Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku

Maso patří k hlavním zdrojům lysinu
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Lysin je esenciální aminokyselina. Lidské tělo se bez něj zkrátka neobejde, ale zároveň si jej nedokáže vyrobit. Přitom pokud jej má tělo dostatek, lépe fungují jeho vnitřní procesy, organismus se lépe vyrovnává s úzkostmi a téměř zázračně umí léčit opary. A kde ho najdete nejvíc? V mase.

Reklama

Z několika stovek aminokyselin, které se v přírodě vyskytují, je 20 nezbytných pro tvorbu bílkovin a pouze deset z nich si tělo dokáže vyrobit samo. Zbývající desítka se označuje jako esenciální, což ukazuje na nutnost přijmout je ze stravy pro zachování zdraví. Aminokyseliny jsou potřebné pro správné fungování velkého množství vnitřních funkcí, včetně růstu.

V drtivé většině potravin je zastoupena alespoň část proteinů tvořících aminokyseliny. Je třeba ale konzumovat rozsáhlou škálu potravin, abychom ze stravy získali kompletní spektrum, a organismus tak z nich mohl vytvořit plnohodnotné proteiny tvořící veškeré tkáně v těle. Aminokyseliny, které nejběžněji způsobují deficit je právě lysin a také glutamin. Nejlepším způsobem, jak zvýšit obsah lysinu, je konzumovat potraviny přirozeně bohaté na tuto aminokyselinu. Nejbohatšími zdroji jsou libové hovězí a jehněčí maso, parmezán, krůtí a kuřecí maso, vepřové a sója.

šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Možná jej znáte pod názvem mumio. Je to příbuzný ropy nebo uhlí, vozí se z Nepálu a Ruska a má řadu skoro zázračných účinků. Třeba na plodnost.

Přečíst článek

Opar zmizí do šesti dnů

Lysin je velmi dobře využíván k léčbě oparu herpes simplex, který v těle nosí dvě třetiny lidí. Většina z nich to ani nemusí vědět, protože nemusí mít vůbec žádné příznaky. Mechanismus fungování léčby oparu lysinem není zcela jasný, ale je dokázáno, že umí zkrátit dobu trvání akutního stavu čí snížit počet lézí. Studie používající krém kombinující L-lysin s bylinkami a zinkem zjistila, že u 87 % pacientů opary zmizely do šestého dne léčby, což je o dvě třetiny méně než standardní doba trvání aktivních lézí. Lysin jako podpůrnou orální léčbu lze brát pro zmírnění příznaků oparů v dávkování 1-3 gramy denně, než dojde ke zlepšení.

Lysin se dá i velmi úspěšně používat ke snižování úzkosti, ale také dalších psychických problémů. Velmi dobře funguje zvláště s ostatními přirozenými anxiolytiky, jako jsou vitamíny skupiny B, hořčík nebo vápník, tomu pomáhá lysin také k lepšímu vstřebávání. Funguje také jako antagonista serotoninových receptorů. To znamená, že je lysin schopný navázat se na serotoninové receptory a tím částečně brání úzkostným reakcím. Předběžná zkoumání ukazují, že v případě schizofrenie může suplementace L-lysinem spolu s konvenční terapií pomoci snížit negativní a celkové příznaky.

Chřest, zdravá strava

Biohacking: "Mistr antioxidant", který předpoví délku našeho života

Experti zabývající se dlouhověkostí tvrdí, že je pro naše zdraví tak klíčový, že hladina glutathionu v našich buňkách se stává předpovědí délky života. Jeho produkci lze ale podpořit správnou stravou a vhodně zvolenými doplňky stravy.

Přečíst článek

Pomůže v boji s rakovinou?

Při absenci jasné strategie současné medicíny při boji s rakovinou se experti snaží najít další způsoby, jak lze potenciálně působit na zhoubné buňky, a to zejména s minimalizováním vedlejších efektů jako je poškození buněk zdravých. I přirozené živiny a látky obsažené v potravinách mají na tomto poli co nabídnout, tak jako lysin.

V roce 2007 vědci z Floridské státní univerzity zkoumali účinky lysinu na poškozená vlákna DNA, jaká se vyskytují při onemocnění rakovinou. Lysin dokáže lokalizovat poškozené vlákno tím, že v něm identifikuje zmutované místo a způsobí, že se zbytek vlákna roztrhne. Buňka obvykle není schopna toto poškození opravit, což vede k apoptóze, tedy zániku rakovinné buňky.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Takto tyto deriváty lysinu ale fungují pouze při použití určitého typu světelného paprsku. Tím navíc vědci dokázali zacílit přímo do nejkoncentrovanějšího místa rakovinných buněk a aktivovat konjugáty lysinu na jejich potenciálně nejúčinnějších místech a zároveň ušetřit buňky zdravé. Úspěšnost výsledků se ukázala v rozmezí od 25 procent až po 90 procent zničených rakovinných buněk. Existují další studie zkoumající lysin při léčbě rakoviny tlustého střeva či leukémie. Také s pozitivními výsledky.

Pozor na množství

Při suplementaci lysinem jsou známé některé vedlejší účinky, jako bolest žaludku či průjem. Protože lysin je druh aminokyseliny, jako u každého proteinu může přehnaná konzumace u rizikových skupin vyvolat problémy s ledvinami. Proto je vhodné získávat lysin zejména z potravinových zdrojů a v případě doplňků stravy dodržovat doporučené dávkování v rozmezí 0,8-3 g denně po omezenou dobu.

Hovězí maso je největším přirozeným zdrojem koenzymu Q10

Biohacking: Všichni jej známe, co ale skutečně umí koenzym Q10? Víc, než byste čekali

Koenzym Q10 je velmi známý doplněk stravy, který je běžně doporučován k užívání zejména starší generaci či pacientům se srdečními problémy. O jakou vlastně látku se ale vlastně jedná? K čemu je dobrá? A komu nejvíce pomůže k lepšímu zdraví a delšímu životu.

Přečíst článek

Chůze, walking

Rychlá chůze může zabránit předčasnému úmrtí. A stačí i jen 11 minut denně

Člověk nemusí být běžec nebo se aktivně věnovat nějakému sportu, aby mohl pocítit pozitivní dopady pravidelného pohybu. Dostačující by mohla být i rychlá každodenní procházka, vyplývá z britské studie. Pouhých 11 minut chůze denně by podle ní mohlo zabránit každému desátému předčasnému úmrtí, píše web BBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Přečíst článek
Doplnění energie - ilustrační snímek

Biohacking: Zapomeňte na kafe i energetické nápoje. Doplnit energii lze rodiolou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme