Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kapr, losos nebo snad řízek? Co si dá gastronaut Maurer na štědrovečerní večeři?

Jaké ryby vlastně konzumujeme?
Pavel Maurer
Pavel Maurer

Vánoce jsou za dveřmi a k nim dost možná neodmyslitelně patří také smažený kapr. Nebo dáváte přednost řízkům? Gastronaut Pavel Maurer se ve svém pravidelném sloupku pro Newstream přiznal, že na vánočního kapra u nich doma „moc nejsou“, přednost dávají rybám z moře.

Reklama

Určitě vám nechci před vánocemi kazit chuť na rybu. Já ryby na talíři miluji a snažím se je mít na jídelníčku alespoň jedenkrát týdně, jak doporučují stravovací odborníci. Každopádně bych vám rád sdělil pár zajímavých informací, abyste alespoň přibližně tušili, jaké ryby vlastně konzumujete? Slané, sladké, farmované či divoké, ryby zdaleka či zblízka?

Kvapem se blíží období, kdy mnozí z nás jedí kapry – někteří pouze jeden den v roce a pak už zase dlouho nic. Kapří výhodou bezesporu je, že uhlíková stopa například z Třeboně do Prahy je krátká. Další významnou roli hraje jejich čerstvost. Kupujeme si je - vlastně rituálně - ještě živé, případně je pro radost dětem necháme chvíli plavat ve vaně. Nevím, jestli to kaprům dělá úplně dobře, každopádně oni asi tuší, že se blíží pro ně ne-Štědrý den a že jejich cesta z rybníka na slavnostní tabuli bude za chvíli končit.

U nás doma na kapry moc nejsme, ale kapří hranolky milujeme. Od té doby, co je vymysleli kuchaři jedné restaurace poblíž jihočeského rybníka Svět, je můžeme ochutnat i v jiných podnicích v Česku, které pochopily, že jsou skvělou alternativou přípravy kapřího masa.

Knižní tipy gastronauta: Kuchařky, které pod stromečkem potěší nejen gurmány

Nemusíte být zrovna foodie (nadšenec do jídla a jeho přípravy - pozn. red), aby vás pod stromečkem potěšila dobrá kuchařka. Známý gastroinfluencer Pavel Maurer rozdává prověřené knižní tipy, které i chutnají.

Přečíst článek

Každopádně naše rodina vyznává spíše ryby mořské, které mají pochopitelně uhlíkovou stopu delší než ryby lokální, ale zase obsahují jiné výživné látky důležité pro naše těla. Nevýhodou těchto ryb je vyšší cena, menší čerstvost a pak samozřejmě ve všech mořích přítomné mikroplasty.

Podle mezinárodních statistik přes 50 procent všech ryb, co jíme, pochází dnes z nejrůznějších farem. Těch divokých ryb v našem jídelníčku ubývá a jsou čím dál tím dražší. Ona totiž není farma jako farma a byť existují jisté mezinárodní dohody a omezení, přece jen najdete na různých částech naší planety rozdíly. Hraje roli krmivo, používání pesticidů a antibiotik (dnes už jen výjimečně), genetické zásahy do změny pohlaví samců či samiček, podle toho u kterého druhu ryby rychleji přibývají na váze (protože v tom je ten kšeft) a které jsou případně odolnější farmářským chovům.

Rybí masakr

Některé rybí farmy vypadají relativně humánně, jiné bohužel jako rybí masakr. Ryby jsou tam „tělo na tělo“, takže si nemůžou během svého krátkého života ani zaplavat. Každopádně lidstvo má čím dál tím větší chuť na ryby a tak je farmářský průmysl rychle rozvíjen a je stále intenzívnější. Též je více pod kontrolou a hledají se nové způsoby, akvakultury, farmy plovoucí v moři, způsoby šetrného lovu, usmrcování nebo transportu těch živých. Z posledních informací a dokumentů je bohužel zjevné, že čím lidnatější je země, tím menší má ohledy vůči těmto pravidlům.

Ryba v akci? Tak tu si raději odpusťte

Ryba v akci? Tak tu si raději odpusťte, radí gastroinfluencer Pavel Maurer

Black Friday dorazil i do supermarketů. Skutečně ale chceme kupovat tvrdé rohlíky, za pár dní prošlé salámy nebo dokonce rybu v akci? Stojí nám to za to? Na to se ptá gastroinfluencer Pavel Maurer ve svém pravidelném gastronomickém sloupku na Newstreamu.

Přečíst článek

Naštěstí Evropa má dost přísné restrikce, takže se nebojte, ať už si dáte na Štědrý den tuňáka ze Srí Lanky, aljašskou tresku, třeboňského kapra, litomyšlského pstruha, vietnamskou tilapii nebo norského lososa, je skoro jisté, že ryby jsou farmované a dost pravděpodobně zdravotně nezávadné.

Pokud však toužíte po exkluzivní divoké rybě chycené přímo na moři, připravte se na jiný gurmánský zážitek, ale také větší zásah do vaší peněženky!

Hezké vánoce a hlavně nejezte, nepijte a když to půjde, tak ani nežijte blbě!

Další komentáře gastroinfluencera Pavla Maurera najdete zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Saké: vynikající a gastronomicky unikátní nápoj

Pavel Maurer: Saké je vynikající a gastronomicky unikátní nápoj, který má svá pravidla

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme