Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
David Ondráčka

David Ondráčka

Autor je expert na veřejnou správu, transparentnost a etiku v byznysu, bývalý ředitel Transparency International ČR, analytik.

články autora

Symbol spravedlnosti a justice

David Ondráčka: Právní stát stavíme pro špatné časy

Evropská komise zveřejnila svou pravidelnou zprávu o vývoji právního státu, popisuje vývoj ve všech členských zemích. Je dobře, že to dělá. Vláda práva, rovnováha mocí a veřejná kontrola jsou základní principy, na kterém moderní liberální demokracie stojí. Bez právního státu se systém vždy zvrhne v něco nepěkného. Proto ho stavíme hlavně pro špatné časy.

Přečíst článek
Stanjurovy tupé škrty připraví Česko o peníze z Bruselu

David Ondráčka: Stanjurovy tupé škrty připraví Česko o peníze z Evropy a budoucí prosperitu

Ministr financí Zbyněk Stanjura navrhl zvýšit takzvanou kofinanci u strukturálních programů EU fondů s tím, že tím stát ušetří. Stane se úplný opak, protože obce, města, příspěvkovky, školy, nemocnice, sociální služby, neziskovky volné peníze na kofinancování nemají, tak nebudou podávat projekty, a celé programy EU fondů nevyčerpají svou alokaci. Česko si tak úplně zbytečně podřezává svou budoucí prosperitu.

Přečíst článek
Rekvizita ze seriálu Návštěvníci: Centrální mozek lidstva

David Ondráčka: Na vládě vzniká analytický útvar. Půjde o „centrální mozek“ chytrého státu?

Pláč a frustrace nad málo výkonným státem je oblíbený sport lidí z byznysu, médií i neziskovek. Stát je drahý, neefektivní, nemá data, neví, co se děje v praxi, rozhoduje hloupě. Ale co s tím? Na Úřadu vlády teď vzniká zárodek něčeho, co by opravdu mohlo fungování státní správy změnit a reálně posunout. Jde o analytické centrum, které by mohlo prosadit do reality ono magické „evidence-based policymaking“. Řečeno s odkazem na seriál Návštěvníci, vzniká tady možný centrální mozek (rekvizita z filmu na snímku) našeho budoucího, snad chytrého státu, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
Předvolební mítink "kandidáta na prezidenta" Antonína Blaníka, hlavní postavy satirického seriálu o politickém lobbingu

David Ondráčka: Lobbing po Česku. To není jen Rittig a Janoušek

Česká politika a veřejná správa je dlouhodobě pod obrovským tlakem lobbistů všeho druhu, kterému obvykle podléhá. Lobbisté si často vodí politiky jako slepé koně. Sami přebírají vytváření pravidel hry pro vlastní branže, píšou „pozměňováky“ ušité přesně na míru jejich klientům a silně ovlivňují reálnou podobu zásadních veřejných penězovodů a regulace. Probíhalo to za minulé vlády, ale vliv lobbistů i za aktuální vlády spíš roste, upozorňuje v komentáři pro Newstream protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
ESG

David Ondráčka: ESG, ale kde jsou S a G?

Principy udržitelného podnikání ESG (Environmental, Social, Governance) jsou realita dnešního byznysu. Nutnost i trend, který se nezastaví, podmínka bank na financování, postupné povinné reportování. Ale stojí za přemýšlení, jestli se vše nezužuje jen na ono E, kde se všechno točí kolem uhlíkové neutrality a reakce na klimatické změny. Kde jsou jasné strategie a kroky u pilířů S a G? Není to jen hra na sociální ohledy a governance (v češtině se to nesnadno výstižně překládá)? Jasno v tom není, ale bez toho se pak nejedná o ESG.

Přečíst článek

David Ondráčka: Neděláme chytrou migrační politiku, bohužel

Česko je otevřená ekonomika v dynamickém světě, populace nám stárne a ekonomika dlouhodobě potřebuje nové lidi. Na trhu chybí 180 tisíc pracovníků, firmy akutně žádají stát o aktivní a koordinovanou spolupráci. Ale migrační politika je víceméně stejná posledních 25 let, rigidní, pomalá, neprůhledná. Neděláme chytrou migrační politiku, bohužel. A to podvazuje potenciál českých firem a tím rozvoj celé ekonomiky, píše ve svém komentáři pro Newstream David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International.

Přečíst článek
Výsledky přijímacích zkoušek je pro 85 procent rodin zklámáním

David Ondráčka: Praha zamezuje přístupu ke vzdělání

Poslední dubnový víkend se nesl v duchu zklamaných nadějí v tisícovkách rodin. Školy totiž uveřejnily výsledky přijímacích zkoušek. Zvláště pak v Praze ani heroické výkony nestačily na přijetí. O něco snazší to měli školáci v regionech, míní protikorupční expert a bývalý šéf Transparency International David Ondráčka. V případě hlavního města má jasno: „Praha zamezuje přístupu ke vzdělání,“ píše Ondráčka ve svém komentáři pro Newstream.

Přečíst článek
Peníze rostou na stromě

David Ondráčka: Dotační armagedon nikdo neřídí

Česká ekonomika se posouvá od tržního hospodářství k systému závislému na dotacích. Každý (skoro) se snaží o dotace ucházet, jinak by byl přece blázen, komentuje s jistou mírou nadsázky protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
Přijímací zkoušky na střední školy (čtyřleté i víceleté), které proběhly minulý týden, mnoha rodičům způsobily totální deziluzi z našeho státu i samospráv. A dětem rovněž.

David Ondráčka: Traumatizované děti a rozčarovaní rodiče. Takové jsou výsledky přijímaček na střední školy

Přijímací zkoušky na střední školy (čtyřleté i víceleté), které proběhly minulý týden, mnoha rodičům způsobily totální deziluzi z našeho státu i samospráv. Nebyl to hezký pohled na nervózní fronty vystresovaných dětí a rodičů před pražskými gymnázii, kde se tlačily stovky dětí zelených strachem před zkouškami. Byla to bezmocná obžaloba neschopnosti našeho systému, který spíš odrazuje, než by vtahoval.

Přečíst článek
Pověřený zástupce generálního ředitele České pošty Miroslav Štěpán

David Ondráčka: Jak Česká pošta ruší pobočky? Od stolu

Česká pošta a další do její transformace zainteresované strany si počínají nekoncepčně. Pobočky se ruší bez znalosti místních specifik, v Praze a od stolu, píše ve svém příspěvku pro Newstream protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
Foto z diskuse Andreje Babiše s občany

David Ondráčka: Prodej Mafry bude reálně znamenat konec Andreje Babiše v politice

Sledovat vývoj jednání o možném prodeji mediálního domu Mafra je zajímavé byznysově, vlivově i politicky. Myslím, že pokud se Andrej Babiš rozhodne mediální dům prodat, bude to reálně znamenat jeho konec v politice. Nemusí to být okamžitě druhý den, ale bude platit – s médii přišel, s médii odejde.

Přečíst článek

David Ondráčka: Česká pošta na hraně insolvence

Česká pošta je na hraně insolvence, spadne do ní na konci roku, za loňský rok má ztrátu 1.5 miliardy, oznámil nám to ministr vnitra Rakušan (STAN). To by měla být zpráva dne a hlavní titulky médií. Mělo by to být velké politické téma, mimořádné jednání vlády, hledat se řešení. Ale nic se neděje a zdá se, že to vlastně nikoho moc nezajímá. Lidi mávnou rukou, přidají vtípek, že rádi chodí na poštu, protože tam nejsou jen do počtu. Ale jde o čtvrtého největšího firemního zaměstnavatele v zemi, kvalitu veřejné služby a miliardy ze státního rozpočtu, připomíná ve svém komentáři pro Newstream David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International.

Přečíst článek

David Ondráčka: Předlužené Česko. Tři scénáře pro Fialův kabinet, jak to může řešit

V nesplatitelné dluhové pasti je stále zhruba 750 tisíc lidí (s rodinami 1,5 milionu Čechů), tragicky vysoký počet lidí, a to i přes řadu dílčích zlepšení a změn v posledních letech. Většina je dnes ve vícečetných exekucích, kde už nejsou reálně schopni splácet, už si na nich není co vzít a exekuční mašina tady jede hodně naprázdno. Podle Davida Ondráčky, protikorupčního experta a bývalého šéfa české pobočky Transparency International jde o jeden z nejtěžších ekonomických a sociálních „zločinů“ polistopadové éry. „Zásadní politické téma je, jestli a jak tento exekuční a vymahačský Klondike, rozprášit,“ komentuje Ondráčka.

Přečíst článek
Petr Fiala, premiér a předseda ODS

David Ondráčka: Odbrzdí Fiala reformy?

Žádné volby teď nejsou na obzoru, vláda má pohodlnou většinu ve sněmovně i Senátu a žádná koaliční strana z ní teď odcházet nechce (ani Piráti). Opozice je oslabená, bez nápadů a představivosti. ANO se potřebuje po prohraných prezidentských volbách konsolidovat a Okamura a Schillerová se vyblbnou při obstrukcích ve sněmovně (to bude velké mediální divadlo). Teď je nejvyšší čas, aby to vláda Petra Fialy pořádně odbrzdila a začala konečně dělat reálné strukturální změny, které posílí odolnost země a modernizuje řadu oblastí. Kdy už jindy bude taková příležitost? Vlak naší zemi dost ujíždí, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

David Ondráčka: Smutné výročí. Ukrajina je ve válce už devět let, ne jen rok

Válka na Ukrajině už trvá šílených devět let, a nikoli jen rok, kdy začala celoplošná agrese Ruska. Bohužel konec války zatím není na dohled, píše v komentáři pro Newstream David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International. „Probírají se všemožné aspekty, podle mě je nejhorší dopad na běžné lidi. Ti denně umírají, trpí pod bombardováním, převrátil se jim život naruby, mají zničená města a domy a mnozí musí před válkou prchat,“ uvádí s tím, že aktuálně je osm milionů uprchlíků v zahraničí (nejvíc v Německu a Polsku, pak v Česku), a dalších skoro 6 milionů je vnitřně vysídlených a nemůžou domů.

Přečíst článek

News box

V Káhiře v neděli skončila jednání o 🕊️🕊️🕊️příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem, které spolu válčí v Pásmu Gazy. Šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns poté odcestoval do Dauhá, kde se uskuteční mimořádná schůzka s katarským premiérem, jejímž cílem je vyvinout maximální tlak na Izrael a Hamás, aby pokračovaly ve vyjednávání. Dle agentury Reuters se vyhlídky na příměří zdají mizivé, jelikož Hamás zopakoval svůj požadavek spojit propuštění rukojmích, která zadržuje, s ukončením války, což izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítá.
V Panamě se v neděli konají prezidentské a parlamentní volby. Za favorita klání o post hlavy státu je považován José Raúl Mulino, který na místě kandidáta nahradil exprezidenta Ricarda Martinelliho odsouzeného za korupci.
Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu Francie, informovala agentura AFP s odkazem na čínská státní média. Proti návštěvě chystají ve francouzské metropoli demonstrace Ujguři a Tibeťané. Návštěva čínského vůdce má být oslavou 60 let od navázání francouzsko-čínských diplomatických styků.
Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje 💣💣💣sabotážní akce napříč kontinentem, napsal list Financial Times. Moskva podle nich začala chystat bombové nebo žhářské útoky a akce namířené proti infrastruktuře na evropském území, a to buď sama nebo prostřednictvím svých spojenců. Nebere přitom v potaz možné civilní 💀💀💀oběti, uvedli zástupci tajných služeb.
Izraelská vláda jednomyslně schválila ❌❌❌ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Hlavní izraelský poskytovatel satelitní a kabelové televize krátce poté zastavil vysílání zpravodajské stanice. Al-Džazíra obvinění odmítla jako nebezpečnou a směšnou lež ohrožující její novináře a hodlá se proti rozhodnutí právně bránit.
V připravovaném 14. sankčním balíku Evropské unie vůči Rusku bude i mediální platforma 📻📻📻Voice of Europe. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Česká vláda tuto společnost koncem března zařadila na národní sankční seznam, podle českých tajných služeb se platforma snažila ovlivnit evropské volby.
Českomoravská konfederace odborových svazů svolala na 21. května do Prahy 🪧🪧🪧​​​​​​​protestní akci proti změnám, které chystá vláda v zákoníku práce a v oblasti důchodů. Vymezit se chtějí například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do důchodu. Odborový svaz o tom informoval na svých webových stránkách. Proti případnému návrhu uzákonit možnost propuštění bez udání důvodu chystá kampaň také aliance 14 odborových svazů. Číst více
Vláda odvolala českého 🕊️🕊️🕊️velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničních věcí doplnilo, že Pivoňka skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.
Od teroristického útoku hnutí Hamás a dalších extremistů z Pásma Gazy na ✡️✡️✡️Izrael a po odvetné izraelské akci propukla celosvětově nejhorší vlna antisemitismus od druhé světové války. Pokud bude tento trend pokračovat, nemuseli by Židé v budoucnosti mít v západním světě zaručenou bezpečnost a svobodu své identity. Uvádí se to ve výroční zprávě o antisemitismu, kterou zveřejnila univerzita v Tel Avivu a americká Liga proti hanobení (ADL).
Provozovatelé 🛍️🛍️🛍️obchodů ve Spojených státech mění způsob používání samoobslužných pokladen. Některé firmy je zcela ruší, jiné, jako Target, Dollar General a regionální řetězec Schnucks, omezují počty položek, které si zákazníci mohou k samoobslužným pokladnám přinést. Chtějí tak snížit ztráty z krádeží, zlepšit zkušenosti zákazníků a ulevit personálu, píše list The Wall Street Journal (WSJ).
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme