Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejný byznys: Vinotéky to mají v konkurenci hospod na Žižkově těžké, ale stále se rozvíjejí

Vinotéky to mají v konkurenci hospod na Žižkově těžké, ale stále se rozvíjejí
iStock
Michal Nosek

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na Newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme na pražský Žižkov na skleničku vína.

Reklama

Na brněnské technice studoval tři roky a po odchodu ze školy přemýšlel o dalším životě. Dnes jednatřicetiletý Tomáš Krchňáček se rozhodl pro vinařství, ke kterému má od dětství blízko. Narodil se totiž v centru moravských vinohradů. „Naše rodina měla vinohrad ve Valticích a druhý v nedalekém Sedleci u Mikulova i se sklípkem. Když zemřel otec, bylo mi patnáct let, a všechna práce zůstala na mě,“ vzpomíná na své začátky s vínem.  

Velká dojezdová vzdálenost ho ale donutila sklep i vinohrad v Sedleci prodat, zůstal mu tedy jen ten ve Valticích. „Patnáct arů, tedy zhruba 600 hlav, jsem spravoval až do roku 2016. To už jsem ale již žil v Praze,“ dodává ke stěhování do metropole a startu svého tour po vinotékách. Ta vyvrcholila před necelým rokem otevřením vlastního podniku - Vinotéka Seifertka - v Praze na Žižkově. 

Vinárník Tomáš KrchňáčekVinárník Tomáš Krchňáček Michal Nosek/Newstream

Vraťme se ale na start jeho pražské kariéry. První zastávkou byl v listopadu 2015 koncept Jiřího Fajtla, který vlastnil vinotéky Žižkov, Karlín a Křižík. Svou první směnu prožil právě ve Vinotéce Žižkov. „Tehdy jsem si řekl, že na Žižkov už nikdy víc nechci. Následující léta jsem pracoval zejména na pobočce v Karlíně, až se v lednu 2019 naskytla možnost odkoupit právě Vinotéku Žižkov. Můj vztah k této čtvrti tak nabral nový směr,“ popisuje kariérní růst s tím, že vinotéku nakonec odkoupil kamarád a zároveň její dvorní dodavatel sudového i lahvového vína Jan Zapletal. Ten Tomášovi nabídl, aby mu ji řídil. Mladý muž kývl a řekl si, to bude výzva.

„Od té doby jsem byl ve vinotéce jako provozní a zajišťoval celkový chod. Během prvního roku jsem se do Žižkova zamiloval. Je to kouzelné místo, a hlavně jedna velká komunita, kde každý pomůže každému,“ prozrazuje posun ve svém vnímání proslulé pražské čtvrti. 

Ondřej Stratil ve svém bistru Golden Egg

Obyčejný byznys: Bistro Golden Egg se rozhodlo uživit na vejcích. Nyní si užívá Velikonoce

S Velikonoci jsou od nepaměti spojená vajíčka a právě na pokrmy z vajec se specializuje pražské bistro Golden Egg. Sváteční menu sice nechystá, ale těší se zvýšenou návštěvnost.

Přečíst článek

V březnu 2020 mohl Tomáš vinotéku sám odkoupit, ale přišel Covid-19. „Situace byla nepřehledná, a tak mi nabídli známí výpomoc a vinotéku jsme koupili společně. Nařízení byla všelijaká, chvíli zavřeno, otevřeno,“ popisuje. V té době vinotéce velice pomohlo, že za dobu co se Tomáš pohybuje po vinotékách nasbíral mnoho kontaktů a víno tak rozvážel po celé Praze i za ní. Čas ale běžel, a jak se říká, v podnikání jeden je málo, dva jsou moc, tak následně došlo na rozchod spolumajitelů

Na jaře 2022 tak vinař a vinárník potřeboval novou výzvu. „Vinotéku Žižkov jsem měl rád, stalo se z ní místo setkávání sousedů, ale byla limitována kapacitou dvacet osob a chyběla zahrádka. Tudíž jsem svůj podíl odprodal a udělal si konečně dovolenou. Lidé co pracují v gastru, určitě vědí, o čem mluvím. Člověk se za celé ty roky v podstatě nezastaví,“ vzpomíná na chvíle před začátkem svého úplně vlastního podniku. Chvíli volna si ale užil jen měsíc.

Srpnové ceny v gastronomii byly oproti roku 2019 vyšší o 36 procent

Gastro za pár let zdražilo o desítky procent. Lidé si připlatí za guláš i burger

Srpnové ceny v české gastronomii byly oproti roku 2019 vyšší o 36 procent. Vyplývá to z takzvaného gastroindexu společnosti Dotykačka, který analyzuje data z pokladních systémů. Index obsahuje 50 položek včetně jídel a nápojů z různých typů provozoven. Oproti minulému roku byly ceny podle indexu o osm procent vyšší.

Přečíst článek

Znenadání Tomáše kontaktoval známý s tím, že k poslednímu červnu 2022 končí podnik Vinný Šenk U Pádivce. „Vinotéku jsem znal dlouhá léta, ale nikdy jsem v něm nebyl. Tak jsem vyrazil na obhlídku. Asi se moc nebudeme bavit, jak to tam za poslední léta vypadalo a jak kvalitní víno bylo. Prostor ale splňoval všechny mé požadavky a to: být na hlavní ulici, mít přední část na prodej s sebou, samostatný salonek a největší předností byla zahrádka ve vnitrobloku. Byl to velice hektický červen, ale vše se dotáhlo a 1.července jsem dostal klíče a hurá do rekonstrukce. Původně jsem si říkal, že budou potřeba jen kosmetické úpravy, ale jak už to při rekonstrukcích bývá, vždy se najde další a další zádrhel, a tak to dopadlo celkovou rekonstrukcí. První představa o otevření byla září, že ještě stihnu burčáky,“ směje se tomu Tomáš, protože nakonec byl rád za částečné otevření přední části na svatého Martina - tudíž 11.11.  

Vinotéky to mají na Žižkově, který vyniká velkým počtem hospod, vcelku těžké. „Přece jen se říká, že Žižkov je ráj piva. Proto mě těší, že se i přes tento handicap daří,“ hodnotí prvních deset měsíců provozu. Ten zatím táhne sám a je to náročné. „V podstatě jsem tu denně od jedenácti dopoledne do půlnoci, ale přítelkyně je vstřícná a pomáhá, když máme větší akce, jako například cimbálová muzika. Ta je u nás každý měsíc a to je hukot, sejde se tak 80 lidí všech věkových kategorii a je to silný zážitek, tancuje se, a béká,“ uzavírá mladý vinař svůj dosavadní příběh. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Gastronomická událost roku se blíží. Co všechno budete moci ochutnat na MAKRO CZECH GASTRO FESTU 2

Přečíst článek
Ondřej Stratil ve svém bistru Golden Egg

Obyčejný byznys: Bistro Golden Egg se rozhodlo uživit na vejcích. Nyní si užívá Velikonoce

Přečíst článek
Bufet v hotelu Hilton Old Town

Pražské hotely lákají na Velikonoce. Kromě skvělého jídla mají i program pro děti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme