Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejný byznys: Vinotéky to mají v konkurenci hospod na Žižkově těžké, ale stále se rozvíjejí

Vinotéky to mají v konkurenci hospod na Žižkově těžké, ale stále se rozvíjejí
iStock
Michal Nosek

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na Newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme na pražský Žižkov na skleničku vína.

Na brněnské technice studoval tři roky a po odchodu ze školy přemýšlel o dalším životě. Dnes jednatřicetiletý Tomáš Krchňáček se rozhodl pro vinařství, ke kterému má od dětství blízko. Narodil se totiž v centru moravských vinohradů. „Naše rodina měla vinohrad ve Valticích a druhý v nedalekém Sedleci u Mikulova i se sklípkem. Když zemřel otec, bylo mi patnáct let, a všechna práce zůstala na mě,“ vzpomíná na své začátky s vínem.  

Velká dojezdová vzdálenost ho ale donutila sklep i vinohrad v Sedleci prodat, zůstal mu tedy jen ten ve Valticích. „Patnáct arů, tedy zhruba 600 hlav, jsem spravoval až do roku 2016. To už jsem ale již žil v Praze,“ dodává ke stěhování do metropole a startu svého tour po vinotékách. Ta vyvrcholila před necelým rokem otevřením vlastního podniku - Vinotéka Seifertka - v Praze na Žižkově. 

Vinárník Tomáš KrchňáčekVinárník Tomáš Krchňáček Michal Nosek/Newstream

Vraťme se ale na start jeho pražské kariéry. První zastávkou byl v listopadu 2015 koncept Jiřího Fajtla, který vlastnil vinotéky Žižkov, Karlín a Křižík. Svou první směnu prožil právě ve Vinotéce Žižkov. „Tehdy jsem si řekl, že na Žižkov už nikdy víc nechci. Následující léta jsem pracoval zejména na pobočce v Karlíně, až se v lednu 2019 naskytla možnost odkoupit právě Vinotéku Žižkov. Můj vztah k této čtvrti tak nabral nový směr,“ popisuje kariérní růst s tím, že vinotéku nakonec odkoupil kamarád a zároveň její dvorní dodavatel sudového i lahvového vína Jan Zapletal. Ten Tomášovi nabídl, aby mu ji řídil. Mladý muž kývl a řekl si, to bude výzva.

„Od té doby jsem byl ve vinotéce jako provozní a zajišťoval celkový chod. Během prvního roku jsem se do Žižkova zamiloval. Je to kouzelné místo, a hlavně jedna velká komunita, kde každý pomůže každému,“ prozrazuje posun ve svém vnímání proslulé pražské čtvrti. 

Ondřej Stratil ve svém bistru Golden Egg

Obyčejný byznys: Bistro Golden Egg se rozhodlo uživit na vejcích. Nyní si užívá Velikonoce

S Velikonoci jsou od nepaměti spojená vajíčka a právě na pokrmy z vajec se specializuje pražské bistro Golden Egg. Sváteční menu sice nechystá, ale těší se zvýšenou návštěvnost.

Přečíst článek

V březnu 2020 mohl Tomáš vinotéku sám odkoupit, ale přišel Covid-19. „Situace byla nepřehledná, a tak mi nabídli známí výpomoc a vinotéku jsme koupili společně. Nařízení byla všelijaká, chvíli zavřeno, otevřeno,“ popisuje. V té době vinotéce velice pomohlo, že za dobu co se Tomáš pohybuje po vinotékách nasbíral mnoho kontaktů a víno tak rozvážel po celé Praze i za ní. Čas ale běžel, a jak se říká, v podnikání jeden je málo, dva jsou moc, tak následně došlo na rozchod spolumajitelů

Na jaře 2022 tak vinař a vinárník potřeboval novou výzvu. „Vinotéku Žižkov jsem měl rád, stalo se z ní místo setkávání sousedů, ale byla limitována kapacitou dvacet osob a chyběla zahrádka. Tudíž jsem svůj podíl odprodal a udělal si konečně dovolenou. Lidé co pracují v gastru, určitě vědí, o čem mluvím. Člověk se za celé ty roky v podstatě nezastaví,“ vzpomíná na chvíle před začátkem svého úplně vlastního podniku. Chvíli volna si ale užil jen měsíc.

Srpnové ceny v gastronomii byly oproti roku 2019 vyšší o 36 procent

Gastro za pár let zdražilo o desítky procent. Lidé si připlatí za guláš i burger

Srpnové ceny v české gastronomii byly oproti roku 2019 vyšší o 36 procent. Vyplývá to z takzvaného gastroindexu společnosti Dotykačka, který analyzuje data z pokladních systémů. Index obsahuje 50 položek včetně jídel a nápojů z různých typů provozoven. Oproti minulému roku byly ceny podle indexu o osm procent vyšší.

Přečíst článek

Znenadání Tomáše kontaktoval známý s tím, že k poslednímu červnu 2022 končí podnik Vinný Šenk U Pádivce. „Vinotéku jsem znal dlouhá léta, ale nikdy jsem v něm nebyl. Tak jsem vyrazil na obhlídku. Asi se moc nebudeme bavit, jak to tam za poslední léta vypadalo a jak kvalitní víno bylo. Prostor ale splňoval všechny mé požadavky a to: být na hlavní ulici, mít přední část na prodej s sebou, samostatný salonek a největší předností byla zahrádka ve vnitrobloku. Byl to velice hektický červen, ale vše se dotáhlo a 1.července jsem dostal klíče a hurá do rekonstrukce. Původně jsem si říkal, že budou potřeba jen kosmetické úpravy, ale jak už to při rekonstrukcích bývá, vždy se najde další a další zádrhel, a tak to dopadlo celkovou rekonstrukcí. První představa o otevření byla září, že ještě stihnu burčáky,“ směje se tomu Tomáš, protože nakonec byl rád za částečné otevření přední části na svatého Martina - tudíž 11.11.  

Vinotéky to mají na Žižkově, který vyniká velkým počtem hospod, vcelku těžké. „Přece jen se říká, že Žižkov je ráj piva. Proto mě těší, že se i přes tento handicap daří,“ hodnotí prvních deset měsíců provozu. Ten zatím táhne sám a je to náročné. „V podstatě jsem tu denně od jedenácti dopoledne do půlnoci, ale přítelkyně je vstřícná a pomáhá, když máme větší akce, jako například cimbálová muzika. Ta je u nás každý měsíc a to je hukot, sejde se tak 80 lidí všech věkových kategorii a je to silný zážitek, tancuje se, a béká,“ uzavírá mladý vinař svůj dosavadní příběh. 

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

FUZE

RECENZE: Poctivé jídlo, vlastní pivo a nejlepší Beef Wellington v Praze. To je FUZE

Přečíst článek
Papilio Jana Knedly získalo hned dvě michelinské hvězdy.

OBRAZEM: Česko září. Získalo rekordní počet ocenění i jednu dvouhvězdu

Přečíst článek
Restauratérská skupina Coloseum letí z pražské burzy kvůli zatajovanému účetnictví

Restauratérská skupina Coloseum letí z pražské burzy kvůli zatajovanému účetnictví

Přečíst článek
Doporučujeme