Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Co znamenají prasklé koutky úst

Špenátový salát
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Ještě před objevením riboflavinu moderní západní vědou doporučovaly tradiční přístupy ke zdraví jako ajurvéda nebo čínská medicína potraviny s vysokým obsahem riboflavinu právě ke zvyšování energie, zpomalení procesu stárnutí či k podpoře růstu a vývoje u dětí. Používá se také při léčbě migrén.

Reklama

Riboflavin, nebo-li vitamín B2,  je ve vodě rozpustný vitamín - jeden ze skupiny vitamínů B zásadních pro uchování zdraví. Zároveň hraje nepostradatelnou roli při tvorbě energie a podílí se na vývoji a růstu. A v neposlední řadě je důležitým antioxidantem.

Bakterie v tlustém střeve umí vyrobit riboflavin ve volné formě. Ten může být vstřebán stěnami tlustého střeva v závislosti na jeho dostatečnosti ve stravě. Zajímavé je, že více vitamínu B2 se ve střevech vyrobí, pokud si dáme jídlo na rostlinné bázi spíše než na živočišné. Nejbohatší zdroje riboflavinu jsou ale přitom zejména živočišného původu - maso a vnitřnosti, mléčné výrobky a vejce. Z rostlinných zdrojů ještě stojí za zmínku špenát, mandle, quinoa a čočka. Denní doporučená dávka je zhruba 1,2 mg pro dospělého člověka. Horní limit při suplementaci není stanoven, protože riboflavin nevykazuje toxicitu ani v opravdu vysokých dávkách.

Biohacking: Přibýváte bezdůvodně na váze? Možná máte v těle málo jódu

Málo jódu škodí, stejně tak jeho přemíra. Mít vyrovnanou hladinu jódu je extrémně důležité zejména v těhotenství. Jeho nedostatek může trvale poškodit mozek dítěte. Co jíst, abychom měli v těle jódu tak akorát?

Přečíst článek

Pozor na opalování

Lidské tělo je dle výzkumů schopné vstřebávat riboflavin až do cca pětadvacetinásobku doporučené denní dávky. Děje se tak podle statutu riboflavinu v těle, který je daný velikostí, váhou a pohlavím člověka, a také okamžitou potřebou riboflavinu. Ta závisí na statutu ostatních vitamínů skupiny B, na množství a kvalitě přijaté stravy, ale také třeba na vydaném fyzickém výkonu či na vystavení se slunečnímu světlu.

Vitamín B2 je totiž zbarvený do jasně žluta a přirozeně fluoreskuje, pokud je vystaven ultrafialovým paprskům. Na světle také ale rychle degraduje, čímž se snižuje jeho hladina i v organismu. Takže například opalování může riboflavin snížit a únava po delší době strávené na slunci může být jedním z prvních příznaků. Nedostatečnost riboflavinu také může vzniknout jako reakce na stres či některé léky, nebo také sníženým vstřebáváním kvůli stárnutí organismu.

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Deficit riboflavinu se může projevovat řadou obtíží. Nejčastěji je to anémie, únava, poškození nervů a kožní projevy jako záněty, a to zejména okolo nosu a úst. Dalšími projevy mohou být problémy s očima či dysfunkce štítné žlázy.

Příčina poporodních depresí

Studie také nalezly souvislost mezi nízkým statutem vitamínu B2 a depresí a poporodní depresí. V západním světě naštěstí není těžká nedostatečnost příliš častá, ale i krátkodobý deficit může způsobit nedostatek energie či prasklé koutky úst. Zajímavou aplikací riboflavinu je u předcházení migrénám. Takto se používá ve velmi vysokých dávkách (400 mg) a studie ukazují, že u některých pacientů opravdu zabírá. Je to dáno schopností riboflavinu snížit oxidativní stres a záněty nervů v mozku.

Grilování - ilustrační foto

Biohacking: Vegetariánům a veganům chybí vitamin B3. Hrozí jim deprese

Vitamin B3 je pro tělo zcela zásadní a jeho nedostatek způsobuje několik nemocí i nárůst nebezpečí srdečních chorob, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vyvážená strava zajišťuje dostatečný přísun této látky. Problémy však mohou mít například vegetariáni.

Přečíst článek

S výskytem deprese také může souviset zvýšená hladina homocysteinu, neboť ta způsobuje sníženou tvorbu neurotransmiterů v mozku. Homocystein je aminokyselina, kterou přijímáme primárně ze živočišných produktů ve stravě. Zvýšená hladina homocysteinu je rizikovým faktorem i pro vznik a zhoršení srdečních onemocnění. 

Sledujte seriál o zdravém životním stylu Biohacking

Studie na zvířatech prokazují spojení mezi nízkou hladinou riboflavinu a zvýšenými biomarkery ukazující na srdeční problémy a naopak kardioprotektivní účinek zvýšení statutu vitamínu B2. U lidí tato korelace není zcela objasněná, ale má se za to, že dostatečná konzumace riboflavinu a potažmo i ostatních vitamínů skupiny B vykazuje benefit při ochraně před chronickými onemocněními.

Ještě před objevením riboflavinu moderní západní vědou doporučovaly tradiční přístupy ke zdraví jako ajurvéda nebo čínská medicína potraviny s vysokým obsahem riboflavinu právě ke zvyšování energie, zpomalení procesu stárnutí či k podpoře růstu a vývoje u dětí.

Biohacking: Anorektičky a alkoholici mohou mít jedno společné: nedostatek thiaminu

Biohackeři radí konzumovat několikrát týdně mořské řasy, třeba ve formě suši anebo další japonské delikatesy - polévky miso. Či cizrnovou pomazánku hummus a pasty a másla z ořechů a semínek.

Přečíst článek

V srpnu 2022 se třetím nejbohatším mužem planety stal indický miliardář Gautam Adani.

Miliardář Adani: Ochlazování planety bude jeden z nejvýnosnějších byznysů

Indická ekonomika k roku 2050 dosáhne 30 bilionů dolarů, což je více než desetinásobek oproti dnešku, informuje agentura Bloomberg. Pohánět ji budou jednak rostoucí spotřeba a dále ekonomické a sociální reformy, řekl nejbohatší muž Asie Gautam Adani na konferenci v Bombaji.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mořské řasy, zdravá výživa, aminokyseliny, arganin

Biohacking: Aminokyselina nutná pro omlazení cév i mužskou plodnost

Přečíst článek
šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme