Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Walt Disney přichází o rodinné zlato. Mickey Mouse pozbyl právní ochrany a je ve veřejném vlastnictví

Původní Mickey Mouse ztrácí práví ochranu
Volné dílo
Stanislav Šulc

Nemyslitelné se stalo skutečností. Po 95 letech od premiéry krátkého snímku Steamboat Willie, v němž animátor Walt Disney poprvé na scénu uvedl postavičku myšáka Mickeyho, tato legendární postava ztrácí právní ochrany a vstupuje do takzvané public domain. S původní podobou postavy tak mohou nakládat zcela dle své libosti umělci z celého světa.

Reklama

Walt Disney Company se tento okamžik snažila oddalovat. Veřejně lobbovala za to, aby se kvůli Mickey Mousovi změnily zákony o duševním vlastnictví a tato postava do public domain nevstoupila ideálně nikdy. Američtí zákonodárci ale na to nakonec nepřistoupili a po dovršení 95 let od premiéry snímku Steamboat Willie Mickey Mouse do veřejného vlastnictví vstupuje 1. ledna 2024.

Podívejte se na nejslavnější postavy ve veřejném vlastnictví

Platí to však zejména pro nejstarší podobu této postavy, Disney později tuto postavičku značně proměňoval a na tyto modernější verze se ochrana nadále uplatňuje.

Umělá inteligence rozdělila Hollywood. Kazí byznys Netflixu i jeho rivalů

Umělá inteligence rozdělila Hollywood. Kazí byznys Netflixu i jeho rivalů

Herci a scenáristé v Hollywoodu pokračují ve stávce. Bojují za záchranu svého řemesla, které je ohroženo nástupem chatbotů a počítačem vygenerovaných avatarů. Mezitím streamovací platformy hledají manažery umělé inteligence, kterým jsou ochotny platit milionové částky, v dolarech samozřejmě. Jak tohle dopadne? A jaký to má dopad na byznys Netflixu a jeho rivalů, se zamýšlí hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Olívia Lacenová.

Přečíst článek

Mickey Mouse jako volné dílo

Co to znamená? Od začátku roku 2024 tak lze s filmem Steamboat Willie i s audiovizuální podobou hlavního hrdiny nakládat zcela dle libosti. Film lze libovolně vysílat, sdílet, streamovat, lze jej libovolně měnit. Hlavního hrdinu lze zasadit do libovolného příběhu a pracovat s ním jako například s postavou Robina Hooda či od loňska Medvídkem Pů.

Steamboat Willie z roku 1928

Právě populární medvídek se přitom vloni stal „obětí“ public domain, když hned po ztrátě ochranných práv vznikl horrorový film Winnie the Pooh: Blood and Honey, jehož tvůrci se snažili vydělat na rozruchu kvůli neadekvátnosti celého projektu.

Amazon Prime

Netflix, Disney+ a teď už i Amazon Prime sází na levnější předplatné s reklamami

Americká společnost Amazon plánuje nabízet svou streamovací službu Prime Video také ve verzi s reklamami. Chce dále budovat reklamní podnikání a generovat více příjmů ze zábavy. Píše o tom s odkazem na své zdroje deník The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek

Disney: Přeborník duševního vlastnictví

Walt Disney i jeho následovníci v čele se současným CEO Bobem Igerem si byli a jsou dobře vědomi, že duševní vlastnictví je klíčem k úspěchu v audiovizuálním průmyslu. Disney sám využil celou řadu populárních postav z evropských pohádek, jejichž vizuální podobu a charaktery si nechal zaregistrovat.

Za Igerova šéfování pak Walt Disney Company vynaložila více než 10 miliard dolarů na nákup globálně úspěšných projektů s tisícovkami postav. Akvizice Pixaru, Marvelu a Lucasfilmu pak Disney vynesla na první místo mezi hollywoodskými studii, kde setrval celou dekádu, a nyní úspěch replikuje ve válce streamovacích služeb. Společnosti se daří službu Disney+ živit zejména originálními příběhy ze světa Marvelu a Star Wars.

Zámecký komplex v Dolních Kounicích je stále na prodej.

Fotogalerie: Výprodej zámků v Česku. Některé stojí jako pražský byt

Ty alespoň částečně zrekonstruované u velkých měst nebo hranic s Německem stojí stovky milionů. Ty menší v horším stavu vyjdou i na méně než 20 milionů. Podívejte se na aktuální nabídku zámků na prodej.

Přečíst článek

Zlato si letos připsalo 13 procent. Akciové indexy ale rostly více

Zlatý rok. Drahý kov překonal inflaci. Akcie ale vydělávaly podstatně více

13 procent. Tolik vyneslo zlato v roce 2023 a cenný kov se dostal na nejvyšší cenu v historii. Pokud se naplní předpoklady ekonomů a celoroční inflace se bude pohybovat kolem deseti procent, zlato po dlouhých letech inflaci překoná. Investoři do akciových indexů ale vydělali ještě více. Například pražská burza vynesla včetně dividend 23 procent, americké indexy vynesly i mnohem více.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme