Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Státní ropný gigant Saudi Aramco má nižší zisk. Dividendu ale zvýší o miliardy

Státní ropný gigant Saudi Aramco má nižší zisk. Dividendu ale zvýší o miliardy
Saudi Aramco
Dušan Kütner
duk

Jedna z největších firem světa podle tržní kapitalizace, saúdskoarabský státní ropný gigant Saudi Aramco, hlásí za první čtvrtletí propad zisku o téměř pětinu. Přesto ale zvýší dividendu, která arabskému státu vynese miliardy dolarů navíc, uvedl server CNBC.

Reklama

Největší světový vývozce ropy Saudi Aramco oznámil 19procentní pokles zisku za první čtvrtletí a zaznamenal čistý zisk 31,9 miliardy dolarů ve srovnání s 39,5 miliardy dolarů ve stejném období loňského roku. Důvodem jsou klesající ceny ropy, uvedl CNBC.

Firma překonala odhady analytiků

Analytici očekávali, že čistý zisk v tomto čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem klesne, protože inflace a rostoucí úrokové sazby tlačí na globální poptávku a vyvolávají obavy z recese. Čistý zisk společnosti Aramco přesto překonal očekávání ve výši 30,5 miliardy dolarů, která předpovídali analytici agentury Reuters. Čistý zisk společnosti vzrostl oproti čtvrtému čtvrtletí loňského roku o 3,75 procenta.

Ropná rafinérie

Rekordní rok pro Saudi Aramco, společnost loni zvýšila čistý zisk na 161,1 miliardy dolarů

Ropná společnost Saudi Aramco, kterou vlastní saúdskoarabský stát, loni zvýšila čistý zisk o 46 procent na rekordních 161,1 miliardy dolarů (3,6 bilionu korun). Přispěly k tomu vyšší ceny energií, nárůst prodaných objemů a lepší marže u rafinovaných produktů. Firma o tom informovala ve výsledcích hospodaření. Jedná se o nejvyšší roční zisk, který kdy vykázala nějaká ropná a plynárenská společnost, a zisk je téměř trojnásobný v porovnání s loňským ziskem energetické firmy ExxonMobil, která je největším producentem ropy v USA. Rekordní zisky za loňský rok v únoru dále oznámily konkurenční podniky BP, Shell, již zmíněný Exxon Mobil či Chevron.

Přečíst článek

Dividenda společnosti Aramco za první čtvrtletí, která byla ve čtvrtém čtvrtletí zvýšena na 19,5 miliardy dolarů, bude vyplacena ve druhém čtvrtletí, uvedla společnost.

„Věříme, že ropa a plyn zůstanou v dohledné budoucnosti kritickými složkami globálního energetického mixu,” uvedl generální ředitel Aramco Amin Nasser.  Podotkl, že společnost „postupuje vpřed“ s rozšiřováním kapacity a že její „dlouhodobý výhled zůstává nezměněn“.

Ropná rafinérie

Aramco se sune od ropy k plynu. U investorů shání miliardy na rozvoj jeho těžby

Saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco jedná s čínskou státní petrochemickou společností Sinopec a francouzskou energetickou firmou TotalEnergies o investici do rozvoje plynového pole Džáfúrá v Saúdské Arábii. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme