Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Leica se prodala za 14 milionů eur. Stala se nejdražším foťákem světa

Leica 0-series
Leica - použito se svolením
Stanislav Šulc
sta

Jeden z pouhých 23 přístrojů takzvané nulté série 35milimetrových fotoaparátů Leica se vydražil za rekordních 14,4 milionu eur na prestižní Leitz Photographica Auction. Přístroj patřil vynálezci Oskaru Barnackovi, který vytvořil 35milimetrovou leicu krátce před první světovou válkou.

Reklama

Původní odhady mluvily o částce dva až tři miliony eur. Ostatně za 2,4 milionu eur se v roce 2018 prodal jiný fotoaparát z takzvané série 0. Letošní jarní aukce Leitz Photographica Auction, která je považována za nejprestižnější prodejní akci věnovanou historickým fotoaparátům a koná se dvakrát ročně, přinesla šok. Fotoaparát ze série 0 s pořadovým číslem 105 se vydražil za 14,4 milionu eur. A podle vyjádření společnosti Leica se tak stal nejdražším fotoaparátem dějin.

Sériová výroba Leitz Camera, neboli zkráceně Leica, tedy historický prvních 35milimetrových fotoaparátů, se považuje za přelomový okamžik. Ještě předtím, než se fotoaparáty dostaly do masové výroby, vzniklo 23 prototypů z takzvané nulté série,“ vysvětluje unikátnost rekordního fotoaparátu společnost Leica.

Sledujte dění na domácích i světových aukcích

Leica přímo od vynálezce

Model číslo 105 patřil Oskaru Barnackovi, vynálezci, který krátce před první světovou válkou s konceptem 35milimetrového fotoaparátu přišel. Do té doby totiž existovaly jen velké skřiňové fotoaparáty složité na obsluhu, které využívali téměř výlučně profesionálové. Barnack právě tímto aparátem zachycoval obyčejný život své rodiny a své poznatky pak využíval při vývoji dalších fotoaparátů.

„Jméno Oskara Barnacka je ostatně vygravírováno na horní části hledáčku modelu číslo 105,“ připomíná Leica.

Starožitnosti, ilustrační foto

Jen na Aukru nakoupili Češi minulý měsíc předměty za 200 milionů, bojí se inflace

Rostoucí inflace podle největšího českého aukčního portálu Aukro posiluje zájem Čechů ukládat peníze do investičních sběratelských předmětů a také starožitností. V dubnu jich na něm vydražili za 197 milionů korun, proti čtvrtému měsíci loňského roku je to nárůst o 11,6 procenta. Poptávka je neustále po vzácných mincích, stále častěji lidé obchodují také s automobily a motorkami.

Přečíst článek

Ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek

Válka vždy přinese řadu sběratelských artefaktů. Ukrajinská známka vešla do dějin, říká šéf veletrhu Sběratel

Segment military je mezi tuzemskými sběrateli velmi oblíbený a věnují se mu hned dvě velké burzy. Aktuální konflikt však bude pro tyto sběratele zajímavý až tak za dvacet let. „Nyní se prodávají artefakty tak z války v Zálivu. Ale například filatelisty již nyní enormně zajímá známka vydaná ukrajinskou poštou se známým výjevem z Hadího ostrova. Ta je skutečný unikát,“ říká Jindřich Jirásek, ředitel veletrhu Sběratel, jehož jarní část se uskuteční v 25. a 26. března v pražském hotelu Olympik.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ředitel filatelistického Clubu de Monte-Carlo Olivier Stocker na výstavě v Praze

Když sběratel začne prodávat své známky, je to pro něj malá smrt, říká jeden z nejlepších filatelistů světa Olivier Stocker

Přečíst článek
Zlatá hlava robota C-3PO jde do dražby. Vynést může desítky milionů

Hollywood jde do dražby. K mání bude bič Indiana Jonese i hlava androida C-3PO z Hvězdných válek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme