Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple na hraně revoluce. Již brzy ukáže svou virtuální realitu

Virtuální realita - ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc

Legendární tvůrce iPhonů nezveřejnil žádnou převratnou novinku od roku 2015, kdy se objevily první Apple Watch. Firma tam je čím dál víc závislá na prodeji právě mobilních telefonů. Nyní by se mělo portfolio Applu rozšířit o nové zařízení nabízející virtuální realitu, uvádí agentura Bloomberg.

Reklama

Více než 50 procent. Takový podíl na miliardových tržbách společnosti Apple mají podle Bloombergu legendární telefony iPhone. Zdánlivě dobrá zpráva, ve skutečnosti velký problém pro firmu, která se snaží čím dál více peněz získávat ze služeb a nikoli z techniky. Proč? Protože elektronika je nákladná, navíc pandemie a nyní válka ukázaly křehkost dodavatelsko-odběratelských řetězců.

Apple tak podle agentury Bloomberg musí urychlit vývoj svých rozpracovaných projektů. A zdá se, že již velmi brzy zákazníkům nabídne svůj první přístroj na zobrazování virtuální či rozšířené reality. „Funkční model byl představen členům správní rady na jejich posledním zasedání,“ uvedly zdroje agentury Bloomberg. Agentura dále upozorňuje, že developeři již odhalili, že Apple finišuje nový operační systém nazvaný rOS určený právě pro tato zařízení.

Apple plánoval uvedení nového zařízení již na nadcházející konferenci, kvůli zpožděným dodávkám komponentů to ale nejspíš bude muset odložit na druhou polovinu tohoto nebo začátek příštího roku. Příští rok by se také měla tato novinka dostat k zákazníkům,“ dodal Mark Gurman z Bloombergu.

Microsoft, ilustrační foto

Technologičtí giganti se potýkají s miliardovými ztrátami své hodnoty. Kvůli Fedu

Zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou Fed se podepsalo především na hodnotě technologických gigantů. Akcie se od středy potýkají s dramatických poklesem, upozorňuje server CNBC.

Přečíst článek

Sedm let bez novinky

Apple naposledy uvedl technologickou novinku v roce 2015, kdy se objevily první Apple Watch. Ty se postupně staly dominantním zařízením segmentu takzvané nositelné elektroniky, který pomohly vytvořit a zpopularizovat mezi uživateli. Přesto hodinky v celkových tržbách Applu tvoří pouhá procenta.

Apple se také pokouší rozšiřovat portfolio služeb včetně audiovizuálních streamovacích služeb, u nichž není tak závislý na dodávkách materiálů a na čínských továrnách. Podle Bloombergu však služby představují stále „jen“ 20 procent obratu firmy, přitom šéf firmy Tim Cook předpovídal, že by postupně mělo dojít k růstu až k 50 procentům.

Podíl jednotlivých produktů a služeb na tržbách Apple Bloomberg

Boj s Facebookem

Headset pro virtuální realitu by tak mohlo Applu pomoci hned dvakrát. Apple má potenciál konečně prosadit rozšířenou realitu v masovějším měřítku. A z mobilního telefonu by se postupem času mohla stát podobná archaičnost, jako je dnes stolní počítač. Kombinace sluchátek, hodinek a těchto chytrých brýlí by totiž měla klasický mobil postupem času zcela vytlačit.

Zároveň se Apple může pokusit urvat část trhu se službami pro virtuální realitu, které budou nabízet takzvané metaversy. Tedy virtuální světy, které v posledních měsících získávají na popularitě.

Apple se tak může stát hlavním konkurentem společnosti Meta Platforms (vlastník Facebooku, Instagramu či WhatsAppu), která tvoří jeden z těchto obřích digitálních vesmírů a jež je i jedním z hlavních prodejců zařízení pro virtuální realitu.

Ray-Ban ve spolupráci s Facebookem prodává své první chytré brýle

Facebook otevře první kamenný obchod. Prodávat bude chytré brýle a virtuální realitu

Společnost Meta Platforms, která vlastní sociální síť Facebook či komunikátor WhatsApp, to s přesunem do virtuálního "metaversu" myslí vážně. Od 9. května si její zákazníci budou moci pořídit zařízení, která je do virtuálních dimenzí přenesou.

Přečíst článek

Martin Scorsese, režisér

Filmová klasika online a zdarma. Nadace režiséra Martina Scorseseho spustí streamované kino

Film Foundation, nezisková organizace založená Martinem Scorsesem věnující se uchovávání a restaurování filmů, spouští virtuální kino pro bezplatné streamování klasických filmů. Odstartuje na Den vítězství 9. května snímkem Cesta k cíli (I Know Where I'm Going!) natočeným právě v roce 1945. Každý uvedený film doprovodí úvodní slovo a rozhovory s umělci o významu daného filmu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

akciová bublina, ilustrační foto

Technologické akcie zažily nejhorší týden za dvacet let. Hrozí prasknutí bubliny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme