Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Běhat je dobré jen tak akorát. Příliš běhu škodí

ilustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Kolik běhu je už moc? Biohackeři vědí, že přetěžovat tělo znamená škodit zdraví i zabrzdit hubnutí.

Reklama

Běh je absolutně přirozeným pohybem pro lidské tělo a v obecném povědomí to vypadá, že je to ta nejzdravější věc, co pro sebe člověk může udělat. Jenže v moderním pojetí způsobu života toho mnoho přirozeného není. Strava, práce, bydlení, trávení volného času – celkově je způsob života více či méně odchýlený od historicky původní lidské přirozenosti. Jak tedy figuruje běh v současném životě a jaký vliv má na zdraví, výkonnost a fyzickou a mentální pohodu? 

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Stejně jako každé intenzivnější fyzické cvičení i běh je druhem takzvané hormeze. To je druh stresu pro tělo, které ho vyburcuje k lepšímu výkonu, k efektivnějším opravám, vytváření nových tkání a zlepšení mnoha vnitřních procesů. K těmto procesům patří i balancování různých druhů hormonů a endokrinního systému.  

Pokud se to ale s tréninkem přehání, efekt hormeze se mění na negativní zátěž pro tělo. To se děje při příliš intenzivním nebo příliš dlouhém či častém pohybu. Následně tělo potřebuje delší a vydatnější odpočinek. Pokud mu ho nedopřejeme, nestíhá plánovanou regeneraci, a to organismus zatěžuje.

Wellness v Senohrabech

Biohacking: Meditace umí léčit závislost i bolest

Pravidelně meditující mají ve stejné věkové skupině více záhybů v šedé kůře mozkové než ti, co nemeditují, což znamená lépe pracující mozek - a tedy celé tělo, ukázaly vědecké studie. Jak na to, řeší další díl seriálu Biohacking.

Přečíst článek

To se na hormonální úrovni projeví i neschopností těla zbavit se stresového hormonu kortizolu, a tím tělo trpí negativním stresem, a poté i zdravotními důsledky z toho vyplývajícími – podrážděnost, pomalé hojení, trávící problémy, svalová slabost či únava.

Příliš běhu škodí

Zvýšená hladina kortizolu také může snižovat citlivost buněk na inzulín a paradoxně tím může intenzivnější trénink bránit hubnutí. Alternativou běhu je také chůze, která získává na popularitě v poslední době díky výzkumům, které vyzdvihují její pozitiva právě ve srovnání s během, a to zvláště pro lidi s nadváhou či seniory.

domácí vaření, ilustrační foto

Biohacking: Vegan, nebo keto? Hlavně jezte opravdové jídlo

Zvířata žijící ve volné přírodě intuitivně vědí, co mají jíst a jsou většinu života zdravá. Jenže co lidé? Jak se propracovat jídlem ke zdraví, řeší další díl seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Pokud se chůze či běh drží v rovině mírné až střední náročnosti, zůstává zmíněný kortizol stabilní, nebo se dokonce snižuje. Takový pohyb pak spojený s odpovídající zdravou stravou pomůže zrychlit metabolismus a spalování kalorií a významně podpořit následné hubnutí. Fyziologická hladina kortizolu také pomáhá snížení zánětů v těle, ovlivňuje krevní cukr, zlepšuje paměť a hraje roli při úpravě cirkadiánního rytmu – o něm jsme psali v jednom z minulých dílů seriálu Biohacking. 

Kolik toho naběhat?

Běh jako pohyb má vysokou intenzitu. Tím, že se při něm zapojuje vlastně celé tělo, již za krátkou dobu pocítíme benefity – na fyzické i mentální úrovni. Zvyšuje kardiovaskulární fyzičku i kognitivní funkce. Navíc běh podporuje dlouhověkost a udržení pevného zdraví do vyššího věku.

domov

Biohacking: Pro zdravý domov to chce uklidit i toxiny

Domov je naším hájemstvím. Místo, kde si lze odpočinout po práci, kde má člověk své místo, své blízké a tráví v něm většinu času. Proto i biohackeři řeší, jak místo, kde žijeme, působí. 

Přečíst článek

Studie z roku 2014 zahrnující celkem 55 tisíc respondentů – běžce i běžnou populaci – zjistila, že i pět až deset minut běhu denně při rychlosti zhruba do deseti kilometrů v hodině snížilo riziko úmrtí ze všech příčin o 30 až 45 procent a prodloužilo život průměrně o tři roky. Benefity se dále zvyšovaly až do zhruba 176 minut týdně strávených během. 

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Tato intenzita je také zásadní pro tvorbu chemických látek v mozku, jejíž efekt zažívá množství sportovců a způsobuje kontinuální zvýšení energie i v odpočinkových dnech, lepší náladu a snižuje výskyt úzkosti a deprese. Studie z loňského roku také upozorňuje na významnou roli běhu při vzniku nových synapsí mezi buňkami v mozku i samotné geneze nových neuronů dokonce i v dospělém věku. Studie ale opět zdůrazňuje pravidelnost a důslednost, aby takový pohyb měl kýžený vliv.  

Chůze, walking

Biohacking: Příliš sezení je špatné jako kouření, hlavně v práci. Lze to změnit

Jak si neničit tělo při práci? To je téma dalšího dílu seriálu o biohackingu. Chodicí pás při práci z domu, bosé boty, polední meditace, koncentrace na dech a vize úspěchu pomohou proti ochablému tělu i mysli.

Přečíst článek

Stejně tak může být intenzita běhu negativním aspektem – kvůli celostnímu vlivu na organismus je totiž snadné se u běhu zranit. Běhání tělo traumatizuje – zvláště klouby ve spodní polovině těla a páteř. Poškození kosterního systému lze do značné míry minimalizovat uplatněním určitých preventivních opatření. Ideální je neběhat na betonovém povrchu, asfalt už je lepší a nejlepší jsou přírodní povrchy, jako udusané cesty.

A vždy je potřeba nosit kvalitní obuv, přizpůsobenou anatomii jednotlivce. Při výběru obuvi se zohledňuje výška nártu, šířka chodidla a typ došlapu, popřípadě i jakékoliv kosterní či kloubní specifika a anomálie. V Česku již existují specializované prodejny na běžeckou obuv, kde poradí s výběrem vhodné obuvi. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kulturista

Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme