Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
David Ondráčka

David Ondráčka

Autor je expert na veřejnou správu, transparentnost a etiku v byznysu, bývalý ředitel Transparency International ČR, analytik.

články autora

David Ondráčka: Cermat a No Future. Připravujeme děti na svět, který už zmizel

Přijímací testy vytvořené státním Cermatem zaspaly dobu. Spíš než schopnosti dítěte hodnotí ochotu rodičů věnovat čas individuální přípravě a zaplatit přípravné kurzy, píše ve svém komentáři David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International.

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Protikorupční expert David Ondráčka: Pane prezidente, vyvětrejte Hrad

Havlovi zpíval v devadesátkách nadčasově Nohavica. Pane prezidente, ústavní činiteli, píšu vám, že moje děti na mě zapomněly. Chci jen kousek štěstí, proto jsme přece zvonili klíčema na náměstí. Vy mě pochopíte, vy se poradíte, vy mě zachráníte...

Přečíst článek

David Ondráčka: Krajina po bitvě. Co bude po prezidentské kampani

Prezidentem se stane Petr Pavel, jsem o tom přesvědčen, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Poslední týden kampaně ale bude výživný. Ondráčka nabízí několik tezí, co se může dít, až opadne vřava kampaně a rozdivočené emoce. Jak bude vypadat krajina po bitvě.

Přečíst článek

David Ondráčka: Babiš obchoduje pro druhé kolo. A Pavel se nemůže jen usmívat pod vousy

První kolo voleb skončilo remízou Pavla a Babiše, ostatní kandidáti propadli. Babiš okamžitě ostře zaútočil, bez skrupulí spustil smršť lží a útoků, neštítí se ničeho, nemá dno. Bude chtít demotivovat voliče soupeře, aby volit nešli vůbec. A začal také obchodovat pro druhé kolo voleb.

Přečíst článek
Kandidáti na prezidenta před nedělní superdebatou na ČT. Ve vysílání oznámil Středula, že odstupuje z volby.

David Ondráčka: Ostré finále prezidentské volby

Prezidentská kampaň jede konečně naplno, závěrečné dny budou vyhrocené. Kandidáti už nemají co ztratit, budou útočit a napadat soupeře, píše pro Newstream David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý ředitel české pobočky Transparency International.

Přečíst článek
Pražský hrad, zasněžená Praha

David Ondráčka: Druhá polistopadová republika

Havel, Klaus a Zeman. To byla velká prezidentská trojka, která v dobrém i špatném definovala našich 33 demokratických let po sametové revoluci. Nový prezident nebo prezidentka může ukončit období velké politické trojky a zahájit éru Druhé polistopadové republiky. A nejen symbolicky, ale taky reálně pootočit kormidlo politiky a nasměrovat společnost do budoucna. Bylo by to potřebné a nadějné.

Přečíst článek
Evropskou unií třese kauza Katargate, zatčena a obviněna z úplatkářství byla místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová

David Ondráčka: Katargate aneb Jak se v EU kupuje vliv

Evropskou unií třese kauza Katargate, zatčena a obviněna z úplatkářství byla místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová, další lobbisté a bývalí politici. Chytli je v hotelu přímo při přebírání tašek narvaných eury (což samo působí jako příběh z minulé doby, dnes se to ale dělá elegantněji). Nikdo v Bruselu teď neví, na koho všechno bude vyšetřování mířit.

Přečíst článek
Strakova akademie, sídlo vlády ČR

David Ondráčka: Každý tady bude politický náměstek

Vláda navrhla a Parlament přijal malou novelu služebního zákona. Od ledna na ministerstvech zaniknou funkce odborných náměstků, ti budou poníženi na vrchní ředitele sekcí a budou dělat stejnou práci jako doteď. Ale hlavně na jejich místa přijdou političtí náměstci, protože se ruší omezení v počtu náměstků členů vlády.

Přečíst článek
Viktor Orbán

David Ondráčka: Orbán hraje s Evropou vabank

Orbán je protřelý politický praktik a cynik, z Maďarska si postupně udělal oligarchickou autokracii. Zničil právní stát a dělbu moci, stát de facto obsadil na všech úrovních, vytvořil si pro svou stranu výhodná volební pravidla, podmanil justici a média, opozici ostřeluje vládními kampaněmi za veřejné peníze, všechny pojistky demokracie marginalizoval – no a účty mu zatím platí Evropa, píše ve svém komentáři David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR.

Přečíst článek
Strakova akademie, sídlo vlády ČR

David Ondráčka: Ministerský resortismus aneb Kopu jen za svůj barák

Naprostá většina společenských problémů je dnes svou povahou komplexní a vyžaduje spolupráci a nadresortní koordinaci. Stát ale bohužel stále funguje resortně, drží se striktně pravomocí a gescí jednotlivých ministerstev. To brzdí efektivní práci státní správy, způsobuje ne-efektivitu a stojí hodně peněz. Mnoho úředníků i politiků si to dobře uvědomuje, ale stejně se s tím roky nedaří téměř nic udělat. Na resortismus narazí každý, kdo chce něco měnit a mnohé pozitivní snahy na něm troskotají. Je čas překonat resortismus, tu metlu čehokoliv pozitivního ve státní správě, míní bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

David Ondráčka: Městské firmy. Tak o ty se hraje na radnicích především

Proběhly nám komunální volby, ustavila se nová zastupitelstva měst. Postupně se koaličně domlouvají rady měst, známe už většinu starostů, primátorů a radních. Teď nastává jeden z klíčových úkolů komunálních politiků, dobře nastavit a kontrolovat městské firmy.

Přečíst článek
Hacker (ilustrační foto)

David Ondráčka: Ukradení státu a „debilizace” veřejného prostoru

Svět se valí šílenou rychlostí, média chrlí nové zprávy, maniakálně hltáme povrchní novinky a do krve válčíme v kulturních válkách na sociálních sítích. Dívejme se za pěnu dní. Nabízím několik trendů, které vidím v oblasti států, firem, médií, administrativ. Jsou platné ve světě i u nás, míní bývalý šéf Transparency International v Česku David Ondráčka.

Přečíst článek
Senát ČR

David Ondráčka: Volme Senát jednokolově

Náš senátní volební systém je trochu jako návštěva ve zmrzlinárně. V první kole si můžete vybrat podle chuti něco speciálního, jiného, zvláštní příchuť – třeba melounovou nebo dračí ovoce. A ve druhém kole už máte většinou na výběr jen vanilkovou nebo čokoládovou. Nic moc a pořád dokola to samé. Proč mají lidi chodit na zmrzku dvakrát, když nakonec dostanou vždy vanilkovou? Pojďme to změnit. Senát by se měl volit jednokolově, navrhuje bývalý šéf Transparency International v Česku David Ondráčka.

Přečíst článek

David Ondráčka: Hasiči, myslivci a fotbalisti. To je česká komunální politologie

Starý vtip říká, že v českých komunálních volbách v malých obcích nekandidují politické strany, ale hasiči, myslivci a fotbalisti. A všichni v dresu nezávislých kandidátů a sdružení. Naše komunální politologie je vlastně docela jednoduchá, až ladovsky idylická, komentuje bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
Zdeněk Hřib, primátor, politik, Petr Hlaváček, náměstek primátora, Jan Čižinský, starosta

David Ondráčka: Komunální volby. O čem by se mělo mluvit, nejen v Praze

Komunální volby jsou před námi. Bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka ve svém komentáři popisuje několik témat, o kterých by rád slyšel debatu politiků v Praze, ale platí to stejně třeba pro Ostravu, Brno nebo Plzeň.

Přečíst článek

News box

Miliardář Daniel Křetínský nabídku na převzetí francouzské technologické společnosti Atos. Firma celkem obdržela od investorů čtyři různé nabídky na restrukturalizaci dluhu a vložení hotovosti do podniku. 💶 Do konce měsíce by se měla rozhodnout, kterou nabídku přijme.
Českému výrobci bezpilotních letounů Primoco UAV SE ⬇  klesly v letošním prvním čtvrtletí na 549 000 korun z téměř 88 milionů před rokem. Za čtvrtletí firma hospodařila se ztrátou 13,1 milionu korun oproti zisku 42,9 milionu v prvním kvartálu. 
Izraelská armáda zahájila evakuaci 🏃‍♂️🏃‍♀️ části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho chystanou ofenzivou v této oblasti, informoval o tom deník Haarec a server The Times of Israel. Podle nich armáda vyzývá k evakuaci civilisty ve východní části Rafáhu. Armáda to zatím oficiálně nepotvrdila.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme