Londýnský Winter Wonderland. To jsou vánoční trhy s Matějskou v jednom

Z Německa dovezené klobásy, belgická čokoláda, halal kuře, texasské barbecue a české pivo. A kolotoče. Hodně kolotočů. Tak vypadají vánoční trhy po anglicku.
V hlavním městě Velké Británie již několik let úspěšně funguje předvánoční zábavní park Winter Wonderland. Jde o jakýsi hybrid středoevropských vánočních trhů a Matějské pouti, který na šest týdnů zabere značný kus londýnského Hyde Parku. Podle pořadatele a jeho partnerů branami parku projde za těchto pár týdnů 2,5 milionu návštěvníků. Není tedy divu, že cesta sem o pátečním či sobotním večeru se rovná sebevraždě.
FOTOGALERIE: Nahlédněte do zábavního parku Winter Wonderland
Zkusili jsme štěstí hned po setmění v 16 hodin v pátek třináctého. Chodit v poledne se mi úplně nechtělo. Přece jen je Winter Wonderland trochu jako Las Vegas – vypadá lépe za tmy, je hezky nasvícený. K mému příjemnému překvapení se u vstupních bran nehromadí davy lidí, tak jako jsme to zažili před rokem. Super, říkám si. Jen vstup do parku, který zahrnuje opravdu jen průchod branou, stojí 5 až 7,5 libry (tedy zhruba 150 až 225 korun).
Čas adventu je neodmyslitelně spojený s vánočními trhy a stánky se svařeným vínem a dalšími pochutinami, které si člověk dá jednou za rok. Svařák ale v současné době nabízejí i ve vinárnách a kavárnách, kde je mnohdy levnější a lepší.
Svařák v Praze? Nejlevnější na Jiřáku je za 65 korun
Enjoy
Čas na čísla
Hned po průchodu branou jsme v bavorské vesnici, tak se tu říká asi čtvrtině parku, kde se dají koupit německé speciality - čerstvě dovezené klobásy z Německa nebo halal kuře. Bereme útokem první stánek odkud se line vůně svařáku. Stojí 7,1 libry, takže něco přes 213 korun. Ještě loni to bylo 5,7 libry. Asi inflace. Prvně v životě vidím i nealko svařák, který je o libru levnější, ale i tak si ho nechávám ujít a zůstávám u klasiky. Rázem se ten pražský za stovku vypadá zdá jako „kauf roku“.
Ceny kolotočů se pohybují mezi pěti a deseti librami. Po pár jízdách v prosincovém anglickém počasí člověku vyhládne a vezme za vděk i bratwurst v bagetě s kysaným zelím. V exkluzivním „kombu“ se svařákem, nebo pivem či gin&tonikem, vyjde na lidových 450 korun.
Zase příště
Po 18. hodině se park začal znatelně plnit, byl tedy čas sbalit kufry a vyrazit někam na večeři. Je k návštěvě potřeba rozbít prasátko? Rozhodně. Za to často dostanete jen předražené půllitry piva a průměrný street food. Ale mezi jízdami na horské dráze, bavorskou vesnicí a pytlíkem churros s Nuttelou za 300 korun jsem zjistil, jak rychle a snadno člověk utratí tisíce díky bezkontaktnímu placení. Stál ten rodinný zážitek za to? Rozhodně. Napřesrok zase.
Vánoční trhy a stánky jsou jednou z nejoblíbenějších tradic spojených s adventním obdobím, zejména v evropských zemích. O nakupování už tolik nejde: vánoční trhy představují symbol sváteční atmosféry, radosti a setkávání.
Cizinci se diví, že v Praze není sníh, říká brigádnice u stánku
Enjoy
Zažil to každý, kdo cestoval dále než do Řecka. V nové destinaci jsou dvě hodiny ráno, ale člověku se nechce spát. V Česku je totiž sotva čas večeře. Takzvaný jet lag je krutou daní za možnosti rychlého cestování napříč časovými pásmy.
Jak porazit jet lag? Pomocí světla. Je na to aplikace
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.