Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mnohem horší než inflace. Dětské tábory letos skokově zdražily

Dětské tábory razantně zdražují
ČTK
 ČTK

Kvůli vysokým cenám provozovatelé naplňují mnohem pomaleji než v předchozích letech. Hitem jsou levnější příměstské tábory, výjimkou ale nejsou ani luxusní tábory do zahraničí.

Reklama

Zájem o letní tábory v Česku zůstává vysoký, přestože většina z nich proti minulému roku zdražila. Cena vzrostla nejčastěji o deset až 25 procent. Zdražení se projevilo v tom, že v některých krajích se kapacity plní pomaleji, organizátoři ale předpokládají, že nakonec bude většinou plno. Vyšší zájem je o tábory příměstské, které jsou levnější a růst cen se jich dotkl méně.

Cena pobytových táborů bývá často závislá na tom, kolik si účtují ubytovatelé. Kvůli růstu nákladů řada z nich zdražila výrazně. „Nevlastníme objekt, proto musíme tábory zdražovat každý rok podle toho, jak ceny zvyšují majitelé. Právě kvůli ceně jsme měnili místo tábora,“ řekl pořadatel teplického Bomba tábora Štěpán Šlechta. Zatímco v minulosti měl tábor obsazen třeba i za 20 hodin od zveřejnění termínu, letos to trvalo deset dní.

Patnáctidenní pobytový tábor kvůli dražšímu ubytování zdražil také například Domov dětí a mládeže v Děčíně. Cena vzrostla proti loňskému roku o 2000 korun na 8800 korun. „I proto je na táboře ještě místo, jindy touto dobou bych měl plno,“ uvedl organizátor Miroslav Lochman. Také podle Jana Navrátila z Rady dětí a mládeže Královéhradeckého kraje je zájem o pobytové tábory menší než loni, odhadem o 15 až 20 procent. „Obsazenost se v současnosti pohybuje kolem 80 procent. Touto dobou jsme už zájemce odmítali,“ řekl Navrátil.

Split

Dopad pandemie a hrozba inflace. Češi nikdy nejezdili do zahraničí tak jako loni. Stojí je to ale nejvíc v historii

Nejčastějšími destinacemi byly pro Čechy Chorvatsko, Slovensko a Itálie, skokanem se stal Egypt. Zajímavostí je růst cestování na vlastní pěst.

Přečíst článek

Hitem jsou příměstské tábory

Některé organizace letos pobytové tábory vůbec nenabízí. Na rozdíl od minulých let zvolil tento postup třeba Dům dětí a mládeže Astra. Nabízí naopak 36 příměstských táborů. Právě příměstské tábory jsou po celé republice každým rokem populárnější. Důvodem není jen nižší cena, ale například i to, že některé děti chtějí spát doma.

Tematické zaměření příměstských táborů je pestré. Nabídka zahrnuje sportovní tábory, taneční, jazykové, přírodovědné, kreativní, muzejní, na své si přijdou také kutilové, fandové filmů, milovníci zvířat nebo například ti, které baví stavebnice lego. Třeba v Chrudimi mohou děti zažít dobrodružství ve světě kouzel a čar, absolvovat detektivní školu nebo se zúčastnit tábora zaměřeného na objevy a vynálezy, který je inspirovaný chrudimským rodákem a vynálezcem lodního šroubu Josefem Resselem.

Čekat na ještě silnější korunu nemá smysl. Je nejlepší čas kupovat eura, tvrdí analytici

Česká měna se koncem pracovního týdne dostala dvakrát po sobě na nejsilnější úroveň vůči euru od listopadu 2008, dokonce krátce prolomila hranici 23,90 k evropské měně. Už i laici přemýšlejí, zda nakoupit eura, aspoň na léto, nebo ještě nějaký čas počkat, jestli kurz nebude dokonce výhodnější.

Přečíst článek

Přestože do konce školního roku zbývají ještě dva měsíce, řada příměstských táborů je již nyní plná. „Nabídku zveřejňujeme už na přelomu ledna a února, příměstské jsou plné hned, pobytové se obsazují později,“ řekla ředitelka chrudimské městské organizace Lenka Sedláková. Táborský dům dětí a mládeže kvůli rostoucímu zájmu spustil rezervační on-line systém. „A během pár hodin byla kapacita zcela naplněna,“ uvedl ředitel DDM Josef Musil. Dodal, že cena za pětidenní příměstský tábor je od 1600 korun.

Příměstské tábory pořádají například i zoologické zahrady. Také tam poptávka výrazně převyšuje nabídku. „Obsazeno bylo do tří minut i s náhradníky. Celkově nabízíme téměř 400 míst, což je nejvíce ze všech zoologických zahrad v Česku,“ řekl mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč. Tábor vyjde na 3900 korun, což je o 11 procent více než loni. Děti tráví čas pozorováním zvířat, seznámí se s prací chovatelů a uvidí nová mláďata, například velbloudů. Rovněž plzeňská zoo připravila na letošek tři turnusy, rodiče na nich zamlouvali místa už od ledna.

Svíčková je nejčastějším jídlem ve školních jídelnách

Zapomeňte na zdraví. Čeští školáci nejvíc jedí svíčkovou a buchtičky s krémem

Průzkum mezi školními jídlenami ukázal, že české školní stravování je stále výrazně konzervativní. Nejčastěji děti jedí svíčkovou s knedlíkem, smaženou tresku a řízek. Polívkám vládne vývar s rýží.

Přečíst článek

Na jih Čech i do zahraničí

Některé domy dětí, například v Chodově, pořádají i tábory zahraniční, například v kempu v Chorvatsku. Stojí ale logicky více než pobytové tábory v Česku, konkrétně do Chorvatska se děti mohou podívat za 11 tisíc korun. I přes vyšší cenu je tábor už obsazený.

V Česku bývá nejvíce dětí na táborech tradičně v Jihočeském kraji, a to až 40 tisíc. Podobné to bude i letos, protože zájem o tábory na jihu Čech neklesá, poptávku rostoucí ceny neovlivnily.

Na kontroly pobytových táborů vyrážejí pravidelně každé léto hygienici. Zatím ale nejsou zdaleka všechny akce nahlášené. „Je celkem ještě brzy. Povinnost ohlášení zotavovací akce pro děti je jeden měsíc před zahájením akce. Provozovatelé tedy nahlašují akce obvykle od května do začátku srpna, dle termínu konání akce,“ sdělila mluvčí krajských hygieniků na Vysočině Jana Böhmová.

Platy učitelů mohou vzrůst na 130 procent průměrné mzdy.

Mzdu 130 procent průměru dostanou jen učitelé. Poslanci ostatní pedagogické pracovníky vyřadili

Mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy v národním hospodářství mají mít od příštího roku podle Sněmovny zákonem zaručenu jen učitelé. Nebude se vztahovat na všechny pedagogické pracovníky, jak to navrhovala původně vláda. Dolní parlamentní komora schválila sporné zúžení garance mezd podle návrhu skupiny koaličních poslanců, který kritizovali hlavně zástupci opozice nebo školské odbory. Podle nich to bude demotivovat asistenty pedagogů nebo speciální pedagogy.

Přečíst článek

Limuzína byla v minulosti symbolem bohatství a moci. V posledních letech byly nahrazeny SUV a službami typu Uber (ilustrační foto).

FOTOGALERIE: Kdysi symbol bohatství a moci. Luxusní dlouhé limuzíny byly nahrazeny SUV a taxi typu Uber

Kdysi symbol bohatství a moci, ve kterém se vozily a fotily největší finanční, umělecké a další hvězdy snad po celém světě. Ale s globální krizí před patnácti lety začal jejich soumrak a poslední tři roky provázené covidovými opatřeními a poté rekordní inflací to jen zhoršily. Byly vytlačeny pohodlnějšími a praktičtějšími vozy SUV i taxislužbami a levnějšími půjčovnami typu Uber a další, napsal deník The New York Times. Dlouhá limuzína neboli stretch limo se ovšem stala inspirací i pro řady až obskurních předělávek z trabantů či škodovek – ostatně se podívejte na fotogalerii níže.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme