Evropa již není jediným gastronomickým rájem. Nejlepší restauraci světa najdete v Peru

Kam vyrazit na nejlepší jídlo světa? Na to vám dá řada žebříčků různou odpověď. Jedním z nich je seznam World’s 50 Best Restaurants, který sestavuje britská mediální skupina William Reed. Vítězem aktuálního ročníku se ve čtvrtek večer v Turínu stala restaurace Maido, kterou nenajdete v žádné tradiční baště vysoké gastronomie, ale v hlavním městě Peru Limě.
Nejlepší restaurací světa se stal šestnáct let fungující podnik Maido, který se v Limě soustředí na kuchyni Nikkei, tedy kombinaci peruánských a japonských chutí a vlivů. Jejím vlastníkem a šéfkuchařem je Mitsuharu „Micha“ Tsumura, který se sice v Peru narodil, ale jeho kořeny jsou právě v Japonsku.
„To není moje ocenění. Je to ocenění pro celou zemi, pro Peru, pro Latinskou Ameriku a také pro celý místní gastro průmysl,“ prohlásil po vyhlášení výsledků Tsumura pro agenturu Bloomberg. „Tato cena má velký vliv na globální gastronomickou scénu. Dokud tu nebyla, chefové z celého světa se nikde nesetkávali tak jako nyní. A díky těmto setkáním již vznikla řada velmi zajímavých projektů,“ dodal.
Rovinjský hotel Lone ukazuje, jak vypadá moderní design propojený s přírodou, uměním a pohodlím pro celou rodinu. Uprostřed borovicového háje se skrývá architektonický klenot.
Recenze: Hotel Lone - Chorvatský luxus mezi borovicemi
Enjoy
Maido jako pozdrav i kvalita
Oceňovanou restauraci založil šéfkuchař Mitsuharo Tsumura v roce 2009. Ten vystudoval kulinářské umění a správu potravin a nápojů na Johnson & Wales University v USA. Po ukončení studia odcestoval do japonské Ósaky, aby se specializoval na japonskou kuchyni. Pracoval v restauracích jako Seto Sushi, kde se specializoval na sushi, nebo Imo to Daikon, kde se zaměřil na kuchyni ve stylu Izakaya (japonská tapas).
Po návratu do Peru pracoval v hotelu Sheraton jako zástupce šéfkuchaře a do roku 2008 vedl oddělení stravování a nápojů. Vášeň pro peruánskou kuchyni s japonskými technikami ho pak přivedla k založení nyní nejlepší restaurace světa.
Maido nese svůj název podle japonské fráze používané k pozdravu. Je to první věc, kterou Tsumuraův tým uslyší, když vstoupí do restaurace, uvádí web 50 Best.
Filozofií restaurace je proměna. „Život je pohyb. Nic není statické nebo absolutní. Nikdo není. Jsme ve stavu neustálého pohybu, stejně jako Země, příliv a odliv, bakterie, světlo, krev v našich tělech, barvy, semena. Stejně jako rodokmeny se i kuchyně neustále redefinují, jejich identita se obohacuje intenzivní mezikulturní výměnou, která tvoří základ veškeré civilizace od doby, kdy si lidé vyměňovali první zvuky, výrobky, myšlenky a zvyky,“ najdete na webu restaurace Maido.
Restaurace Sia v centru Prahy patří mezi nejambicióznější asijské podniky ve městě. Moderní třípatrový prostor s otevřenými kuchyněmi láká na spektrum pokrmů z Číny, Japonska, Koreje nebo jihovýchodní Asie. Hlavním tahákem je však bez debat jejich signiture dish – pekingská kachna.
RECENZE: Nejlepší pekingská kachna, co jsem kdy jedl. Restaurace Sia nastavuje laťku hodně vysoko
Enjoy
Evropě roste konkurence
Na výsledcích World’s 50 Best Restaurants se ukazuje, že dominance Evropy v rámci gastro scény mírně klesá na úkor férovějšího rozložení na další oblasti. Asie a Severní Amerika mají již dlouhodobě vysoký standard, aktuální žebříček ale ukazuje výrazný nástup zemí z jižnějších částí amerického dvojkontientu. Úspěch limské Maido podtrhuje také třetí místo restaurace Quintonil z Mexico City, další restaurace z Limy Kjolle (deváté místo) či Don Julio z Buenos Aires, který uzavírá první desítku.
Ta jinak nabízí prestižní podniky z klasických kulinářských velmocí, jako je Kodaň (Alchemist na čtvrtém místě), Tokio (Sézanne na čísle 7) či Paříž (Table by Bruno Verjus na osmém místě).
Vedle Peru má v první desítce dvě restaurace ještě Španělsko, Asador Etxebarri je na druhém místě, madridské Diverxo je čtvrté.
Po několikaleté finančně náročné rekonstrukci se dnes otevírá pětihvězdičkový hotel Fairmont Golden Prague, dřívější InterContinental. Do Prahy přináší i skvělou gastronomii.
Bývalý InterContinental se otevírá. Opět bude patřit k tomu nejluxusnějšímu v Česku
Enjoy
Po loňském prodeji logistické skupiny Packeta, jejíž součástí je i oblíbená Zásilkovna, vstupuje Simona Kijonková do nového byznysu. Z prodeje Packety získala s manželem zhruba 4,5 miliardy a jejich fond JSK Investments nyní nalézá nový investiční směr. Aktuálně do svého portfolia získal majoritní podíl v české společnosti Volter, která vyrábí a prodává speciální outdoorové vozíky a kočárky pro lidi s handicapem.
Kijonková vidí novou byznys příležitost. Ve zdraví
Zprávy z firem
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.