Reklama

Češi se bojí inflace a utrácejí za umění rekordní sumy

Výstava J&T Banka Art Index Pop-Up
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Strach z inflace žene Čechy k rekordním útratám za umění. V prvním pololetí se podle specializovaného serveru artplus.cz na tuzemských aukcích protočilo více než 910 milionů korun. A tím rekordy nekončí. Padla také rekordní částka za jedno umělecké dílo a vůbec poprvé se na aukcích prodalo více než 50 procent nabízených děl.

Reklama

Po loňském rekordním roce český aukční trh s uměním roste i letos. Za první pololetí utratili tuzemští sběratelé a investoři na aukcích 910,8 milionu korun.

Oproti loňskému prvnímu pololetí to představuje nárůst o sedm procent, ve srovnání s předpandemickým rokem 2019 dokonce 26procentní skok,“ uvádí Jan Stuchlík, šéfredaktor odborného serveru Artplus.cz, který tuzemský aukční trh dlouhodobě sleduje.

Sázka na umění může porazit inflaci. Nevěříte?

Důvodem nárůstu je zejména zvýšená nejistota ve společnosti i ekonomice a rostoucí inflace. Lidé tak věří v růst investic do umění, které se chovají velmi často proticyklicky. To se projevuje také na úspěšnosti aukcí.

Letos poprvé se podle Artplus prodala dohromady na všech sledovaných aukcích více než polovina nabízených položek. Nové majitele našlo 4136 dražených děl a předmětů.

Leica 0-series

Leica se prodala za 14 milionů eur. Stala se nejdražším foťákem světa

Jeden z pouhých 23 přístrojů takzvané nulté série 35milimetrových fotoaparátů Leica se vydražil za rekordních 14,4 milionu eur na prestižní Leitz Photographica Auction. Přístroj patřil vynálezci Oskaru Barnackovi, který vytvořil 35milimetrovou leicu krátce před první světovou válkou.

Přečíst článek

Rekordní Kubišta

Celkový zvýšený zájem o alternativní investice do umění se projevuje také v segmentu nejdražších děl.

„Na pět procent nejdražších položek, které letos začínaly na 535 tisících korunách připadalo necelých 74,5 procenta celkového aukčního obratu. Loni to bylo 76 procent. Průměrná cena v tomto segmentu vzrostla o 3,5 procenta,“ vypočítává Stuchlík.

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

Český aukční rekord: Sto let starý obraz od Kubišty překonal v aukci Kupku

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se na aukci výtvarného umění Galerie Kodl v Praze prodal za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky. Vytvořil tak nový tuzemský aukční rekord, který dosud držel obraz Divertimento II Františka Kupky, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu korun.

Přečíst článek

Více než milion korun s aukční provizí pak byli ochotni zájemci zaplatit za 115 uměleckých děl. I to je dosavadní pololetní rekord. Celkem za milionová díla utratili 612 milionů korun. Více než polovinu z této částky ukrojilo jedenáct děl, která nové majitele přišla na více než 10 milionů korun. Tím nejdražším je letos zatím Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který se na aukci Galerie Kodl prodal za 123,6 milionu korun.

Právě Kubišta se tak stal letošním vládcem autorských žebříčků, když za jeho díla sběratelé utratili celkem 124,6 milionu korun. Druhá skončila Toyen, loňská aukční jednička, za jejíchž 31 dražených děl sběratelé zaplatili 94,9 milionu korun. Třetí nejvyšší obrat zaznamenaly obrazy Emila Filly. Za 15 dražených položek sběratelé dali 74 milionů korun.

Josef Höger: Hraniční Zámeček (výřez)

Jak vypadaly Čechy a Morava před stovkami let? To ukazuje výstava akvarelů Lichtenštejnů v Litomyšli

Vystavená díla pocházejí z prestižních Lichtenštejnských knížecích sbírek. Část z nich se nachází ve starších sbírkových fondech, některá byla pořízena teprve nedávno, a budou proto veřejnosti představena vůbec poprvé.

Přečíst článek

Ivo Kahánek
video

Victory Club s pianistou Ivem Kahánkem: Sólovým hráčem se stane jeden člověk za generaci

Je nejuznávanějším českým pianistou současnosti. S velkým úspěchem hraje před publikem doma i ve světě, dnes své umění představí v rámci Pražského jara. Ivo Kahánek je dalším hostem pořadu o úspěchu a cestě na profesní vrchol Victory Club, který představuje byznysový portál newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Beeple: Human One
video

Zpopularizoval NFT, nyní umělec známý jako Beeple prodává netradiční sochu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme