Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Vegan, nebo keto? Hlavně jezte opravdové jídlo

domácí vaření, ilustrační foto
iStock
Alžběta Shejbalová

Zvířata žijící ve volné přírodě intuitivně vědí, co mají jíst a jsou většinu života zdravá. Jenže co lidé? Jak se propracovat jídlem ke zdraví, řeší další díl seriálu Biohacking.

Reklama

Strava. Co jíst, kdy a jak. Kolik bílkovin, tuků, cukrů. Maso, mléčné výrobky – ano nebo ne? Jestli být vegetarián, vegan, keto, paleo, carnivore. Stačí si otevřít internet, kde existuje ke každému stravovacímu stylu řada svědectví o zhubnutí, ozdravení se  - i naopak, jak která dieta komu ublížila.

Ani vědecká komunita není jednotná v tom, co je ta nejlepší strava, která člověku zajistí trvalé zdraví. Možná je to pro to, že jako živočišný druh je člověk velmi flexibilní a byl schopen migrovat ze svého původního domova u rovníku a prosperovat v téměř jakýchkoliv zeměpisných podmínkách. Snad jediný aspekt, na kterém panuje shoda je, že základ všeho je nutnost jíst primárně opravdové jídlo, tzv. prvopotraviny. Takové, které jsou ve stavu jako v přírodě. To znamená zavrhnout nebo alespoň významně omezit vysoce průmyslově zpracované jídlo. Mezi to se řadí uzeniny, sladkosti, polotovary, rafinované a ztužované rostlinné oleje, slazené nápoje, atd. 

Efekt covid vyprchal. Lidé už doma zase cvičí míň

Biohacking těla: Od Wima Hofa po saunu

Metody fyzického biohackingu jsou asi ty nejpopulárnější. Patří tam sport plus různé šokové terapie těla i pozitivní stres.

Přečíst článek

Zdá se, že největší rozpor mezi odborníky i laiky je, zda maso ano nebo maso ne. Přitom každého fyziologie a genetická výbava je trochu jiná, a tudíž je individuální, který přístup může jednotlivci sedět nejlépe. Některé přístupy argumentují, že lidé také mají druhu vlastní specifickou stravu, stejně jako medvěd nebo ještěrka. Zvířata žijící ve volné přírodě intuitivně vědí, co mají jíst a jsou většinu života zdravá.  

Celebrity jako v pravěku

Na tomto konceptu je založené stravování raw, podle kterého bychom měli jíst výhradně syrovou stravu (vaření není přirozené), skládající se z ovoce, zeleniny a trochy ořechů a semínek. Dr. Fred Bisci ve své knize Your Healthy Journey připomíná zvířata, která jedí lidmi vyrobenou stravu -zejména domácí mazlíčci- a pak trpí podobnými civilizačními nemocemi.  Tento druh přístupu ke stravování je omezující a může být těžký na trávení, ale zase dodá hodně přirozeně se vyskytujících vitamínů a minerálů ze zeleniny a ovoce. Mezi raw vegany patří například Demi Moore, Madonna či Sting.  

HiiT, fitness, trénink

Biohacking: Zdravé mitochondrie oddálí stárnutí

Tloustnutí, únava, nemoci a předčasné stárnutí. To vše dokáží způsobit špatně fungující mitochondrie. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak zlepšit mitochondriální zdraví.

Přečíst článek

Další z přístupů založených na principu, co má být lidstvu jako druhu vlastní, je populární paleo. To podobně jako raw propaguje množství zeleniny i ovoce, ale nebojí se přidat maso a používat teplo k přípravě jídla. Dr. Chris Kresser v knize Paleo code se dívá na člověka jako na lovce-sběrače, který byl při lovu úspěšný a maso si dopřával často, přičemž nekonzumoval luštěniny a zrniny. Ty se podle palea zařadily do lidské stravy až při přechodu na zemědělskou produkci potravin. 

Polaritní systémy stravy

Některé přístupy se zaměřují na hlídání makroživin ve stravě. To znamená, že řešíte, kolik sníte bílkovin, cukrů a tuků. Pak vznikají polaritní systémy stravování, které omezují cukry, respektive tuky a vznikají nízkosacharidové či nízkotučné modality. Problémem je, že na každý stravovací přístup lze dohledat studie, které podporují či vyvracejí jeho benefity. Mezi extrémy jako frutariánství, kdy se jí pouze ovoce, a carnivore stravou (jí se pouze maso a možná trochu mléčných výrobků) existuje celá škála přístupů, které se stále snaží nalézt odpověď na to, jak má vypadat ta správná lidská strava, která každému zajistí trvalé zdraví a dlouhověkost. 

Petr Kellner

Nejbohatší Čech Petr Kellner získal in memoriam nejvyšší státní vyznamenání. Jaký byl a co si ve skutečnosti myslel?

Už je to téměř rok, co Petr Kellner tragicky zahynul při přeletu nad Aljaškou. Během své třicetileté byznysové kariéry dosáhl řady zásadních úspěchů a svou finanční skupinu PPF proměnil z lokálního hráče v globální podnik působící v desítkách zemí. Jak přemýšlel muž, který podle prezidenta Miloše Zemana „prospěl České republice“?

Přečíst článek

Řada odborníků také poukazuje na to, že dnešní půda v éře extenzivního zemědělství není tak bohatá na živiny jako v době, kdy bylo lidí na planetě méně a přístupy k obdělávání půdy byly z podstaty více regenerativní. Tato studie například dává do souvislosti snížení hořčíku v zemědělské půdě a zvýšení případů kardiovaskulárních chorob za posledních 50 let. Finská studie zase přinesla závěr, že ačkoliv se od 70. let 20. století zvýšila konzumace ovoce a zeleniny v populaci, celkový příjem minerálů ve stravě se kvůli chudším půdám snížil.  

Z tohoto i jiných důvodu se podstatné množství biohackerů uchyluje k doplňkům stravy. Buď aby právě doplnili chybějící mikroživiny nebo konzumují různé suplementy, jako přídatný protein, kolagen, adaptogeny či různé bylinné a syntetické přípravky. Cílem bývá zlepšení zdraví spolu s již existujícím racionálně koncipovaným stravováním, podpoření mentálního i fyzického výkonu a možná i prodloužení života.  

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Stolichnaya

Známá vodka Stoličnaja se kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu přejmenuje

Světoznámá značka vodky Stolichnaya (Stoličnaja) se kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu přejmenuje a bude se prodávat pod novým názvem Stoli. Informovala o tom firma Stoli Group se sídlem v Lucembursku, která značku vlastní. Vodka se vyrábí v Lotyšsku.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brambory, farmář

Biohacking: Obyčejné brambory nejsou strašák. Umí podporovat hubnutí

Přečíst článek
Keto dieta

Biohacking: Ketóza je takový vynucený hladomor. Na hubnutí to ale funguje

Přečíst článek
Krab, mořské plody

Biohacking: Zánět tělo chrání, ale moc ho škodí. Astaxantin pomůže

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme