Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

50 let od prvního volání mobilem. Od cihly až k čipu pod kůží, věští jeho otec

Marty Cooper, považovaný za otce mobilních telefonů, zapózoval s první mobilním telefonem Motorola DynaTAC 8000x na Mobile World Congressu 2023 v Barceloně.
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Před 50 lety se začala psát historie mobilních telefonů. První hovor z mobilu se uskutečnil 3. dubna 1973. Pochopitelně vzhledově - poměrně těžký a rozměrný aparát, kterému se říkalo cihla - ty dnešní nepřipomínal vůbec v ničem, ale definitivně změnil způsob, jakým telefonujeme. Budoucí mobily zas docela určitě budou vypadat jinak než ty dnešní. Čtyřiadevadesátiletý Marty Cooper, který je považován za otce mobilního telefonu, nedávno předpovídal, že budoucí generace budou mít telefonní zařízení „zapuštěná pod kůží uší“.

Reklama

Cooperova vize naznačuje možnou budoucí fázi lidstva, kdy budou lidská těla rozšířena o výkonné mikročipy a senzory. Několik startupů již vyvíjí technologie, které se snaží spojit počítače s lidským mozkem, například společnost Neuralink Elona Muska. Ostatně Neuralink, která vyvíjí mozkové čipy, v prosinci oznámila, že chce do půl roku zahájit klinické testy svého bezdrátového zařízení na lidech.

Nokia má nové logo i obchodní strategii

Finská Nokia má problém. Lidé si stále myslí, že vyrábí telefony

Společnost Nokia mění logo. Jedním z důvodů je fakt, že většina lidí si stále myslí, že vyrábí stejnojmenné mobilní telefony. Nokia se však v současnosti zaměřuje na internet věcí a rozvoj 5G sítí. 

Přečíst článek

Cooper CNBC řekl, že dnešní smartphony se staly příliš složitými s mnoha aplikacemi a obrazovkou, která neodpovídá zakřivení lidské tváře. Trh chytrých telefonů v posledních několika letech stagnuje a v odvětví panuje pocit, že výrobci mají problémy přicházet s novými inovativními návrhy. Převaha telefonů navíc vyústila v řadu problémů, od závislosti na sociálních sítích až po porušování soukromí.

V 94 letech neztrácí víru v lidstvo

„Soukromí je velmi vážný problém, závislost je problém,” podotkl Cooper a uznal neduhy svého výtvoru. Do budoucna však nasadil optimistický tón a naznačil, že nejlepší dny této technologie mohou být ještě před námi v oblastech, jako je vzdělávání a zdravotní péče.

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Loni vědce i nadšence astronautiky mimo jiné nadchly první úchvatné fotografie pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba (na snímku). Co se v dobývání kosmu očekává letos? Letošní rok bude v astronautice opět vzrušující, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

Mám trvalou víru v lidstvo,” prohlásil Cooper. „Dívám se do historie a vidím všechny pokroky, které jsme s technologiemi dosáhli. Lidé se teď mají lépe, žijí déle. Jsou bohatší a zdravější než kdy předtím. Prožíváme vzestupy i pády. Ale obecně lidstvo postupuje,“ tvrdí.

Primitivní doba bez internetu a integrovaných obvodů

Cooper obdržel tento týden na kongresu v Barceloně cenu za celoživotní dílo u příležitosti 50 let od prvního telefonátu z veřejného prostranství, konkrétně z newyorské Sixth Avenue. Cooper pomocí Motoroly DynaTAC 8000X (na hlavním snímku) – která se na komerční trh dostala až za dlouhých deset let – zavolal 3. dubna 1973 svému hlavnímu konkurentovi v AT&T, Joelu Engelovi.

Microsoft do svého vyhledávače Bing zapojil umělou inteligenci. Recenzenti jsou nadšeni

Vyhledávání už nebude jako dřív. Bing s umělou inteligencí může rozbít dominanci Googlu, míní experti

Microsoft s velkou slávou představil novou podobu svého internetového vyhledávače Bing a prohlížeče Edge, do nichž za miliardy dolarů ve spolupráci se startupem OpenAI zapojil umělou inteligenci. A první reakce renomovaných expertů jsou nadšené. Jestli někdo může zbourat dlouholetou dominanci Googlu na trhu, tak právě nový Bing, míní. Ovšem ani v Googlu nespí. Svět čeká dlouho nemyslitelný boj o podíl na trhu vyhledávačů, který z reklam přináší více než sto miliard dolarů ročně.

Přečíst článek

Dnes Cooper říká, že si tehdy nedokázal představit, že se telefony stanou přenosnými počítači, kterými jsou dnes. „Před 50 lety byla opravdu primitivní doba. Nebyl internet, nebyly žádné rozsáhlé integrované obvody, žádné digitální fotoaparáty. Myšlenka, že se z vašeho telefonu jednou stane fotoaparát a encyklopedie, nás nikdy nenapadla,” přiznává vynálezce.

Nicméně dodal: „Věděli jsme, že umožnit lidem být ve spojení je důležité. A dělali jsme si srandu, že jednou v budoucnu dostane každý hned po narození telefonní číslo. A pokud by nezvedal telefon, byl by mrtvý. Prostě jsme věděli, že jednoho dne bude mít každý na svět mobilní telefon. A tak to téměř je,” poznamenal s odkazem na skutečnost, že počet mobilních účtů je na světě vyšší než samotný počet lidí na zeměkouli a mobilní telefon vlastní dvě třetiny globální populace.

Apple v tajnosti vyvíjí revoluční zařízení. Pomoct by mohlo milionu Čechů

Apple v tajnosti vyvíjí revoluční zařízení. Pomoct by mohlo i milionu Čechů

Americký technologický gigant je blízko přelomovému vynálezu. Pomocí něj by relativně jednoduché zařízení dokázalo měřit hladinu cukru v těle člověka, aniž by došlo k narušení kůže kvůli získání jejího vzorku. Uvedl to Mark Gurman z Bloombergu, který má tradičně velmi dobré zákulisní informace o plánech Applu. Cukrovkou přitom trpí odhadem až desetina světové populace. Těm by vynález výrazně zkvalitnil život. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme