Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodej Manchesteru United míří k rekordu. Částka překonává Chelsea i kluby americké NFL

Prodej Manchesteru United míří k rekordu. Částka překonává Chelsea i kluby americké NFL.
Pxhere / Creative Commons / CC0
Dušan Kütner
duk

V pátek večer skončilo třetí kolo pro podání nabídek na koupi jednoho z nejslavnějších fotbalových klubů světa Manchester United. A dva hlavní zájemci se vytáhli - nabízejí přes pět miliard liber, což je nejvíce, kolik kdy kdo za fotbalový klub v Evropě i zámoří nabídl, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Šejk Jassim bin Hamad Al Thani předložil konečnou nabídku ve výši přibližně pět miliard liber (6,3 miliardy dolarů, asi 133 miliard korun), uvedl Bloomberg s odkazem na své zdroje obeznámené se situací. Podle agentury podal konečnou nabídku i britský miliardář Jim Ratcliffe. Oba zájemci odmítli podání nabídek komentovat.

Hráči Manchesteru City slaví gól. Fotbalový klub patří mezi nejlepší na světě, podle finančního žebříčku je nejbohatší.vého zápasu anglické Premier League mezi Manchesterem United a Manchester City na Old Trafford v Manchesteru, Anglie, sobota 14. ledna 2023. (AP Photo/Dave Thompson) Kredit : ČTK / AP

Nejbohatším klubem je Manchester City, největším skokanem Liverpool. Žebříčku dominuje Premier League

Nejvyšší příjmy měl v sezoně 2021/22 Manchester City. Nejvíc si polepšil Liverpool. Více než polovina nejbohatších klubů na světě hraje Premier League – v top 20 je jich hned jedenáct (viz tabulka pod článkem). Je to poprvé, kdy je v žebříčku fotbalových boháčů sestavovaném společností Deloitte více než polovina klubů ze stejné ligy.

Přečíst článek

Nabídka šejka Jassima se skládá z částky pěti miliard liber, která bude v případě dohody připsána dosavadním majitelům klubu, a z další částky za klubová zařízení a další investice, řekl jeden ze zdrojů Bloombergu.

Nejdražší klub světa

Transakce za tuto cenu by z prodeje udělal největší obchod týkající se jakékoliv sportovní franšízy. Překonala by částku 4,65 miliardy dolarů, které loni zaplatila skupina vedená dědicem Walmartu Robem Waltonem za Denver Broncos americké National Football League. Překonal by také probíhající prodej dalšího týmu NFL Washington Commanders ve výši šest miliard dolarů skupině vedené spoluzakladatelem společnosti Apollo Global Management Joshem Harrisem.

Jakub Kudýn z J&T: Profesionální investoři se hrnou do Premier League. Moc dobře vědí proč

Kluby v Premier League se čím dál častěji stávají terčem nákupů profesionálních investorů jako jsou private equity fondy nebo hedgeové fondy. Vidí tito investoři příležitost tam, kde ji ostatní nevidí anebo se jedná spíše o investice z rozmaru?

Přečíst článek

Rodina Glazerů, která v současnosti vlastní Manchester United, najala investiční banku Raine Group, aby získala zájemce o kdysi dominantní tým anglické Premier League. Klub se však v posledních letech zmítal v problémech a byl zastíněn svým městským rivalem Manchesterem City. Loni v listopadu klub na hodinu opustila i jejich největší hvězda – a patrně největší hvězda současného světového fotbalu vůbec – Cristiano Ronaldo.

O Chelsea byl větší zájem, ale za méně peněz

Raine Group měla na starosti i loňský prodej Chelsea FC. Zatímco Chelsea viděla tvrdý boj mezi mnoha uchazeči, šejk Jassim a Sir Ratcliffe jsou jedinými dvěma stranami, které veřejně deklarovaly zájem o koupi Manchesteru United. Mnoho uchazečů odrazily rostoucí úrokové sazby v kombinaci s tím, co mnozí považovali za nadměrné ocenění klubu, podotkl Bloomberg.

Novým majitelem Chelsea se za 4,25 miliardy liber (asi 113 miliard korun) stalo konsorcium vedené americkým miliardářem a filantropem Toddem Boehlym. Veškerý výtěžek z prodeje šel nikoli dosavadnímu majiteli, sankcionovanému ruskému Romanu Abramovičovi, ale na charitu, napsala již dříve agentura Reuters.

Roman Abramovič, ruský oligarcha

Londýnské impérium Romana Abramoviče se rozpadá

Ruský miliardář Roman Abramovič nezažívá lehké časy. Jeho majetek ve Velké Británii mu od ruské invaze na Ukrajinu mizí pod rukama.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lionel Messi po příchodu do Interu Miami koupil v exkluzivní čtvrti nedalekého Fort Lauderdale luxusní dům za 10,8 milionu dolarů.

FOTOGALERIE: Messi koupil dům v exkluzivní čtvrti u Miami. A rozhýbal vyšponované ceny ještě výše

Přečíst článek
Majitelé Manchesteru United odpískali prodej. Věhlasný klub přišel za den o pětinu hodnoty.

Majitelé Manchesteru United odpískali prodej. Věhlasný klub tím přišel za den o pětinu hodnoty

Přečíst článek

Světový šampionát žen je už teď úspěšný. Britské „lvice“ udělaly pro ženský sport kus práce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme