Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Jíst ústřice se vyplatí. Obsahují zinek, který snižuje riziko rakoviny

Ústřice obsahují ohromné množství zinku
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Ačkoli věda zatím nezná přesné mechanismy, kterým zinek brání vzniku celé řadě nemocí, jeho účinnost potvrzuje celá řada studií. A zdaleka to neplatí jen pro sezonní respirační choroby, ale i mnohem vážnější onemocnění.

Reklama

Zinek jako mikro minerál je v lidské stravě relativně přehlížený. Koupíme si ho v tabletkách s vitamínem C v době chřipkové epidemie, ale u toho většinou také zůstane. Zinek je přitom důležitá mikroživina, která se účastní více než 300 zásadních buněčných procesů v organismu. Mimo jiné hraje nezaměnitelnou roli při syntéze DNA a bílkovin a podporuje enzymatickou aktivitu a mezibuněčnou komunikaci.

Rovnováha zinku je v buňce přísně regulována a orgány jako slinivka, prostata a mléčné žlázy jsou nastavené na zvýšenou hladinu tohoto minerálu. Při nedostatku zinku v těchto orgánech vzniká hormonální nerovnováha a z toho problémy jako cukrovka, neplodnost či rakovina prsu a prostaty.

Slunce, vitamín D

Biohacking: K vitamínu D patří vápník i vitamín K. A pozor na ten správný

Vitamín D je důležitý pro těhotenství, kosti i odolnost proti covidu.

Přečíst článek

Nejvíc zinku mají ústřice

Zinek je po železu nejrozšířenější esenciální stopový prvek v těle. Většina ho spoluvytváří mřížku v kostech a velkých svalových skupinách. Jedna z jeho nejprominentnějších funkcí je ta imunomodulační. Mechanismus, jak zinek pomáhá zmírňovat příznaky, průběh a délku respiračních onemocnění, není přesně znám, ale tento efekt je dokázaný na řadě empirických studií.

Při prvních příznacích nachlazení se doporučuje co nejdříve – ideálně v prvních 24 hodinách – podat doplněk s obsahem zinku v množství podle doporučené denní dávky. Ta je pro dospělou ženu určena na 8 mg na den a pro muže na miligramů 11.

Zdaleka nejbohatším zdrojem zinku v jídle jsou ústřice, kdy samotná stogramová porce ústřic dodá trojnásobné množství denní dávky. Dalšími výtečnými zdroji je hovězí maso, dýňová semínka, krůtí maso, tvrdý sýr a čočka. Ty ovšem už dodají jen 10-30 procent denní dávky, takže k jejímu pokrytí je třeba variovat stravu a zařadit do ní celou řadu přirozených potravin. Dobrá zpráva je, že takto se v těle doplní celá řada mikronutrientů, i těch které věda dnes ani zcela nezná, a zlepší se tím celkové zdraví a fungování organismu.

Špenátový salát

Biohacking: Zázračný vitamin E pomáhá v boji proti stárnutí

Vitaminem E si výrazně posílíte imunitu a zpomalíte proces stárnutí. Běžně je v rostlinných olejích či špenátu. Pozor však na dávkování, při špatné konzumaci potravinových doplňků může dokonce zkracovat život.

Přečíst článek

Nezáleží až tolik na tom, kolik zinku přijmeme ve stravě, jako kolik jsme ho vůbec schopni vstřebat. Známá je interakce kyseliny fytové s minerály přijatými ze stravy, ke kterým zinek také patří. Kyselina fytová je slabý antioxidant přítomný zejména v obilninách, luštěninách a ořeších a semíncích. Tato samo o sobě v podstatě zdravá látka se ale v trávícím systému váže právě na minerály a činí je organismu daleko méně přístupnými.

Nedostatek zinku poznáte na suché pleti či řídnutí vlasů

Řešení, jak snižovat množství kyseliny fytové, je několik. Tradiční postupy ve zpracování jídla, jako je kvašení, klíčení, a i prosté namáčení zmíněných potravin funguje nejlépe a značně kyselinu fytovou redukují. Namáčet se doporučuje zejména ořechy a semena, a to ideálně tak, že přidáme lžíci octa nebo citronové šťávy. Kyselé medium změní pH vody a kyselina fytová se do ní vyloučí ještě snadněji.

vitamín C

Biohacking: Ušetřete za kolagen, vitamín C pomůže stárnout s grácií

Vitamín C je základní vitamín a antioxidant, který ovlivňuje řadu procesů v těle. Seriál Biohacking pokračuje sérií zaměřenou na jednotlivé vitamíny.

Přečíst článek

Takto namočená semena je ale třeba ještě týž den zkonzumovat, nebo v troubě či sušičce znovu vysušit, aby nedošlo k tvorbě plísní. Klíčit můžeme až do fáze viditelných klíčků či microgreens, které obsahují koncentrované množství živin, které opět obohatí jídelníček i nutriční skladbu jídla.

Mléčné kvašení můžeme nechat dojít až do chuťově výrazného stavu kyselosti, ale stačí i například nechat fermentovat ovesné vločky přes noc ráno k snídani. Opět se znehodnotí efekt kyseliny fytové a celkově se jídlo stane výživově cennější. I dnes tolik moderní kváskový chléb je díky fermentačnímu efektu kvásku výživnější a celkově zdravější.

Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Co také může mít vliv na snižování hladiny zinku v těle je například vysokotučná strava či přílišná konzumace přidaného cukru. Tím, že zinek je potřeba k vnitřním pochodům, které zmírňují naše horší lifestylové volby, nezbývá ho dostatečné množství na další nezbytné procesy a jeho deficit na sebe nemusí nechat dlouho čekat.

Za jedny z prvních symptomů jsou považovány například snížená imunita, alergie, akné či suchá pokožka a řídnoucí vlasy. Pokud máme symptomy či tušíme, že dostatečné množství zinku z jídla každý den nepřijmeme, je vhodné několikrát ročně podstoupit kúru z doplňků stravy. Nejlepší je ho přijímat v množství zhruba 7-15 mg denně. Biohackeři doporučují formu glukonátu, glycinátu či citrátu – ty se vstřebávají nejlépe.

Stánek s ovocem na trhu v Barceloně

Biohacking: Tloustne se po sacharidech? Ano i ne

Na jednoduché cukry se poslední dobou nahlíží jako na něco univerzálně škodlivého. Je to především kvůli jejich efektu na obsah cukru v krvi

Přečíst článek

Nejlepší restaurací na světě je podle žebříčku World´s 50 Best Geranium v ​​Kodani.

Nejlepší restaurace na světě? Zapomeňte na mrakodrapy či centrum. Je na fotbalovém stadionu

Nejlepší a obvykle nejluxusnější restaurace se obvykle nacházejí v honosném prostředí moderní architektury či historických center. Letošní vítěz žebříčku nejlepších restaurací World's 50 Best, který organizuje a sestavuje britská společnost William Reed Business Media, má vítěze ze zcela neobvyklého prostředí – kodaňský podnik Geranium se totiž nachází na fotbalovém stadionu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Existence bistra Topinka se už dá počítat na týdny. Leccos se trošku usadilo. Sehnali jsme další ruce, je nás pět. Některé procesy se pomalu zajíždějí a automatizují, většinu ale stále ladíme. Nejvíc se těším na to, až se zbavím poměrně šílené administrativní zátěže, ale ta nejspíš úplně nezmizí nikdy. Bohužel. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Multivitamíny, vitamíny

Biohacking: Jak zvolit multivitamín, co neudělá jen „drahou moč“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme