Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel se chystá podpořit genetické inženýrství. Chce pomoci zemědělcům i spotřebitelům

Brusel se chystá podpořit genetické inženýrství. Chce pomoci zemědělcům i spotřebitelům a nepoškodit životní prostředí
Miguel Obono Ekieme / Creative Commons / CC BY 2.0
Josef Tuček

Rozdělit zásahy do genů na dvě kategorie chce připravovaná evropská legislativa. Umělé změny genů nerozpoznatelné od dějů, které se odehrávají v přírodě, mají být široce povolené. Pod přísným dozorem by zůstaly změny, které by přirozenou cestou byly dosažitelné jen obtížně, píše vědecký novinář Josef Tuček.

Reklama

Dlouho očekávaná evropská legislativa, která má změnit postoj ke genetickým modifikacím v zemědělství, konečně leží na jednacím stole. Jde o návrh Evropské komise, který ještě projedná Evropský parlament a rada ministrů jednotlivých členských států EU.

Legislativa by měla povolit genetické inženýrství v situaci, kdy světovou produkci potravin ohrožuje změna klimatu i geopolitická situace vyvolaná ruskou válkou proti Ukrajině.

Potřebujeme spolehlivé zdroje jídla

Také v minulosti změny podnebí posouvaly dlouhodobé průměrné teploty nahoru a dolů. Jenomže se vyvíjely po tisíce let a příroda se jim stačila přizpůsobit. Tolik času však teď nemáme. Zemědělci musejí včas reagovat nasazením plodin, které snáze zvládnou horko, sucho či velké výkyvy počasí.

Svět musí uživit osm miliard lidí. Bez vylepšené genetiky, chemie a techniky to nepůjde

V tomto týdnu dosáhl počet obyvatel zeměkoule osmi miliard. Obavy, že tolik lidí nepůjde uživit a čekají nás války o potravinové zdroje, se nenaplnily jenom díky vědě a možnostem průmyslu – zejména toho chemického a strojírenského. Vystaráno však není, vědu i průmysl čekají nová zadání, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Šlechtitelům však trvá i desítky let, než vytvoří odrůdu s požadovanými vlastnosti. Tedy takovou, v níž se geny nakonec samy „poskládaly“ do potřebné podoby. Téhož se dá v mnoha případech dosáhnout i genetickým inženýrstvím – cíleně a rychleji.

Nevadí škůdci ani postřiky

Ve svých počátcích genetické inženýrství vnášelo (například pomocí virů) do rostlin geny, o nichž vědci věděli, že jejich vlastnosti chtějí využít. A mohly to být i geny z úplně jiného druhu rostlin, z bakterií případně živočichů.

Takto v devadesátých letech 20. století vznikly dodnes nejpoužívanější typy genově upravených zemědělských plodin. Jednak takové, které odolávají hmyzím škůdcům, takže na ně není nutné používat chemické postřiky. A dále takové, jimž nevadí postřiky proti plevelům, takže zemědělci snadno odstraní plevel, aniž by to plodině vadilo. Díky tomu se sníží použití chemie na polích, spotřebuje se méně paliva, protože zemědělská technika jezdí na pole méně, a ještě vzroste úroda.

Listy stejné rostliny sóji mohou být ve stejný okamžik ve stínu i vystaveny slunci. Genová úprava umožňuje, aby rostlina rychleji reagovala, lépe využila sluneční záření a výrazně zvýšila úrodu.

Genová úprava zvýšila úrodu sóji o pětinu. A mohou se přidat další plodiny

Luštěnina sója díky genové úpravě více využívá sluneční záření a fotosyntéza v ní probíhá lépe. Proto dává vyšší úrodu. Výzkum, který financovala Nadace Billa a Melindy Gatesových, nabízí nové možnosti pro světové zemědělství.

Přečíst článek

Od té doby přibylo a po světových polích se rozšířilo nespočet geneticky modifikovaných rostlin s dalšími vlastnostmi – s pevnějším stonkem odolným větru, s většími klasy, a tedy s vyšší úrodou, s lepší skladbou živin, bez škodlivých látek, které by jinak v rostlině přirozeně byly, a tak a podobně. Přináší to výhody zemědělcům ve většině světa, jimž genetické inženýrství zajišťuje příjmy, ale i spotřebitelům, kterým zabezpečuje levnější jídlo někdy i s lepšími výživovými vlastnostmi.

Evropa nechce – ale dováží

Jenom Evropa odolává. Evropské ekologické organizace, veřejné mínění a následně politikové nebyli genovému inženýrství v zemědělství nakloněni. V členských státech EU je buď úplně zakázáno, nebo je natolik sešněrováno předpisy, že se na polích prakticky nevyužívá.

Vědci zjistili, jak se v rostlině vytváří kokain. Může to pomoci ve farmacii.

Geneticky upravená rostlina tabáku vytváří kokain – ale ne pro narkomany

Čínští vědci vytvořili rostlinu tabáku, která ve svých listech produkuje kokain. Vypadá to, jako by chtěli kombinovat dva zlozvyky najednou, ale ujišťují, že jim jde o nalezení cesty k výrobě nových farmaceuticky účinných látek. Jejich objev potvrzuje obrovské možnosti moderních biotechnologií.

Přečíst článek

Avšak produkty z genově upravených plodin se stejně dovážejí ze zámoří. Například genově upravená sója (na snímku) je zapotřebí v potravinářství. A nebylo by bez ní čím krmit hospodářská zvířata poté, co bylo zakázáno zkrmování masokostní moučky, která přenášela nemoc šílených krav.

„Stříhání“ v genomu

Vědci mezitím postoupili dál a vyvinuli biochemický postup zvaný CRISPR. Ten v genomu (souboru genů) najde právě ten úsek DNA, který má být upraven. Buď z něj nechtěný genetický materiál „vystřihne“, nebo sem umožní vložit požadovaný kus DNA. Říká se tomu genová editace.

Na tento postup navazuje i nově navrhovaná evropská legislativa. Používá pojem „nové genomické techniky“ – NGT, a dělí je do dvou kategorií. Do první řadí plodiny s minimálním genetickým zásahem, jaký umožňuje právě technologie CRISPR. Takové by mohly vzniknout i přirozeným vývojem či běžným šlechtěním. Povolovací proces pro ně by se výrazně zjednodušil, v podstatě by stačilo jen oznámení o jejich použití.

Rostlina potos (česky šplhavnice zlatá), která po genetické úpravě umí čistit ovzduší od závadných látek.

Genově upravené rostliny ochrání ovzduší v práci i doma

Letošní zima přináší nutnost šetřit energií, tedy i míň větrat. Na pracovištích i v domácnostech se budou ve vzduchu hromadit nechtěné chemikálie. Pomoci mohou rostliny – ty přirozené, a v zemích, kde je to povoleno, také genově modifikované.

Přečíst článek

V druhé kategorii jsou řazeny plodiny s větším genetickým zásahem, včetně takových, které by přirozeně nikdy nevznikly. Pro ně by platila podobně opatření jako dosud, zejména přísné hodnocení jejich případného rizika pro spotřebitele anebo pro životní prostředí, aby nebylo ohroženo.

První ohlasy naznačují, že proti přijetí legislativy v Evropském parlamentu budou zejména poslanci za strany zelených. Evropské organizace zemědělců naopak spíše legislativu podporují.

Další články Josefa Tučka čtěte zde:

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Švédská společnost Hybrit vyrábí ocel za využití vodíku jako paliva.

Začal lukrativní závod. Kdo převede „věčnou” ocel do zelenějších časů, vydělá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme