené rychlým plaváním ryb v panice vyvolané náhlými změnami intenzity světla. Prostě umělé prostředí pro tuňáky není vhodné, jenže potravinářský průmysl se nemíní v tomto chovu omezovat. Podle serveru Scientic Reports se tým japonských vědců se zaměřil na možnost změny chování tuňáků v reakci na vnější podněty. Stručně řečeno, vědci se rozhodli zpomalit tuňákovo vysokorychlostní plavání nějakým zásahem do jeho genetiky. A to mě právě hodně děsí!

Na dovolené se diety nedrží

Na dovolené se diety nedrží. A nebuďte jako Američani, věřte šéfkuchaři, radí Pavel Maurer

Léto je tu a s ním i čas dovolených a poznávání nových míst, kultur i gastronomických specialit. Doby, kdy si Češi na cestu k moři přibalili paštiky a konzervy, jsou naštěstí dávno pryč. A v čase silné koruny se v řadě destinací můžeme i poměrně "levně" najíst. Gastronovinář a gurmet Pavel Maurer se pro Newstream podělil o své tipy, jak si z takové gastrotour neodvézt i nějakou tu potíž.

Přečíst článek

To, že věda čím dál tím víc zasahuje „pánubohu do jeho díla”, to je dnes téměř ve všech oblastech běžné. Někdy je to lidstvu prospěšné, někdy ne a často se vůbec nedá odhadnout, jak se tyto zdánlivě vhodné zásahy projeví třeba za deset nebo dvacet let. A hlavně jak se projeví v rámci celého potravinového řetězce a na samotných lidech?

Mně osobně dost znepokojují genetické zásahy do potravin ať už jsou živočišného či rostlinného původu. Co když skutečně japonští vědci „vytvoří” zpomaleného tuňáka, protože je to výhodné pro umělý chov? A já ho pak sním a za nějakou dobu mě to také zpomalí? Co když zpomalená ryba ztratí schopnost reprodukce? 

Tak o tom všem už ode dneška budu vždy přemýšlet, až si v restauraci v budoucnu objednám k jídlu svého oblíbeného tuňáka.

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem exkluzivně na Newstreamu

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jaké ryby vlastně konzumujeme?

Kapr, losos nebo snad řízek? Co si dá gastronaut Maurer na štědrovečerní večeři?

Přečíst článek
pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme